Word abonnee

Voetbal

Glenn Helder: ‘De lessen van Glenn Helder’

Marcel Krijger

Voetbal

Glenn Helder: ‘De lessen van Glenn Helder’

door: Victoria Koblenko
5 juni 2018
5 tot 10 minuten lezen

Na de tv-programma’s Celebrity Stand en de gevaarlijkste Wegen van de Wereld is oud-voetballer Glenn Helder op 21 juni te zien in BN’ers In Therapie op RTL5, waarin de Glenn van nu op zoek gaat naar vergeving voor de Glenn van toen. Victoria Koblenko krijgt alvast een voorproefje.

Je boek Van Arsenal naar de Bajes heeft een briljante titel. Ik had het graag willen lezen voor dit interview.
“Helaas is het boek niet meer te koop. Maar als ik een kopie voor je regel, moet je me beloven dat je een balkje voor mijn ogen zet.”
De sporen van het tv-programma Celebrity Stand-Up, waaraan je mee hebt gedaan, zijn nog niet uit je systeem zo te merken.
Lachend: “Nee, ik was zo gokverslaafd dat ik alleen nog maar casinobrood at.”

Tekst gaat verder onder de foto

Glenn Helder en Victoria Koblenko

Ik kan me voorstellen dat je deze zelfspot goed had kunnen gebruiken toen je voor het eerst een muntje in de gokkast gooide. Wanneer was dat?
“Toen ik achttien was. Dat was een gokautomaat in de patatzaak. Ik gooide er een knaak in en won vijftig gulden met alle toeters en bellen erbij. Dat spektakel vond ik zo gaaf! Ik was meteen verkocht. Ik krijg er kippenvel van nu ik eraan terugdenk.”
Kippenvel?
“Dat krijg ik altijd als ik mijn hart laat spreken.”

Stomme eikel

Je geeft nu vaak lezingen aan jonge voetballers. Wat heb je ze te vertellen?
“Ik zat bij het Nederlands elftal en Arsenal, mijn fout was dat ik er had moeten blijven. En daar wil ik jongens voor waarschuwen die op dat niveau nog moeten komen.”
Je bent een jongen van de straat, maar had op je twintigste de clubs voor het uitkiezen. Je had een grote carrière voor je. Had je ook ergens het gevoel dat het mis kon gaan met je?
“Nooit!”

‘Ik was op pad naar iemand toe met een doorgeladen pistool, was gek in mijn hoofd’

Wat zou je anders doen als je terug mocht in de tijd?
“Dan zou ik gaan leven als een superprof. Als Lionel Messi. Niet roken, niet drinken. En zeker niet tot zes uur ’s ochtends in een discotheek feesten om daarna in de auto te slapen voor een training. En dan deden we voor de grap op de training de rokers tegen de niet-rokers.”

Waar kwam het gevoel van onoverwinnelijkheid vandaan?
“De Telegraaf gaf destijds cijfers aan elke voetballer. Als je hoog wilde eindigen in het klassement moest je elke wedstrijd spelen en goed presteren. Er was een tijd dat we met Vitesse acht wedstrijden achter elkaar niet wonnen, maar ik bleef steeds een 9 halen. Ik bleef presteren. Ik kreeg dus geen klappen, geen waarschuwingen dat ik niet goed bezig was.”

Waarom voelde je zelf niet dat je je talent verspilde?
“Omdat ik een fucking debiel was!”
Was er iemand in je omgeving toen die tot je door had kunnen dringen?
“Absoluut niet. Ik was een prof in het camoufleren van mijn onzin. Mijn goede prestaties in het veld waren het beste alibi.”

Wat veranderde er met jouw transfer naar Arsenal?
“Er kwam meer geld bij. Nu weet ik dat ik had moeten leven alsof ik dat geld niet had, maar toen leefde ik in een schijnwereld en ik loog mezelf voor.”
Waarom deed je het? Beloonde je jezelf voor het succes? Wilde je iets inhalen?
“Misschien beide, maar ik ben vooral een stomme eikel geweest.”

Zelfmoordpoging

Je therapeut in BN’ers In Therapie, te zien op RTL5, vindt zeker dat je te hard voor jezelf bent?
“Ja, maar ik ken geen zelfmedelijden.”
Op welk moment van je leven kwam de eerste genadeklap?
“Bij mijn zelfmoordpoging. Toen baalde ik zo ongelofelijk van mezelf. Achteraf was dat echt een hulpkreet. Ik zat bij NAC en alles kwam tegelijk naar buiten. De gokverslaving, de schulden; alles. Toen keek ik in de spiegel, maar daarin zag ik niet wat ik al die tijd eerder mezelf had wijsgemaakt.”

Helden Magazine 42

Het eerste gedeelte van het verhaal van Glenn Helder komt voort uit Helden Magazine 42 waar Dafne Schippers de cover siert. Schippers leeft onder een vergrootglas sinds dat ze in 2015 voor de sprint koos. En dat is wennen. ‘’Ik ben er wel achter dat ik geen robot ben’’

Verder in de 42ste editie van Helden, is er veel aandacht voor de Tour de France. Topsprinter Dylan Groenewegen, eerste Nederlandse Tourwinnaar Jan Janssen, superster Peter Sagan en Servais Knaven, ploegleider van Chris Froome komen allemaal voorbij in het Tourgedeelte. Dirk Kuyt blikt terug op zijn carrière, Ranomi Kromowidjojo over goud, het geloof en nog meer, hockeysters Lidewij Welten en Frédérique Matlaover het WK Hockey, motorcrosser Jeffrey Herlings en Barbara Barend ontmoet Hans van Breukelen.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: