Word abonnee

Voetbal

Dirk Kuyt: ‘Die scenario’s… Dan geloof je toch bijna niet in toeval?’

Iris Planting

Voetbal

Dirk Kuyt: ‘Die scenario’s… Dan geloof je toch bijna niet in toeval?’

door: Jasper Boks
5 juni 2018
6 tot 11 minuten lezen

Dirk Kuyt scoorde in z’n laatste wedstrijd drie keer en bezorgde Feyenoord vorig jaar de landstitel waar zo naar werd gesmacht. In Dirk Kuyt, het geloof in succes blikt hij terug op zijn carrière, met de nadruk op de bewogen laatste twee seizoenen. Helden neemt met hem passages door uit zijn boek.

‘Bij alle ploegen waarin ik gevoetbald heb, had ik te maken met spelers met een fluwelen techniek. Die heb ik altijd gezien als de stenen, en mezelf als het cement dat daartussen zit.’ Dirk Kuyt in Dirk Kuyt, het geloof in succes
“Ik werd altijd erg gewaardeerd door m’n trainers en ploeggenoten. Neem het Nederlands elftal bij het WK van 2010, toen we de finale haalden. Het ging steeds over De Grote Vier, over Arjen Robben, Robin van Persie, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart. Ik had vergele­ken bij hen veel meer een functionele techniek, maar had weer andere kwaliteiten. Ik vulde hen aan, had ook een verbindende rol omdat ze niet allemaal even goed met elkaar op konden schieten.

Bondscoach Bert van Marwijk heeft later weleens gezegd dat hij mijn naam als eerste op het papier schreef als hij in Zuid­ Afrika het elftal samenstelde. Dat is voor mij een heel mooie vorm van waardering. Vandaar de omschrijving van stenen en cement: zonder cement heb je geen huis, dan stort de boel in elkaar.”

‘Louis van Gaal zei: ‘Het goede nieuws is dat ik jou mijn tweede aanvoerder wil maken. Je bent belangrijk voor het elftal, ik zie wat voor waarde je ook buiten het veld hebt en er zullen altijd momenten zijn dat je gaat spelen. Maar je moet er wel van uitgaan dat het er niet veel zullen zijn.’ Ik was blij met zijn openheid en eerlijkheid. Ik vond het ook een enorme eer om tweede aanvoerder te worden, maar ik gaf ook aan dat hij op dat andere nog terug zou komen.’
“Het is the story of my life: van jongs af aan heb ik te maken gehad met veel twijfel, scepsis en kritiek. Wat ik mooi vond bij Van Gaal: hij herkende wel meteen mijn kwaliteiten, het verbinden en bij elkaar houden van de groep. Maar hij vertelde ook dat hij snelle buiten­ spelers wilde. ‘En dat ben jij niet,’ zei Van Gaal. Ik moest me richten op de spits­ positie, maar het ging ook niet makkelijk worden om me op die plek in het elftal te spelen. Dat was hard, maar eerlijk.

Van Gaal zei ook: ‘Je bent m’n tweede aanvoerder, dus je bent er wel zeker van dat je altijd geselecteerd zult worden.’ Ik nam mezelf na dat gesprek voor om keihard te knokken en zo de trainer op andere gedachten te brengen. Die instel­ling is in m’n jeugd ontstaan. Ik was klein voor m’n leeftijd, waardoor jeugdtrainers altijd riepen: ‘Dirk moet je niet in het hoogste elftal zetten, want dat kan hij fysiek niet aan.’ Dat gevoel dat ik twijfels weg moest nemen, kwam daarna altijd terug.

Tekst gaat verder onder de foto

Dirk Kuyt voetballend op het strand

Het was voor mensen nu eenmaal lastiger om mijn kwaliteiten te zien dan die van jongens als Robin van Persie en Arjen Robben. Ik heb nooit achterover kunnen leunen, moest me altijd bewij­zen. Dat was de eerste keer bij Feyenoord zo, bij Liverpool, bij het Nederlands elftal en op het einde bij Feyenoord ook. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik een zekerheidje was, dat ik gegarandeerd was van een basisplaats. Is ook goed voor me geweest, dat had ik nodig.

Vaak kwam het uiteindelijk zover dat trainers me toch als een van de eerste spelers op het papier zetten: of dat nou Van Marwijk was bij het Nederlands elftal of Rafael Benitez bij Liverpool. En ook op het WK van 2014 heb ik uiteindelijk veel speeltijd gekregen van Van Gaal. Voor het WK van 2014 kwam hij naar me toe en zei dat ik ook als links­ of rechtsback zou kunnen spelen. ‘Dat denk ik ook,’ antwoordde ik. Ik zag zijn glimlach en denk dat Van Gaal de woorden die ik tegen hem had gezegd, dat hij erop terug zou komen dat ik niet veel zou spelen, ook nooit was vergeten.”

‘Het is the story of my life: van jongs af aan heb ik te maken gehad met veel twijfel, scepsis en kritiek’

‘De trainer had net zijn contract verlengd en in dat proces had ik het toch vrij nadrukkelijk voor hem opgenomen. Achteraf bekeken heeft Giovanni van Bronckhorst daar misschien geen weet van gehad. Ik was weliswaar naar technisch directeur Martin van Geel gelopen, maar had daarover niets tegen de trainer gezegd. Vervolgens word ik aan de kant gezet.’
“Ik heb gemerkt dat alles wat ik over Giovanni zeg gevoelig ligt.Het is absoluut niet mijn bedoeling geweest om hem naar beneden te halen of mijn gelijk te halen. Vooropgesteld: ik heb heel veel respect voor Gio als mens en als trainer. Maar ik wilde in het boek het proces uitleggen waar wij doorheen gingen toen ik terugkeerde bij Feyenoord. Natuurlijk wist ik dat de band met Gio zou veran­deren, dat kon niet anders. We waren tien jaar lang ploeggenoten geweest bij Oranje, maar ineens was hij trainer en stond boven de groep. Met die veranderde rol gingen we ook meteen aan de slag. Dat was wel even wennen. In het begin ging ik tijdens besprekingen nog weleens over de trainer heen. Daar sprak Gio me op aan en daar had hij groot gelijk in.

Helden Magazine 42

Het eerste gedeelte van het verhaal van Dirk Kuyt komt voort uit Helden Magazine 42 waar Dafne Schippers de cover siert. Schippers leeft onder een vergrootglas sinds dat ze in 2015 voor de sprint koos. En dat is wennen. ‘’Ik ben er wel achter dat ik geen robot ben’’

Verder in de 42ste editie van Helden, is er veel aandacht voor de Tour de France. Topsprinter Dylan Groenewegen, eerste Nederlandse Tourwinnaar Jan Janssen, superster Peter Sagan en Servais Knaven, ploegleider van Chris Froome komen allemaal voorbij in het Tourgedeelte. Ranomi Kromowidjojo over goud, het geloof en nog meer, hockeysters Lidewij Welten en Frédérique Matla over het WK Hockey, motorcrosser Jeffrey Herlings, oud-voetballer Glenn Helder en Barbara Barend ontmoet Hans van Breukelen.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 42! Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: