Word abonnee

Helden in het nieuws

Kenkhuis: ‘Het was een publiek geheim dat Thorpe gay was’

door: Barbara Barend
13 juli 2014

De grote Australische zwemmer Ian Thorpe is uit de kast gekomen. Thorpe was rond de eeuwwisseling de grote rivaal van Pieter van den Hoogenband. Al jaren wordt er gespeculeerd over zijn geaardheid. Eindelijk, na jaren van depressies en drankmisbruik, is het hoge woord eruit. ‘I am gay’. We vroegen Johan Kenkhuis, oud topzwemmer en tijdens zijn carrière al openlijk homoseksueel en Alyson Annan, Australisch, de voormalig beste hockeyster van de wereld en getrouwd met een vrouw, naar hun reactie.

Annan:
“Ik ben blij voor hem. Blij dat hij eindelijk zichzelf kan zijn. Ik ontmoette Ian op zijn veertiende. Hij was toen de zwemheld, het wonderkind, van Australië. Ik was verkozen tot beste hockeyster van de wereld. We zaten bij elkaar op sportgala’s. In die tijd kwam hij altijd met zijn ouders en een ‘vriend’. Toen ik hem voor het eerst zag, vermoedde ik het al. Ik dacht direct dat hij homo was. Wat ik me nu het sterkst afvraag: wat voor rol hebben zijn ouders gespeeld? Zij moeten het toch ook geweten hebben. En zijn management? Zijn ouders hadden hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Of hebben ze hem juist ontmoedigd? Misschien wilde het management wel met het oog op alle sponsorcontracten dat hij zijn mond hield. Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar raar blijft het wel.”

'In de zwemwereld was het een publiek geheim dat Thorpe Gay was'

Kenkhuis:
“Ik stel die vraag ook. Waar was zijn familie, waar waren zijn vrienden en wat deed zijn management? In de zwemwereld was het een publiek geheim dat Thorpe gay was. Eigenlijk wist iedereen het. Dat maakt het nog pijnlijker en wellicht voor hem zelfs moeilijker om uit de kast te komen. Hij deed zo hard zijn best om het te ontkennen. In 2012 verklaarde hij nog in zijn biografie dat hij geen homo was en alleen contacten met vrouwen had gehad. Vreselijk dat hij zo lang niet zichzelf heeft kunnen zijn. Maar je moet het uiteindelijk zelf doen. Je moet zelf die stap zetten om te kunnen zijn wie je bent. Iemand anders kan het niet voor je doen.”

“Gek genoeg hebben zijn prestaties er niet onder geleden. Met vijf gouden medailles en elf wereldtitels kunnen we hem toch duidelijk de beste zwemmer van zijn generatie noemen. We kunnen stellen dat hij zich als sporter meer dan bewezen heeft. Nu wordt het tijd dat hij eindelijk gelukkig wordt. En ik hoop dat de pers hem met rust laat. Ik denk ook dat de heftige aandacht van de roddelpers, bij wie Ian altijd in de belangstelling heeft gestaan, en het feit dat Australië heel conservatief is, het niet makkelijker hebben gemaakt om uit te kast te komen.”

'Laten we hopen dat het nu allemaal voorbij is en dat ook Ian inziet dat het allemaal wel meevalt'

Annan:
“Volgens mij valt het best mee met dat conservatieve Australië. Toen ik met Carole (Thate, ex-international en voormalig aanvoerder Nederlands hockeyteam) trouwde, wilde het Australische programma Sixty minutes een interview met ons. In eerste instantie wilde ik dat niet. Na een half jaar zeuren hebben we het gedaan, ook om anderen te helpen. We hebben alleen maar positieve reacties gehad op het interview. Ook de reacties op twitter van bekende Australiërs op Thorpe’s coming out zijn louter positief. Als we de verhalen moeten geloven waren de laatste jaren echt een lijdensweg voor Ian. Laten we hopen dat het nu allemaal voorbij is en dat ook hij inziet, dat het allemaal wel meevalt.”

Delen: