Word abonnee

Helden in het nieuws

Joshua Brenet: ‘Ik spreek vanuit mijn hart’

door: Marlies van Cleeff
16 januari 2016

Van aanvaller, naar rechter- en linkerverdediger. PSV'er Joshua Brenet grijpt zijn kans, twijfelt nooit en vecht zijn weg naar de top: 'Ik blijf altijd in mezelf geloven.'

We legden de 21-jarige verdediger en jeugdinternational een aantal stellingen voor.

Als ik zo doorga, ontgroei ik de Eredivisie snel.
“Ik sta nog aan het begin van mijn carrière. Dit seizoen speelde ik pas voor het eerst veel wedstrijden achter elkaar. Maar ik ben op de goede weg. Dus als ik zo doorga, ga ik er wel vanuit dat ik de Eredivisie ontgroei. Het liefst vervolg ik mijn carrière dan in Engeland, voor mij één van de mooiste competities om in te spelen. En dan graag bij Chelsea.”

'Ik maak me geen zorgen nu Jetro weer fit is'

Waar dank je je snelle progressie aan?
“Aan mijn mentaliteit. Ik heb nooit mijn kop laten hangen op momenten dat het minder ging. Na de wedstrijd tegen ADO Den Haag haalden de media en onze eigen supporters mij omlaag. Gelukkig kon ik me daarna weer van mijn beste kant laten zien en kreeg ik de kans om me te ontplooien als basisspeler. Ik kreeg vaak de vraag gesteld of ik dat te danken heb aan de blessure van Jetro Willems. Maar de trainer had ook voor Simon Poulsen kunnen kiezen en mij als rechterverdediger kunnen houden. Ik maak me ook geen zorgen nu Jetro weer fit is. Ik vertrouw op mijzelf, heb laten zien dat ik op de linkerkant kan functioneren. Ik ben de concurrentiestrijd aangegaan. Nu ligt het aan de trainer wie er gaat spelen.”

Twijfel jij weleens aan jezelf?
“Nee. Door nooit te twijfelen en altijd in mezelf te blijven geloven, ben ik prof geworden. Daar ben ik trots op. Mijn oude trainer bij Zeeburgia, Mike Kolf, heeft me dat geleerd. Mike liet mij inzien dat het doel dat je voor ogen hebt, te bereiken is. Hij maakte elke speler zelfverzekerd. Ik spreek hem nog regelmatig en ga ook weleens bij hem langs. Mike was de eerste die geloofde dat ik prof kon worden. Hij staat nog altijd voor me klaar. Maar dat ik niet twijfel aan mezelf, staat los van het feit dat er altijd punten zijn die je kan verbeteren. Daar werk ik ook keihard aan.”

'Bij mij gaat het nog van een zes, naar een vier, naar een acht… Ik mis de perfectie'

Welke punten zijn dat?
“Ik kan constanter worden. Zoals Dani Alves. Hij speelt constant op een acht, als ik het een cijfer geef. Bij mij gaat het nog van een zes, naar een vier, naar een acht… Ik mis de perfectie. Alves heeft ook die perfecte mentaliteit: 'niemand gaat mij voorbij.' En hij heeft ook nog aanvallende kwaliteiten. Het totaalplaatje.”

In de voetbalwereld heb je iemand nodig die je met beide benen op de grond houdt.
“Mijn hele familie zorgt daarvoor. Mijn ouders en zussen zien me niet als voetballer, maar als hun zoon en broer. Ze blijven me erop wijzen dat ik niet moet gaan zweven en trekken me terug als dat nodig is. Maar tot nu toe hebben ze dan nog niet hoeven doen.”

'Toen ik bij Zeeburgia in de B3 terecht kwam, had ik de hoop opgegeven'

“Mijn moeder zag snel dat ik talent had. Door haar ben ik doorgegaan met voetbal. Toen ik bij Zeeburgia in de B3 terecht kwam, had ik de hoop opgegeven. Maar mijn moeder bleef me stimuleren en bracht me altijd. Mijn vader was druk met het geloof, hij was pastoor en had vooral in het weekend minder tijd. Mijn moeder was mijn vaderfiguur op dat moment. In het begin had mijn vader moeite met de gedachte dat ik prof zou worden, maar hij accepteerde het. Het was mijn keuze op dat moment. Hij is er nu bijna elke wedstrijd bij, samen met mijn moeder en zussen.”

En wat vinden je zussen ervan dat hun jongere broer profvoetballer is?
“Ze zijn supertrots op me. Ze beginnen steeds meer verstand van voetbal te krijgen, maar echt begrijpen doen ze het niet, hoor. Ik neem in ieder geval niks van ze aan, ha.”

'Als je van kleins af aan voetbalt, droom je van zo'n leven. Niks anders kan me ook zo één, twee, drie verleiden'

Met de verleidingen uit de stad doe ik niks.
“In het begin had ik niet veel met Eindhoven. Ik had mijn appartement hier, maar was vaker te vinden in Almere, bij mijn ouders. Maar dat reizen maakte me eigenlijk kapot. Vanaf het moment dat ik bij het eerste elftal kwam, bleef ik in Eindhoven.”

“In de stad kom ik niet veel. Als we vrij zijn, gaan we soms naar de bioscoop, maar ik blijf liever thuis. We gamen dan vaak met de jongens. Voetbal is mijn leven. Ik weet niet beter. Als je van kleins af aan voetbalt, droom je van zo'n leven. Niks anders kan me ook zo één, twee, drie verleiden.”

'Laten we hopen dat mannen als Robben en Sneijder nog lang beschikbaar blijven. Die hebben we hard nodig'

Wat vind je van de roem en media-aandacht?
“Ik vind het leuk dat mensen me kennen en me misschien als voorbeeld zien. Maar ik denk ook weleens: waarom worden bepaalde dingen nou zo breed uitgemeten in de media. Zoals mijn uitspraak over de Champions League-loting; dat als we Barcelona zouden loten, we Lionel Messi, Neymar en Luis Suarez zouden opeten. Ik spreek vanuit mijn hart en soms zeg ik misschien dingen die bij mensen verkeerd kunnen vallen. Maar ik snap het niet altijd.”

De nieuwe generatie gaat Oranje erbovenop helpen. 
“Daar ga ik wel vanuit, ja! Als ik spelers moet noemen die daarbij horen, zijn dat Jetro Willems, Jeffrey Bruma, Memphis Depay, Georginio Wijnaldum en ik hoop mezelf natuurlijk! Je moet altijd het hoogste nastreven. Ik noem allemaal PSV-ers ja, ha. Maar ook Riechedly Bazoer, Davy Klaassen en Kenny Tete zijn natuurlijk jongens voor de toekomst van Oranje. En laten we hopen dat mannen als Robben en Sneijder nog lang beschikbaar blijven. Die hebben we hard nodig.”

'Ik hoop dat ik de nieuwe rechtsback van het Nederlands elftal kan worden'

Vind je het terecht dat je nog niet bent opgeroepen door de bondscoach?
“Ja. Ik moet nog beter worden om de top te halen. Ik vind niet dat, omdat ik een half jaartje goed heb gespeeld, me al mag beroepen op een plek in Oranje. Maar natuurlijk is dat wel mijn doel. Ik hoop dat ik de nieuwe rechtsback van het Nederlands elftal kan worden.” 

Je hebt wat uitspraken gedaan over het selectiebeleid van Danny Blind… Denk je dat je je hiermee in je eigen vingers hebt gesneden?
“Het kan misschien een nadeel zijn, maar het was op dat moment mijn gevoel en dat mag ik delen. De bondscoach heeft er in interviews op gereageerd. Hij maakte duidelijk dat ik me geen zorgen hoef te maken. Voor mij is de kous af.”

'Op Malta lag de nadruk op het coachen en praten in het veld'

PSV wordt dit jaar gewoon weer kampioen.
“Voor 100%! Ik vind dat we de beste selectie hebben en ga ervan uit dat het gaat lukken.  We staan er goed voor. We staan tweede in de competitie, zijn door in de Champions League en we doen nog volop mee in de race voor de beker.”

Waarop lag de focus tijdens jullie trainingskamp op Malta?
“Op de onderlinge communicatie. Tijdens wedstrijden tegen mindere ploegen zeurden we soms tegen elkaar. Op Malta lag de nadruk op het coachen en praten in het veld. Dat we dingen tegen elkaar kunnen zeggen zonder dat het verkeerd overkomt.”

Wat is jouw doel in 2016?
“Een onbetwiste bassispeler worden bij PSV.”

Zondag staat meteen de topper tegen Feyenoord op het programma…
“Het strijdplan ligt klaar. Maar dat houden we voor onszelf!”

Delen: