Word abonnee

Zeilen

‘M’n mannetje moet ik telkens achterlaten’

John Kramer

Zeilen

‘M’n mannetje moet ik telkens achterlaten’

door: Marlies van Cleeff
19 juli 2017
13 tot 18 minuten lezen

Een dilemma. Carolijn Brouwer (43) is al zes jaar moeder van Kyle, maar ze heeft ook nog altijd die grote passie: oceaanzeilen. Voor de derde keer gaat ze deelnemen aan een van de meest extreme zeilwedstrijden rond de wereld: de Volvo Ocean Race. Metershoge golven, een chronisch slaaptekort en grote gevaren staan vanaf oktober dit jaar op haar te wachten. “Ik kon dit niet weigeren.”

Tekst gaat verder onder de foto

“Vroeger draaide mijn leven alleen maar om het olympisch zeilen. Toen werd gezegd: ‘Als Carolijn ooit een kind krijgt, heeft ze volledige toewijding voor het kind zoals ze dat jarenlang voor het zeilen heeft gehad.’ Kyle was er en wat deed ik? Ik ging voor de tweede keer rond de wereld zei- len en was nog vaker en langer weg dan dat ik daarvoor was.
In 2001-­2002 voer ik twee etappes mee als stuurvrouw van Amer Sports 2 en in 2014­-2015 zeilde ik de hele race als stuurvrouw op de vrou­wenboot SCA. Mijn zoon Kyle was toen twee. Ik twijfelde enorm of ik voor een derde keer mee zou doen. Weer bijna twee jaar lang van huis zijn. Kyle is een makkelijk mannetje, gaat overal ter wereld mee naar toe. Maar hij is inmiddels zes en heeft nu ook een eigen mening. Als die boot dit keer wegvaart, gaat hij het echt voelen. En het grootste obstakel tijdens de race is toch iedere keer dat kleine mannetje achterlaten en weten dat je weer 25 dagen op zee zit.
Maar toen Dongfeng Race Team me benaderde, kon ik dat eigenlijk niet weigeren. Team SCA gaf me de kans om als vrouw in het professionele circuit mee te doen, maar als meidenteam keken wij altijd op tegen Dongfeng. Met dit team krijg ik nu ook de kans om de race daadwerkelijk te winnen. Met mijn Australische partner Darren Bundock heb ik besproken óf en hóe we dit zou­ den doen. Darren heeft twee zilveren olympische zeilmedailles, maar is zijn droom om goud te halen misgelopen. Misschien wel omdat hij mij te lang heeft gevolgd in de Volvo Ocean Race. Ook nu wilde hij wel parttime werken, maar ik vond dat hij ook aan z’n eigen carrière moest denken. ‘De praktische problemen lossen we wel op,’ zei Darren. ‘Maar als ik met je praat over de Volvo Ocean Race gaan je ogen schitteren en leef je helemaal op. Dan moet je het gewoon doen.’

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle door op onderstaande knop te klikken. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen! 

Delen: