Word abonnee

Helden in het nieuws

Krajicek: ‘Ik kreeg meteen kippenvel’

door: Jasper Boks
11 december 2014

Andy Murray, Stanislas Wawrinka, Tomas Berdych, Milos Raonic, Grigor Dimitrov en de andere deelnemers aan het ABN AMRO World Tennis Tournament worden van 9 tot en met 15 februari op een bijzondere manier geïntroduceerd aan het publiek in Ahoy. Ze komen de baan op onder begeleiding van muziek gemaakt door het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Vandaag speelde het orkest de twee speciaal voor het tennistoernooi door Joos van Leeuwen en Mike Schäperclaus gecomponeerde tunes in De Doelen voor toernooidirecteur Richard Krajicek. De post-productie neemt Eric van Tijn, die ook van de partij was, de komende tijd voor zijn rekening.

“De componisten hebben de vrije hand gekregen, ik heb geen verstand van muziek. We hebben alleen gezegd: 'Verras ons.'  Dat is gelukt, hoewel Eric het nog zal gaan mixen en bewerken. Ik ben onder de indruk en denk dat de spelers dit de spectaculairste opkomst ooit gaan vinden,” aldus Krajicek.

“We maakten al gebruik van showlicht als de spelers opkwamen en nu hebben we ook onze eigen muziek. Het is alsof er twee gladiatoren het strijdtoneel gaan betreden. Vroeger gebeurde dat onder begeleiding van tromslagen, wij doen dat met spannende orkestmuziek. Ik kreeg er in elk geval meteen kippenvel van.”

'De akoestiek in Ahoy is super, het zal echt heel gaaf klinken'

Twintig jaar geleden won Krajicek voor het eerst het ABN AMRO WTT. “Toen was er nog geen lichtshow, was er iemand die vertelde wie je was en hoe oud je was bij het opkomen van de baan en daarmee hield het wel zo'n beetje op. Er werd aan het einde van mijn carrière een beetje geëxperimenteerd met muziek, je mocht bij sommige toernooien opgeven met welke plaat je de baan op wilde komen.”

“Tegenwoordig wordt daar door toernooien heel goed over nagedacht, worden er experts ingeschakeld. Zo ook bij ons. We zijn voortdurend bezig om ervoor te zorgen dat het publiek nog meer betrokken is bij het toernooi. Daar gaat de opkomst van de spelers zeker voor zorgen en de tennissers zullen het daardoor ook nog leuker vinden om in Rotterdam te spelen. De akoestiek in Ahoy is super, het zal echt heel gaaf klinken.”

Tekst gaat verder onder de foto

'De musici waren best nerveus omdat Richard Krajicek naar hen kwam kijken'

De tune zal op zondag 15 februari, de dag van de finale, live worden gespeeld. Yannick Nézet-Séguin is naast chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest ook tennisfan.

“Mijn eerste passie is muziek en de ander is tennis. Ik raakte zo'n elf jaar geleden geïnspireerd door tennis, Rafael Nadal kwam toen op. Ik zag een parallel tussen muziek en tennis. Tennissers gaan voor elke slag, zoals klassieke muzikanten voor elke noot gaan.”

“Ik dacht al een paar jaar: hoe mooi zou het zijn als we samen zouden kunnen werken met het ABN AMRO WTT, maar ik was te verlegen om het te vragen. En nu is het zo ver. Ik hoop dat onze stukken het publiek en de spelers inspireren. Voor de musici is de samenwerking ook speciaal. Ze waren best nerveus vandaag, omdat Richard Krajicek naar hen kwam kijken.” 

Delen: