Word abonnee

Wielrennen

Dylan Groenewegen: ‘Eerst de sprinttrein, daarna de huwelijksboot’

Hollandse hoogte, Privé

Wielrennen

Dylan Groenewegen: ‘Eerst de sprinttrein, daarna de huwelijksboot’

door: Jasper Boks
5 juni 2018
4 tot 9 minuten lezen

Met Dylan Groenewegen heeft Nederland weer een sprinter van wereldklasse. Vorig jaar won hij op de Champs-Élysées en ook dit jaar is hij razendsnel. Veel ogen zijn daarom tijdens deze Tour de France gericht op de rappe Amsterdammer van Team LottoNL-Jumbo. Helden legt hem zeven dilemma’s voor.

Champs-Élysées of Kalverstraat

“Oei! De Champs-Élysées kan ik al afstrepen, dus doe maar de Kalverstraat.”

Veel wielrenners vestigen zich tijdens hun carrière in Monaco…
“Ik heb er ook over nagedacht om daarheen te gaan, maar ja, ik kom uit Amsterdam en ben erg gehecht aan mijn omgeving. Ik stel een vertrek nog even uit, blijf voorlopig nog lekker in Nederland. Ik ben er nog niet aan toe.”

Kun jij als ras-Amsterdammer de verleiding van de stad weerstaan?
“Ik weet wat ik ervoor moet doen om straks weer te kunnen winnen in de Tour, daarvoor moet ik alle verleidingen naast me neerleggen. In de winter mag ik weer even Amsterdam in, maar tot die tijd moet ik heel serieus met m’n sport bezig zijn. Het is natuurlijk ook wel lekker dat ik voor dat keiharde werken word beloond met mooie successen. Ik weet waar ik de verleidingen voor weersta.”

Tekst gaat verder onder de foto

foto van Dylan Groenewegen op de fiets

Winnen in Parijs is voor een sprinter het summum. Jij deed het vorig jaar in de Tour de France, wat heeft die overwinning met je gedaan?
“Het is de bevestiging dat ik ook kan winnen op het allerhoogste podium, dat heeft m’n zelfvertrouwen een flinke boost gegeven.”

Volgens de planning van jouw ploegleider Merijn Zeeman stond winnen in de Tour pas in de planning voor 2018, toch?
“Klopt, maar het is lekker om hem alvast maar binnen te hebben, hè. Tegen dingen die sneller gaan dan verwacht, zeg ik als sprinter natuurlijk altijd ja.”

Merk je ook dat die overwinning op de Champs-Élysées wat met jouw populariteit heeft gedaan?
“Er is duidelijk een verschil in aandacht te merken met voordat ik won in Parijs. Ik vind dat alleen maar leuk.”

Podium of jodium

“Dat is mijn lijfspreuk. Sprinten is niet zonder gevaar, na een valpartij heb je vaak jodium nodig. Laat ik het afkloppen, maar ik heb minder jodium nodig en ik sta steeds vaker op het podium.”

Komt die Amsterdamse bluf goed van pas bij jou als sprinter?
“Dat zeggen ze, hè, dat ik door mijn afkomst die Amsterdamse bluf heb meegekregen. Maar alle sprinters hebben wel een bepaalde arrogantie en bluf.”

Vind je jezelf ook een mannetje dan?
“Nou, mensen om me heen zeggen dat ik het ben, dus dan zal het wel zo zijn.” Moet een sprinter ook een klootzak zijn? “Zeker. Ik kan niet over me heen laten lopen. Veel mensen vinden dat juist wel mooi aan mij, dat ik af en toe een klootzak kan zijn.”

‘Ik dacht toen ik Nine zag meteen: wat een leuk meisje, die is voor mij. Maar ze liet zich niet snel vangen, hoor. Ik moest hard aan het werk’

Helden Magazine 42

Het eerste gedeelte van het verhaal van Dylan Groenewegen komt voort uit Helden Magazine 42 waar Dafne Schippers de cover siert. Schippers leeft onder een vergrootglas sinds dat ze in 2015 voor de sprint koos. En dat is wennen. ‘’Ik ben er wel achter dat ik geen robot ben’’

Verder in de 42ste editie van Helden, is er veel aandacht voor de Tour de France. Eerste Nederlandse Tourwinnaar Jan Janssen, superster Peter Sagan en Servais Knaven, ploegleider van Chris Froome komen allemaal voorbij in het Tourgedeelte. Dirk Kuyt blikt terug op zijn carrière, Ranomi Kromowidjojo over goud, het geloof en nog meer, hockeysters Lidewij Welten en Frédérique Matla over het WK Hockey, motorcrosser Jeffrey Herlings, oud-voetballer Glenn Helder en Barbara Barend ontmoet Hans van Breukelen.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 42! Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: