Word abonnee

Voetbal

Hans van Breukelen: ‘Ineens was ik een nationale kliko’

Iris Planting

Voetbal

Hans van Breukelen: ‘Ineens was ik een nationale kliko’

door: Marlies Van Cleeff
5 juni 2018
6 tot 11 minuten lezen

Hans van Breukelen won dertig jaar geleden de Europese titel met Oranje. Toen was hij de held. Een jaar geleden was hij als technisch directeur van de KNVB de kop van Jut. Hoogste tijd voor een goed gesprek, vond Barbara Barend. “Ik ben niet rancuneus.”

“Het was niet allemaal kommer en kwel bij de KNVB in het jaar dat jij technisch directeur was. De Oranjevrouwen werden
vorige zomer Europees kampioen,” zegt Barbara Barend. “Dat laatste klopt,” beaamt Hans van Breukelen. “Weet je wat me nog het meest heeft geraakt? Dat die dames zo hebben moeten strijden om een plek te krijgen in het Nederlandse voetbal. Daar neem ik mijn pet voor af.”

Barbara: “Door jou kregen de vrouwen een nieuwe bondscoach. Jij stelde Sarina Wiegman aan.”
Het was een van zijn eerste klussen bij de KNVB, toen Hans van Breukelen in de zomer van 2017 werd aangesteld als technisch directeur: de toenmalige bondscoach Arjan van der Laan ontslaan.
Hans: “Het liep niet met Arjan, dat had ik meteen door. Ik had al gevraagd of hij iemand naast zich wilde hebben als extra ondersteuning. Ik kwam uit bij Foppe de Haan. Toch merkte ik nog dat het niet klopte. Ik heb Sarina en Arjan bij elkaar gezet en gezegd: ik wil dat jullie met een plan komen hoe jullie ervoor gaan zorgen dat jullie op 6 augustus volgend jaar met die beker in de hand staan. Maar daar kwam niks van.

Ik heb directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee gebeld en gezegd dat we een nieuwe bondscoach voor de dames nodig hadden. Vervolgens hebben wij, samen met de toenmalige manager vrouwenvoetbal Minke Booij, de spelersraad bij elkaar geroepen en gevraagd: meiden, met wie denken jullie Europees kampioen te kunnen worden? Ze kwamen allemaal met Sarina. Ik had haar leren kennen als een vrouw met een duidelijke visie en drive. Ze heeft haar op de tanden in de positieve zin van het woord. Die meiden bevestigden mijn gevoel. Sarina heeft een fantastisch team samengesteld en op 6 augustus stonden ze met de beker. Die EK-titel was waanzinnig.”

Tekst gaat verder onder de foto

Hans van Breukelen aan het praten

Barbara: “Voelde die titel alsof je terugging in de tijd? De passie bij die meiden, dat is toch waar het voetbal om draait?”
Hans: “Passie is het mooiste dat er is, dat heb jij zelf ook ervaren als voetbalster. Voetbal was voor mij ook altijd mijn grote passie en ik had de drive om altijd maar beter te worden. De echte toppers zijn nog steeds bezig om iedere dag beter te worden, ten koste van alles.

Kijk naar Cristiano Ronaldo, maar ook naar Ruud van Nistelrooij en Arjen Robben. Alle randverschijnselen zoals het geld, de vrouwen, de auto’s en de heldenstatus zijn voor hen bijzaak. Dat heb ik bij die meiden ook teruggezien. Ze zijn puur. Ze waren alleen maar met voetbal en elkaar bezig. De passie straalde ervan af. Je schaamt je bijna dood voor welk bedrag ze Europees kampioen geworden zijn.”

Barbara: “Waarom had je dat niet beter geregeld? Je hebt zo’n passie voor het vrouwenvoetbal en streeft naar gelijkheid…”
Hans: “Ik ben in een organisatie gestapt waar al heel veel dingen vastlagen. Onder andere die premies. Maar ik kan je verzekeren dat we getracht hebben om extra zaken te regelen voor de vrouwen, samen met de commerciële afdeling van de KNVB.”

Barbara: “Maar toch hebben ze voor een schijntje gewerkt?” Hans: “Ja, ze hadden meer verdiend, maar je krijgt niet altijd waar je recht op hebt. Dat heeft ook met de situatie te maken waar het vrouwenvoetbal op dat moment in verkeerde. De marktwaarde van die meiden is door het succes nu enorm gestegen. Daar heb ik een faciliterende rol in gespeeld. Maar zo’n titel, de prestatie en herinneringen zijn niet in geld uit te drukken. Dat ervaar ik nog dagelijks. En aan de andere kant: dat kon je destijds over ons ook zeggen, als je dat vergelijkt met nu.”

Hans: ‘Rinus Michels zei na de wedstrijd tegen Duitsland: ‘Goedemorgen, kunnen we nu eindelijk ook eens een finale winnen?’’

Barbara: “Hoe was dat dan dertig jaar geleden?”
Hans: “In 1988 kwam sponsoring voor het eerst opzetten. Formido, de bouwmarkt, werd een van de sponsors van de KNVB. Of Ruud Gullit even met een boor, Marco van Basten met een zaag en Frank Rijkaard met een hamer voor een doek wilden gaan staan. Je kon het zo gek niet bedenken. Wij vroegen wat we daar financieel aan over zouden houden. ‘Het geld gaat naar de KNVB en naar het voetbal. Jullie krijgen een premie,’ zeiden de bestuursleden. Dat was tweeduizend gulden per gewonnen wedstrijd.

Wij antwoordden: ‘Dan gaan jullie toch lekker zelf voor dat doek staan met een hamer?’ Pas daarna kwam er een clausule in het contract met sponsors dat als Oranje zich kwalificeerde voor een EK of WK, er een bepaald bedrag in een pot ging die verdeeld werd onder de spelers. We hebben er hard voor moeten knokken om dat voor elkaar te krijgen. Ik zat in de spelersraad met Marco, Ruud, die rooie Koeman… we waren met een mannetje of vier, vijf.

Ik was vaak de gesprekspartner, want al die mannen zaten in het buitenland. Ik weet nog dat Van Basten me belde en zei: ‘Breuk, laat ze toch de kolere krijgen over die duizend gulden meer of minder.’ Toen zei ik: dat kan je wel zeggen, maar we verdienen niet allemaal miljoenen in Italië. Voor anderen was duizend gulden een boel geld. Dat begreep Marco wel, hij steunde ons daarna. Toen we Europees kampioen werden, verdienden we uiteindelijk 95.000 gulden per speler.”

Barbara: “Dat is toch heel netjes?”
Hans: “Absoluut. Driemaal modaal in die tijd. Per wedstrijd en ronde was dat opgebouwd en daar zat ook nog het sponsorgeld in.”
Barbara, lachend: “Een goede voorbode voor de vrouwen dus!”
Hans: “De KNVB heeft ondertussen met de Oranjeleeuwinnen een goede regeling getroffen, heb ik begrepen, zoals het ook hoort.”

Helden Magazine 42

Het eerste gedeelte van het verhaal van Hans van Breukelen komt voort uit Helden Magazine 42 waar Dafne Schippers de cover siert. Schippers leeft onder een vergrootglas sinds dat ze in 2015 voor de sprint koos. En dat is wennen. ‘’Ik ben er wel achter dat ik geen robot ben’’

Verder in de 42ste editie van Helden, is er veel aandacht voor de Tour de France. Topsprinter Dylan Groenewegen, eerste Nederlandse Tourwinnaar Jan Janssen, superster Peter Sagan en Servais Knaven, ploegleider van Chris Froome komen allemaal voorbij in het Tourgedeelte. Dirk Kuyt blikt terug op zijn carrière, Ranomi Kromowidjojo over goud, het geloof en nog meer, hockeysters Lidewij Welten en Frédérique Matlaover het WK Hockey, motorcrosser Jeffrey Herlings en oud-voetballer Glenn Helder.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: