Word abonnee

Helden in het nieuws

Jan Bos: ‘Sprinten is niet te voorspellen’

door: Kelly van Tilborg
27 februari 2015

Dit weekend vinden in Astana de WK Sprint plaats. Jan Bos werd in 1998 de eerste Nederlandse wereldkampioen sprint ooit. Helden Online blikt met hem vooruit op aankomend weekend.

Michel Mulder kan aankomend weekend zijn derde wereldtitel sprint binnenhalen, maar makkelijk gaat dat voor hem niet worden volgens Jan Bos, in 1998 de eerste Nederlandse wereldkampioen sprint. Hij zal het op moeten nemen tegen de Rus Pavel Kulizhnikov. “Die Rus is echt favoriet. Kulizhnikov heeft ook nog eens het thuisvoordeel. Het gaat voor Mulder echt ontzettend moeilijk worden. Je kunt wel een goede 500 meter hebben, maar je hebt ook een heel goede 1000 meter nodig. Het gaat heel spannend worden.”

‘Otterspeer heeft zoveel talent en power

De andere twee Nederlandse mannen die ons land gaan vertegenwoordigen in Astana zijn Hein Otterspeer en Pim Schipper. “Ik hoop dat Schipper nog een stapje gaat maken,” zegt Bos. “Dan kan hij denk ik meedoen om de medailles. Een echte titel wordt moeilijk voor hem.”

“Hein Otterspeer kan wel meedoen om de titel. Die jongen heeft zoveel talent en power. Hij brak door toen ik nog schaatste, toen kon hij al ontzettend hard rijden. Wat hij op het NK sprint liet zien was ook heel erg goed, maar ik denk dat hij nog beter kan dan dat. Ik hoop dat hij boven dat niveau uit kan stijgen. Daar zit ik op te wachten, en ik denk Hein zelf ook.”

Oenema, Boer en Van Riessen maken wel aanspraak op een medaille, maar dan moeten ze wel boven hun niveau van het afgelopen NK uitstijgen’

Bij de vrouwen zijn Heather Richardson en Brittany Bowe volgens Bos de grootste kanshebbers voor de wereldtitel. “De Nederlandse vrouwen Thijsje Oenema, Margot Boer en Laurine van Riessen maken wel aanspraak op een medaille, maar dan moeten ze wel boven hun niveau van het afgelopen NK uitstijgen. Anders vrees ik dat het niet genoeg is,” vertelt Bos. 

Volgens Bos wordt het een interessant weekend, net zoals bij het NK sprint. “Bij een WK is er toch altijd net wat meer spanning, dus het wordt sowieso leuk. Door de WK afstanden is het niveau van iedereen bekend. Daar zal in die korte periode weinig aan veranderd zijn. We weten dus hoe iedereen er op dit moment voor staat.” 

Het WK Sprint vindt plaats op 28 februari en 1 maart in Astana, en wordt live uitgezonden bij de NOS. 

Delen: