Word abonnee

Wielrennen

Alberto Contador & Bauke Mollema: partners in crime

Lars van den Brink

Wielrennen

Alberto Contador & Bauke Mollema: partners in crime

door: Jaap Stalenburg
19 juli 2017
13 tot 18 minuten lezen

Door een val verspeelde Bauke Mollema vorig jaar een vrijwel zekere podiumplaats in de Tour de France. Dit jaar is hij bij Trek-Segafredo de superknecht van Alberto Contador, die nog één keer het gevecht met Chris Froome aan wil gaan. Helden ging in aanloop naar de Tour langs bij het duo en ploegleider Steven de Jongh.

Tekst gaat verder onder de foto

Nuchter. Rustig. Het zijn karaktereigen­ schappen die van toepassing zijn op Bauke Mollema. De uit het Groningse Zuidhorn afkomstige wielrenner krijg je niet snel gek. Maar er is ook een heel andere Bauke, als Feyenoord speelt is hij niet de keurig af­ gemeten sporter die Nederland de afgelopen jaren heeft leren kennen. Nee, als zijn club speelt, ondergaat hij een metamorfose.
“Ja, voetbal beleef ik nogal fanatiek,” bekent Bauke met de kenmerkende grote glimlach op z’n gezicht. “Als Feyenoord moet spelen, vind ik het ook leuk om een foto van mezelf op Instagram te zetten in Feyenoord­shirt.” Toen Feyenoord voor het eerst sinds 1999 de landstitel pakte, zat Bauke in Italië voor de Giro. Tijdens de etappe werd hij op de hoogte gehouden van de ontknoping in de eredivisie. Bauke vertelt over het moment dat hij werd besmet met het Feyenoord­ virus. “Als jongetje zat ik vaak bij FC Groningen op de tribune, omdat het dichtbij was. Op een gegeven moment zag ik een Feyenoord­sticker en ­shirt liggen en toen was ik meteen verkocht. Ik was een jaar of zeven. Als kind zat ik altijd in een Feyenoord­shirt en met rood­witte sjaal om naar Feyenoord te kijken en hoopte ik altijd dat Ajax verloor. Daarin was ik best een fanatiek baasje. Ik ben nu groot fan van Dirk Kuijt en in het verleden van Robin van Persie en Pierre van Hooijdonk.”

Donald Trump
Bauke is breed geïnteresseerd. Hij schakelt net zo makkelijk van Feyenoord naar Harry Mulisch. Waar veel renners voor of na de koers vooral met hun telefoon bezig zijn, duikt Bauke in een boek. In de bus, het hotel of op het vliegveld; zijn hoofd is verborgen achter de kaft van een thriller van John Grisham, roman, een boek over de Tweede Wereld­ oorlog of over voeding.

Mollema: ‘Ik denk er ook weleens over na om misschien de politiek in te gaan’

“Dat lezen hoort inderdaad bij mij,” zegt Bauke, “maar ik volg ook intensief wat er in de wereld gebeurt.”
Bauke volgt de wereldpolitiek op de voet. De Brexit, de verkiezing van Donald Trump, de aanslagen door IS; het is een onrustige tijd. Bauke heeft over veel zaken een afgewogen mening. “Als vader van twee kinderen maak ik me soms wel zorgen, hoewel de echte dreigingen voor mij nog wel een ver­van­mijn­bedshow zijn. Natuurlijk schrik ik van de verkiezing van Donald Trump of wat er in Turkije gebeurt. Ik denk er ook weleens over na om misschien de politiek in te gaan. Mijn stiefvader was een inspirerend voorbeeld, hij was wethouder in Dokkum. Nee, de politiek sluit ik niet uit. Al lijkt het me ook wel wat om na mijn carrière actief te blijven in de sport. Niet als ploegleider, maar eerder in een rol zoals Gerard Kemkers bij FC Groningen, die daar manager van het Performance Center is. Of een functie bij NOC*NSF lijkt me ook erg interessant. Ja, in die richtingen denk ik weleens.”

Maar voorlopig staat wielrennen nog op de eerste plaats. “Ik ben relatief laat begonnen door mijn studie en wil tot mijn 37ste door­ gaan. Nog zes of zeven jaar dus, omdat ik denk dat mijn beste jaren nog moeten komen en ik nog steeds veel plezier heb in het koersen.”

Dure auto’s en jachten
Bauke verruilde eind 2015 met zijn gezin – echtgenote Jane, dochter Julien van vier en zoon Thomas van twee – het noorden van Neder­land voor Monaco. “Al het mondaine van Monaco met de dure auto’s en jachten gaat volledig aan ons voorbij. Ik woon er omdat ik er perfect kan leven. Luxe boeit mij totaal niet. Ik breng de kinderen naar de crèche, we winkelen er en dat is het wel zo’n beetje. Mij zie je niet in een Ferrari rondrijden langs het casino. Ik mag dan uit het noorden komen, Nederland mis ik in Frankrijk totaal niet. Ik ben in mijn schooltijd zo vaak door wind en regen naar school in Groningen gefietst, dat ik nu meer met warmere streken heb. Ik was met kerst in Nederland en toen had ik het na twee dagen wel gezien, was blij dat ik daar niet het hele jaar hoefde te trainen. De afgelo­pen zes, zeven jaar heb ik vooral in het buitenland gewoond. Voor Monaco was ik veel in Spanje. Perfect om te trainen. Dan merk je dat trainen in Nederland in de winterperiode te weinig brengt, omdat je de saaiheid van de polder aan je conditie merkt. Altijd maar die vlakke wegen met veel wind.” Klimmen is zijn specialiteit, als hij zich wilde blijven ontwikkel­len moest hij vertrekken uit het noorden van Nederland. Als hij de deur in Monte Carlo achter zich dichttrekt, kan hij meteen meters bergop maken. Het effect merkte hij meteen, het basis­ niveau van Bauke is omhoog­ gegaan, hij heeft net wat meer reserves als er in een wedstrijd geklommen wordt. De Tour en zijn overwinning in Classica San Sebastian, vorig jaar, waren daar goede bewijzen van.

Bauke komt in Monaco tal van collega’s tegen, het halve peloton bivakkeert er. Zo woont Wout Poels vijftien verdiepingen onder hem. “We hebben een goede band, trainen weleens samen en Wout komt soms eten.” Poels en Bauke hebben niet alleen een goede band, ze zijn ook vaan­ deldragers van het Nederlandse wielrennen. En ze zijn niet de enigen. Met Tom Dumoulin, Robert Gesink en Steven Kruijswijk hebben ‘we’ nog drie goede ronderenners.
“We concurreren op een gezonde manier, maar er is onderling ook veel respect. Die onderlinge concurrentie is heel goed. Voor ons en voor het hele Nederlandse wielrennen. Ik ben met Steven, Wout en Tom naar de Olympische Spelen in Rio geweest, we trokken elke dag met elkaar op en de sfeer was heel goed. Dat altijd samen eten, samen trainen en op elkaars lip zitten, heeft een goede band tussen ons gecreëerd. Deze generatie is bijna een vriendenploeg. In het peloton zoeken we elkaar op voor een praatje.”

De val
Bauke steekt goed in zijn vel. De geboren Groninger heeft het naar zijn zin bij Trek­Segafredo, de ploeg waar hij sinds 2015 voor rijdt. De acht jaar ervoor reed hij in Nederlandse dienst, bij Rabobank en opvolger Belkin. “Het grote verschil tussen mijn periode in Neder­ land en Trek is de organisatie. Hier staat alles in dienst van de over­ winning. Ik ben daardoor als mens en coureur veranderd. Er wordt hier ook meer van me geëist dan in het verleden bij Rabo en Belkin. Zeker in het begin bij Rabo was het allemaal wat makkelijker en was ik ook wat sneller tevreden. Ik ben bij Trek het wielrennen ook leuker gaan vinden. We hebben heel wat verschillende nationaliteiten in de ploeg en dat zorgt voor een unieke motivatie en sfeer.”
Bij Trek heeft Bauke ook leren inzien dat een podiumplaats in de Tour voor hem haalbaar kan zijn. Vorig jaar leek hij daar al dichtbij toen hij in een van de laatste etappes in de Tour de France, op weg naar Saint Gervais Mont Blanc, onderuitging. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal een klap, omdat Bauke op dat moment op weg was naar een podiumplaats. Hij stond tweede, achter geletruidrager Chris Froome, en dat leek een fraai uitgangspunt voor een ereronde in Parijs.

Contador: ‘We kunnen een goed blok vormen. De rol van Bauke kan weleens cruciaal worden deze Tour’

Dat moment van De Val komt nog geregeld terug. “Toen ik vorig jaar in de Tour op het natte asfalt lag en mijn podiumplaats uit beeld zag verdwijnen, heb ik voor mezelf bepaald dat ik van die enorme mentale dreun ook weer moest leren. Na de Tour won ik meteen Classica San Sebastian. Nu durf ik te zeggen dat ik volgend jaar voor de gele trui in Parijs wil gaan. Als je zo dicht bij het podium was als ik vorig jaar, dan wil je ook gaan voor de hoofdprijs.”
Bauke die zegt dat hij voor de Tourzege gaat in 2018, dat is even wennen. Hij stond toch altijd te boek als die bescheiden renner. Leeftijd en zijn tijd in buitenlandse dienst zorgen ervoor dat hij zich makkelijker uitspreekt over zijn ambities.
Na de Giro, waar hij als kopman van Trek startte, zal hij deze Tour nog gebruiken om te investeren. Hij zal de Tour rijden als adjudant van tweevoudig Tourwinnaar Alberto Contador.

Amigo
Als El Pistolero opduikt, is chaos nooit ver weg. Journalisten hangen hijgerig in zijn nek voor nog wat laatste quotes, fotografen blijven klikken en fans willen een selfie met de 34­jarige Spanjaard die aan zijn laatste seizoen zegt bezig te zijn, maar niet voor minder gaat dan het onttronen van Chris Froome als Tourwinnaar. Contador zinspeelde al eerder over zijn pensioen, maar maakte dit jaar toch de overstap naar Trek­Segafredo. Hij is van mening dat drievoudig Tourwinnaar Froome te kloppen is. Contador heeft maar één doel: afzwaaien met zijn derde eindzege in Parijs. “Ik rijd deze Tour vanwege mijn liefde voor de fiets en mijn eergevoel,” zegt Contador, “mijn keuze voor Trek was puur uit sportieve overwegingen. Ik weet dat ik nog een grote ronde kan winnen. Zodra ik merk dat dat er niet meer inzit, stop ik meteen.”

Tekst gaat verder onder de foto

“Ciao amigo,” roept Contador als hij Bauke ziet. Hij zwaait naar zijn ploegmaat. Zoals Froome op cruciale momenten Wout Poels naast zich had in de Tour, heeft Contador ook de hulp ingeschakeld van een Nederlan­der. Met Bauke als zijn superknecht hoopt hij vooral in de bergen een vuist te kunnen maken tegen het blok van Sky dat de laatste jaren de regie zo duidelijk in handen heeft tijdens de Ronde van Frankrijk.
“Bauke heeft veel indruk op me gemaakt tijdens de Tour van vorig jaar. Zonder die val op weg naar Saint Gervais Mont Blanc was hij in Parijs zeker op het podium geëindigd,” stelt Contador. “Bauke is een constante renner, die ook durft aan te vallen en ambitieus is. Op de Mont Ventoux was hij in de Tour van vorig jaar de enige die naar Richie Porte en Chris Froome toe kon springen. Ook bewees hij daarna in de tijdrit een goede klassementsrenner te zijn. Ik denk dat wij goed kunnen samenwerken en elkaar zullen versterken. We kunnen een goed blok vormen. De rol van Bauke kan weleens cruciaal worden.”

Al tijdens de Tour van 2016 hoorde Bauke dat Alberto naar Trek zou komen en dat hij in de Tour van 2017 zijn rol als kopman in moest ruilen voor die van adjudant. Bauke heeft dat geen seconde als degradatie gezien, maar juist als een leerschool op weg naar ‘zijn’ gele trui. “Alberto is een relaxte vent. Ik vroeg me vooraf toch af hoe het zou zijn om met zo’n grote renner samen te werken. Tijdens de Tour van vorig jaar hebben we al gesproken en werd het duidelijk dat het tussen ons wel klikte. Net als met zijn min of meer vaste ploegleider Steven de Jongh. Alberto is erg gedreven, maar ook weer heel sociaal. Het ontbijt tijdens trainingskampen of koersen gebruikt hij vaak om met de ploeg rustig zijn ervaringen te delen. Hij ligt ook goed in de ploeg. En hij is een uniek mens. Alleen al het geduld dat hij heeft met al die Spanjaarden die de hele dag met hem op de foto willen. Ik heb hem nog nooit een foto zien weigeren. Dat maakt hem ook zo waanzinnig populair.” Bauke heeft de kans om te leren van een van de beste ronderenners van het laatste decennium. Naast tweemaal de Tour, won Contador immers ook twee keer de Giro en driemaal de Vuelta. Er stonden aanvankelijk nog twee grote eindzeges op zijn palmares, maar wegens een positieve test op clenbuterol in de Tour van 2010 raakte hij de Tourzege van dat jaar en de Giro­eindzege van 2011 kwijt.
“Wat ik vooral van Alberto leer, zijn de details,” zegt Bauke. “Neem hoe hij nadenkt over het materiaal. Alberto heeft soms ineens andere banden of lagers. Of hij rijdt zomaar weer op een heel andere fiets. Daar heeft hij dan weer een bedoeling mee richting Tour de France.”

Mollema: ‘Ik denk dat wij het Sky heel lastig gaan maken’

Onrust bij Sky
Veel ogen zullen tijdens de Tour gericht zijn op Contador en daarmee ook indirect op Bauke. De twijfels of Contador op zijn 34ste niet te oud is om nogmaals in staat te zijn de Tour te winnen, blijven. En is er über­ haupt iets te ondernemen tegen het machtsblok van de Sky­ploeg rond drievoudig Tourwinnaar Froome? Om nog maar te zwijgen over de pech – valpartijen en ziekte – die Contador de laatste jaren achter­ volgde tijdens de Tour.
“Ik denk echt dat de strijd om de eindzege dit jaar helemaal openligt. En de kaarten liggen voor Alberto zeker niet slecht,” zegt Bauke. “Het zal gaan tussen Nairo Quintana, Froome en Contador. Wat betreft Quintana heb ik twijfels of hij in twee grote rondes voluit voor de eind­ zege kan gaan. Ik denk dat de combinatie Giro en Tour hem dit jaar gaat opbreken. Het Sky­bastion is absoluut te slopen. De afgelopen Tour viel de dominantie eigenlijk al wel mee. Wout Poels was erg goed, die was met Froome samen een van de besten bergop. Dit jaar kunnen wij er een heel goede ploeg tegenover zetten, met Jarlinson Pantano hebben we nog een heel goede renner voor in de bergen.”
Sky ligt ook nog eens onder vuur sinds de publicaties en geruchten over onoorbare praktijken bij de ploeg. “Die onrust kan ze opbreken,” zegt Bauke, “ja, ik denk dat wij het Sky heel lastig gaan maken.”

Tourpodium
Nog één keer goed kijken en leren van oude meester Alberto Contador en dan is Bauke Mollema klaar voor de aanval op het geel. Trek­Segafredo­-ploegleider Steven de Jongh heeft er alle vertrouwen in. “Alberto is niet te beroerd om z’n kennis met Bauke te delen. Hij zag ook dat Bauke vorig jaar een indruk­ wekkende Tour reed en als wielrenner gegroeid is. Ik denk dat Bauke de komende jaren echt voor het podium kan gaan in de Tour.”

Helden Magazine

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: