Word abonnee

Helden in het nieuws

Koeman: ‘Spanje straft dit voetbal af’

door: Barbara Barend
5 juni 2014

Ronald Koeman was na afloop van het oefenduel tussen Nederland en Wales niet lyrisch over het vertoonde spel van Oranje.  Het elftal van Louis van Gaal won na een matige wedstrijd met  2-0 van Wales. Koeman liet gisteravond in de Amsterdam Arena zijn licht schijnen over het Nederlands elftal.  

“Voor de wedstrijd had ik er wat meer vertrouwen in. Het is een slim systeem dat ze spelen, want je geeft zo minder weg. Maar het vertoonde spel was niet goed. De eerste twintig minuten waren matig, de lange bal werd te veel gehanteerd en ik miste de drang naar voren.”

“Bruno Martins Indi kreeg heel veel tijd en ruimte om op te bouwen, op te komen en druk te zetten. Dat is alleen niet zijn sterkste punt. En juist in het systeem dat Oranje wil hanteren is het belangrijk om dat wel te doen zodat je verder vooruit kan voetballen. Dat gebeurde tegen Wales te weinig.”

'Je zag de vertwijfeling bij de spelers'

“Tijdens de tweede helft werd er omgeschakeld naar het 4-3-3-systeem en zag ik dat de jongens prettiger speelden. Robben kon vanaf de zijkant meer met de neus richting de goal spelen en werd daardoor meerdere malen gevaarlijk. Na afloop zag ik op de gezichten van de spelers toch een soort vertwijfeling.”

“Ook tijdens de wedstrijd merkte ik verschillende keren dat ze zoekend waren. Dat is geen goed teken. Er is nog maar weinig tijd om het systeem eigen te maken. Met alle respect voor Wales, maar Spanje straft het door Oranje vertoonde voetbal af. Tegen Spanje zal Nederland echt eerder druk naar voren moeten zetten, veel minder ruimte weg moeten geven en voor lief nemen dat ze minder balbezit hebben.”

'Clasie zou bij mij in de basis staan van dit Oranje'

Koeman is als trainer bekend met het systeem dat Nederland nu hanteert. Bij Feyenoord heeft hij het afgelopen seizoen meerdere malen in een 5-3-2 formatie gespeeld. Hij is trots dat veel van 'zijn' spelers bij Oranje zitten.

“Ik heb ze allemaal een sms gestuurd toen ze de definitieve selectie hadden gehaald. Het is lang geleden dat er zoveel Feyenoorders bij Oranje zaten. Dat is fantastisch voor de club. Tegen Wales speelden Martins Indi en Stefan de Vrij degelijk. En Daryl Janmaat speelde zoals we het hele seizoen al van hem gewend zijn. Gewoon goed.”

“Ik vind het alleen jammer dat Clasie niet honderd procent fit is, want hij zou bij mij in de basis zijn staan van dit Oranje. Hij is goed in de kleine ruimte, ziet vaak de juiste  oplossing  en handelt snel. Hij kan in dit systeem goed fungeren als controleur. Ik ben dan ook 'pro-Clasie'. Daarnaast verwacht ik veel van Nigel de Jong. Hij is een speler die belangrijk is voor de balans in het team en de balans op het middenveld.”

'Op het WK kan het alleen maar beter gaan'

Koeman weet niet wat hij moet verwachten van Oranje op het WK in Brazilië. “Wesley Sneijder, Arjen Robben en Robin Van Persie zullen enorm belangrijk worden, dat is duidelijk. Alleen Van Persie oogt nog niet helemaal fit. Dat hij vandaag gewisseld was jammer, hij heeft misschien wel wat liesklachten, maar het is belangrijk dat hij minuten maakt. Hij zal in vorm moeten raken en heeft dat ook nodig.”

“Tegen Wales was het vertoonde spel niet goed, maar er gebeurde ook nog genoeg positiefs. Sneijder had een goede assist en een aantal goede passes, Arjen Robben was dreigend en Nigel de Jong was sterk. Ik denk dat het op het WK alleen maar beter kan gaan.”

Lees ook:
Van Persie: 'Ik heb al gigantische sprongen gemaakt'
Ik, Van Gaal
Sneijder fit dankzij K1-training

Delen: