Word abonnee

Wielrennen

Servais Knaven: ‘Wij spelen niet vals’

ANP

Wielrennen

Servais Knaven: ‘Wij spelen niet vals’

door: Jaap Stalenburg
5 juni 2018
5 tot 10 minuten lezen

Servais Knaven is vanaf het allereerste succes van Chris Froome zijn ploegleider en mentor. Na de zege in de Giro draait nu alles om het binnenhalen van de vijfde eindzege in de Tour de France. Een gesprek met de ploegleider van Team Sky over de dopingaffaire rond Froome. Maar ook over de pogingen om Tom Dumoulin binnen te halen.

Met de kritische ogen van de hele wereld op zich gericht vierde Chris Froome zijn spectaculaire zege in de Giro. De Brit schreef wielergeschie­denis in Rome door de drie grote rondes – Tour, Vuelta en Giro – op rij te winnen. Twee keer viel hij in de eerste week van de Giro, herstelde snel van wat malheur aan zijn knie en verbijsterde iedereen door na een imposante solo van tachtig kilometer de koninginnenrit naar Bardonecchia te winnen.

Alleen is het nog maar de vraag of deze roze trui in de boeken blijft staan. Nog steeds is het onduidelijk of de internationale wielerfederatie UCI hem zal schorsen voor de aanklacht van salbutamol­gebruik in de Vuelta van vorig jaar. Het leidde rond de Giro tot verhitte discussies over de vraag of Froome überhaupt had mogen starten en of Sky de Brit niet van de deel­ nemerslijst had moeten halen. Het publiek reageerde met fluimen en scheldpartijen op de aanwezigheid van de viervoudig Tourwinnaar.

Ploegleider Servais Knaven haalt de schouders op. Hij is al vanaf 2011 ploegleider bij Team Sky en was nauw betrokken bij de Tourzeges van Bradley Wiggins en Froome. “Het onderzoek loopt nog en ik heb alle vertrouwen in een goede afloop. Die kritiek van publiek en media raakt ons bij Sky niet meer. Er wordt intern medisch en juridisch gewerkt aan een goed verweer, waarmee we de onschuld kunnen aantonen van Chris.

Tekst gaat verder onder de foto

Servais Knaven

Iedereen wil nu dat we trans­parant zijn en met alle gegevens de straat op gaan, maar dat kan niet. Er zitten veel juridische en medische gegevens bij die niet zomaar openbaar gemaakt kunnen worden. De hele zaak zou nog vertrou­welijk moeten zijn. Iedereen heeft recht op een eerlijk proces. Daarom hebben wij ervoor gekozen Chris in bescherming te nemen. Wat iedereen ook vergeet is dat in het verleden in andere zaken salbutamol­beschuldigingen nooit naar buiten zijn gebracht. In dat geval was er nu ook geen discussie geweest. Wij doen zorgvuldig onderzoek en als dat afgerond is, zullen we de informatie delen met de buitenwereld.”

‘Als je weet wat er allemaal geroepen wordt naar froome… En die fluimen! Niet normaal’

Alle ontkenningen ten spijt is er toch rond Team Sky en Chris Froome het beeld ontstaan dat waar rook is, er ook wel vuur zal zijn.
“Het roept iets op bij mensen. Ze krijgen een bepaalde mening door wat anderen roepen en schrijven en je hebt veel mensen die klakkeloos de meningen van anderen overnemen, zonder daar zelf verder over na te denken. Dat is wat je nu steeds meer ziet met alle social media. Vroeger moest iedereen de krant le­zen en dan waren ze op de hoogte. Toen werden er goede verhalen geschreven. Nu kan iedereen maar zijn mening geven en anderen nemen die meningen heel makkelijk over zonder de feiten te controleren. Natuurlijk kijken ze naar het verleden en zeggen dan dat het wel hetzelfde zal zijn. Het zijn allemaal aannames. Er worden echt geen verboden producten meer gebruikt of met motortjes in frames gereden. Daar ben ik honderd procent zeker van.”

Raken de beschuldigingen je persoonlijk?
“Ja, ook ik steek al m’n tijd en energie in de ploeg. Ik doe alles voor die man­ nen. Wij weten dat we goed bezig zijn. Wij moeten ons vooral richten op al die mensen die wel achter ons staan en die vertrouwen in ons hebben, ons niet laten leiden door het groepje mensen dat ons veroordeelt, dat anoniem een grote mond heeft op social media.”

Helden Magazine 42

Het eerste gedeelte van het verhaal van Servais Knaven komt voort uit Helden Magazine 42 waar Dafne Schippers de cover siert. Schippers leeft onder een vergrootglas sinds dat ze in 2015 voor de sprint koos. En dat is wennen. ‘’Ik ben er wel achter dat ik geen robot ben’’

Verder in de 42ste editie van Helden, is er veel aandacht voor de Tour de France. Topsprinter Dylan Groenewegen, eerste Nederlandse Tourwinnaar Jan Janssen en superster Peter Sagan komen allemaal voorbij in het Tourgedeelte. Dirk Kuyt blikt terug op zijn carrière, Ranomi Kromowidjojo over goud, het geloof en nog meer, hockeysters Lidewij Welten en Frédérique Matla over het WK Hockey, motorcrosser Jeffrey Herlings, oud-voetballer Glenn Helder en Barbara Barend ontmoet Hans van Breukelen.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 42! Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: