Word abonnee

Zwemmen

Ranomi Kromowidjojo: ‘Ik doe m’n dingetje’

ANP

Zwemmen

Ranomi Kromowidjojo: ‘Ik doe m’n dingetje’

door: Jasper Boks
5 juni 2018
5 tot 10 minuten lezen

Haar honger is nog niet gestild. Drievoudig olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo gaat door tot en met Tokio. In aanloop naar het EK zwemmen in Glasgow (van 3 tot en met 9 augustus) leggen we haar tien foto’s voor.

10 augustus 2008
Femke Heemskerk, Inge Dekker, Marleen Veldhuis en Ranomi Kromowidjojo (v.l.n.r.) winnen olympisch goud op de 4×100 meter vrije slag in Peking.

Tekst gaat verder onder de foto

“Dit vind ik zo’n toffe foto, die komt nog geregeld voorbij. Hij is alweer tien jaar oud, niet normaal hoe snel de tijd gaat. Ik stond nog aan het begin, was met m’n zeventien jaar het jonkie van de ploeg. Op m’n eerste Spelen meteen goud, zo gaaf. We wisten dat het kon. Een paar maanden eerder hadden we bij de Swim Cup een wereldrecord gezwommen. Maar het was de tijd van de snelle pakken, er werden heel vaak records gezwommen. We werden daarom niet bestempeld als favorieten, hoewel we zelf vonden dat we dat wel waren. Mijn broer riep op de tribune tegen een groep Amerikanen nog: ‘Zet je geld maar op Nederland.’ Hij werd raar aangekeken. Een paar minuten later was dat anders.”

Jullie werden omgedoopt tot de Golden Girls, een paar jaar lang waren jullie onverslaanbaar als estafetteteam. Inge en Marleen zijn inmiddels gestopt, mis je hen?
“Sterker, Inge en Marleen zijn moeder. Marleen heeft zelfs vier kinderen en woont aan de andere kant van de wereld. Natuurlijk mis ik dit team, het was heel bijzonder wat we met z’n vieren hebben meegemaakt. Het heeft ons een band voor het leven bezorgd. Ik zou Inge, Femke en Marleen ook typeren als vriendinnen.”

Rond 10 augustus staan jullie elk jaar samen nog stil bij deze gouden olympische plak, toch?
“Femke is degene die ons er elk jaar via de app aan herinnert. Ik denk dat ik die gouden medaille in Peking nog veel meer ga waarderen als ik straks klaar ben met zwemmen.”

Je hebt heel wat titels gewonnen, op welke plek komt deze in jouw ranglijst?
“Hij staat niet bovenaan. De gouden medailles van Londen staan op één, daarna komt deze.”

 24 juni 2017
Ranomi Kromowidjojo op audiëntie bij paus Franciscus.

Tekst gaat verder onder de foto

“Dit was bijzonder. Ik zwem altijd graag in Rome en vorig jaar kreeg ik de vraag of ik op audiëntie bij de paus wilde. Nou, dat wilde ik wel. Al snel volgde een officiële uitnodiging. Ik was trouwens niet de enige, de hele zaal zat vol. Die arme man moest maar handjes blijven schudden. Hij gaf me trouwens een stevige hand! Wat hij zei, weet ik niet meer precies. Ik weet nog wel dat het hartstikke warm was die dag. Een graad of dertig. Ik moest wel m’n kleding van het Nederlands team aan.”

Wat voor rol speelt het geloof in jouw leven?
“Ik ben niet katholiek opgevoed, niet gedoopt, in die zin heb ik ook niet echt iets met de paus. M’n vader is met de islam opgevoed en m’n moeder christelijk, maar ze hebben mijn broer en mij vrijgelaten in wat we geloven. Ik geloof niet in een man met een lange witte baard die mij straft omdat ik hem niet bedank voor het eten of omdat ik op zondag zwem, maar geloof wel dat er ‘iets’ is. En ik geloof in het gezegde: wie goed doet, goed ontmoet.

In het zwemmen maak ik heel veel mensen mee die wel heel erg gelovig zijn. Vooral de Amerikanen. Je ziet heel wat zwemmers voordat ze van start gaan nog snel een kruisje slaan. Ik ben van mening dat je je prestaties toch vooral te danken hebt aan jezelf. Daarom zeg ik altijd: ik geloof in mezelf. Neemt niet weg dat ik denk dat er meer is dan hier op aarde, dat er dingen zijn die wij niet kunnen zien.”

Wist de paus wie je was?
“Nee. Paolo Barelli, voorzitter van de Italiaanse en Europese zwembond, fluisterde hem in, zoals je op de foto ziet. En weet je? Zonder dat ik iets met de paus heb, voelde ik wel een soort van energie nadat ik hem had ontmoet. Ik zwom die middag ook heel hard.” Lachend: “Misschien had hij me toch zijn zegen gegeven. Of het was een zonnestraaltje van boven.”

Helden Magazine 41

Het eerste gedeelte van het verhaal van Ranomi Kromowidjojo komt voort uit Helden Magazine 42 waar Dafne Schippers de cover siert. Schippers leeft onder een vergrootglas sinds dat ze in 2015 voor de sprint koos. En dat is wennen. ‘’Ik ben er wel achter dat ik geen robot ben’’

Verder in de 42ste editie van Helden, is er veel aandacht voor de Tour de France. Topsprinter Dylan Groenewegen, eerste Nederlandse Tourwinnaar Jan Janssen, superster Peter Sagan en Servais Knaven, ploegleider van Chris Froome komen allemaal voorbij in het Tourgedeelte. Dirk Kuyt blikt terug op zijn carrière, hockeysters Lidewij Welten en Frédérique Matla over het WK Hockey, motorcrosser Jeffrey Herlings, oud-voetballer Glenn Helder en Barbara Barend ontmoet Hans van Breukelen.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 42! Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: