Word abonnee

Atletiek

Dafne Schippers: ‘De trein moet soms even stilstaan’

Jasper Faber

Atletiek

Dafne Schippers: ‘De trein moet soms even stilstaan’

door: Jasper Boks
5 juni 2018
6 tot 11 minuten lezen

Het leven van Dafne Schippers is volledig veranderd sinds ze drie jaar geleden de meerkamp verruilde voor de sprint. Waar de tweevoudig wereldkampioene en winnares van olympisch zilver gaat, keren hoofden als vanzelf om. En niet alleen in Nederland. Dat is wennen. we spreken haar in aanloop naar het EK in Berlijn (7 – 12 augustus). Lachend: “Ik ben er wel achter dat ik geen robot ben.”

Je hebt een nieuwe vriend lazen we in de roddelbladen. De naam is Sammie.
Lachend: “Nou, mijn nieuwe vriend is een Australian shepherd. Sammie is een teefje trouwens, dus het is eerder m’n nieuwe vriendin.”

Sammie heeft haar eigen Instagram-account, met meer dan 2000 volgers.
“Ik kan m’n eigen Instagram wel helemaal volgooien met foto’s van m’n hond, maar ik denk niet dat mijn volgers dat allemaal even leuk vinden. Vandaar deze oplossing.”

Zorgt zij voor de broodnodige afleiding?
“Zij geeft mij veel ontspanning. Heerlijk. Ik kom thuis en er loopt een vrolijke pup rond.”

Jouw leven is de afgelopen drie jaar, nadat je de meerkamp verruilde voor de sprint, natuurlijk ontzettend veranderd. Merk je dat je het nodig hebt afleiding te zoeken?
“Ik wil af en toe m’n zinnen verzetten. Door Sammie vergeet ik heel even m’n sport. Ik vind het leuk om haar op te voeden, dingetjes met haar te doen en lekker te wandelen.”

‘Het is soms best eenzaam om topsporter te zijn. Dan kom ik in m’n hotelkamer of thuis na een zware dag trainen en, ja, daar zit je dan’

Is er ruimte voor andere hobby’s in je leven?
“Nee, ik ben zo’n beetje 24 uur per dag atleet. Dat kan niet anders als ik me op dit niveau staande wil houden.”
Is Sammie er ook tegen de eenzaamheid?
Knikkend: “Het is soms best eenzaam om topsporter te zijn. Dan kom ik in m’n hotelkamer of thuis na een zware dag trainen en, ja, daar zit je dan.”

Heb je veel vriendinnen?
“Ik heb er een paar. Ik heb niet heel veel tijd om af te spreken helaas, vaak moeten ze het doen met een appje waarin ik vraag hoe het gaat. Het is een andere vriendschap en contact dan mensen gewend zijn. Ik heb niet een heel grote vriendenkring overgehouden, maar dat vind ik ook niet erg. Ik heb een paar goede vriendinnen en die zijn heel belangrijk voor me.”

Foto

Heel veel mensen zouden graag met jou willen ruilen, maar is het ook weleens moeilijk om in jouw schoenen te staan?
“Zeker! Ik ben van nature namelijk iemand die liever op de achtergrond blijft.”

En dan heb je in 2015 ook nog eens de overstap gemaakt van de meerkamp naar de sprint. Meer op de voorgrond kun je niet treden.
Lachend: “Ja, lekker handig, hè? Op de baan voel ik me prima, maakt het me niet uit dat iedereen naar me kijkt. Maar daarnaast… Nee, daar is het voor mij niet altijd even makkelijk.”

Je bent de afgelopen drie jaar van iemand die redelijk anoniem over straat kon getransformeerd in iemand die wereldwijd bekend is. Zijn er lessen voor om met die plotselinge heldenstatus om te gaan?
“Nee. Hoe ik het doe, weet ik eigenlijk ook niet. Ik probeer gewoon mezelf te zijn, mezelf te blijven en zo goed mogelijk met alles om te gaan wat op m’n pad komt. Ik heb m’n weg daarin moeten zoeken, dat heeft wat tijd gekost.

Tekst gaat verder onder de foto

Dafne Schippers foto

Vaak is het heel leuk, die aandacht, geeft het me positieve energie. Maar iedereen is bijvoorbeeld weleens chagrijnig. Maar voor m’n gevoel kan ik eigenlijk niet chagrijnig zijn als ik naar buiten ga. Weten die mensen veel, die zijn allemaal enthousiast als ze me zien. Ik kan op dagen dat ik even iets minder in m’n vel zit moeilijk tegen iedereen roepen: ga weg, zoek het uit! Zo ben ik niet. En ik wil al helemaal niet arrogant overkomen.”

Wat voor dingen maak je mee?
“Als ik boodschappen doe, hoor ik constant m’n naam om me heen fluisteren. Je merkt dat mensen elkaar aanstoten en me na kijken. ‘Kijk, dat is Dafne Schippers,’ hoor ik dan. Dan denk ik: ja jongens, ik ben het, ik weet het. Als ik in Arnhem over straat loop, gebeurt het ook dat ze m’n naam schreeuwen. Maar ik ga ook weer niet telkens reageren.

Gisteren zat ik even op een terrasje met Sammie. Even lekker rustig een kopje koffie drinken. Dacht ik. Een man zag me en was meteen heel enthousiast. Heel leuk. Maar hij bleef een uur lang tegen me aanpraten. Het was bijna moeilijk een slok van m’n koffie te nemen. Dat soort dingen gebeuren.

En ik maak ook vaak mee dat mensen stiekem foto’s van me nemen. Ik denk dan: vraag het gewoon even. Ik ben echt niet de moeilijkste. Als mensen me vragen om een foto of selfie, dan vind ik dat bijna altijd prima. Maar dat zogenaamde stiekeme, want ik zie het echt wel als iemand z’n telefoon op afstand voor zich houdt, is een beetje vervelend. Ach, het went allemaal, vaak merk ik het al niet eens meer.” Lachend: “Behalve als ik chagrijnig ben, dan zie ik alles.”

Zijn er momenten dat je besluit even binnen te blijven?
“Ik probeer mensen niet te veel te ontwijken, maar het gebeurt natuurlijk wel dat ik besluit thuis te blijven. Soms wil ik even rust of heb ik geen behoefte om te praten of te lachen.”

Hebben de randzaken de afgelopen jaren veel energie opgeslokt?
“Vooral in het begin. Ik heb nu m’n weg gevonden, hou steeds meer energie over voor het sprinten.”

Helden Magazine 42

Het eerste gedeelte van het verhaal van Dafne Schippers komt voort uit Helden Magazine 42 waar ze de cover siert. Schippers leeft onder een vergrootglas sinds dat ze in 2015 voor de sprint koos. En dat is wennen. ‘’Ik ben er wel achter dat ik geen robot ben’’

Verder in de 42ste editie van Helden, is er veel aandacht voor de Tour de France. Topsprinter Dylan Groenewegen, eerste Nederlandse Tourwinnaar Jan Janssen, superster Peter Sagan en Servais Knaven, ploegleider van Chris Froome komen allemaal voorbij in het Tourgedeelte. Dirk Kuyt blikt terug op zijn carrière, Ranomi Kromowidjojo over goud, het geloof en nog meer, hockeysters Lidewij Welten en Frédérique Matla over het WK Hockey, motorcrosser Jeffrey Herlings, oud-voetballer Glenn Helder en Barbara Barend ontmoet Hans van Breukelen.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 42! Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: