Word abonnee

Helden in het nieuws

Lens: ‘Voor het eerst had ik vliegangst’

door: Barbara Barend
9 augustus 2014

Na drie weken vakantie keerde Jeremain Lens afgelopen maandag terug naar Kiev in Oekraïne, waar het oorlog is en op 17 juli vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten. Helden Online sprak de international.

“Ik ben niet bang, het is rustig in Kiev. Toen ik eind mei vertrok, waren er nog wel demonstraties. Die zijn er nu ook niet meer. Wat dat betreft is alles oké hier. Mijn vriend Gregory Nelson speelt bij Metallurg Donetsk. Zij zitten nu ook in Kiev en hij had me al verteld dat alles rustig was,” zegt Jeremain Lens, aanvaller van Dinamo Kiev.

Na het WK in Brazilië en drie weken vakantie is hij terug in Oekraïne. In het land is een oorlog gaande. Tragisch dieptepunt was de aanslag op vlucht MH17, die op 17 juli uit de lucht werd geschoten in het oosten van Oekraïne.

“Ik volg het nieuws rond Oekraïne natuurlijk op de voet, lees alles uit Nederland en kijk ook veel Oekraïense tv. Ik zag erg op tegen het vliegen. Gisteren is er nog een militair toestel neergehaald in het oosten. Voor het eerst had ik een beetje vliegangst.”

'Als mijn gezin er is en ik speel een uitwedstrijd, dan ben ik niet rustig'

Is jouw gezin mee naar Kiev?
“Nee, ik wil afwachten hoe het zich hier ontwikkelt. Sowieso heeft mijn gezin hier nooit echt gewoond, ze vlogen op en neer. Maar nu vind ik het anders. In mijn eentje red ik me wel. De club zal heus goed voor me zorgen en me beschermen, en anders pak ik de auto en rijd ik de grens over.”

“Maar als mijn gezin er is en ik speel een uitwedstrijd, dan ben ik niet rustig. Ik wacht daarom de situatie af. Ik merk dat het thuisfront bezorgd is, heb elke dag contact met mijn vriendin en mijn moeder. Ze willen me iedere dag spreken.”

Spelen jullie ook in oorlogsgebied?
“De meeste wedstrijden worden in Kiev gespeeld. De competitie is hier al twee ronden onderweg en voorlopig spelen we niet in het oosten van Oekraïne.”

Zijn jouw medespelers uit Oekraïne veel met de situatie in het land bezig?
“Daar merk ik weinig van, ik heb niet het idee dat ze familie aan het front hebben.”

'Ik heb met mijn volle verstand voor Kiev getekend'

Blijf je daar?
“Ik heb al meerdere keren gezegd dat ik open sta voor een mooie club. Maar ik vind het ook niet fair tegenover Dinamo om dat steeds te herhalen. Ik ben nu hier en heb met mijn volle verstand voor Dinamo Kiev getekend. Als ik hier blijf, dan zal ik mijn werk doen en me voor de volle honderd procent inzetten.”

Is er interesse voor je?
“Ik heb begrepen van mijn zaakwaarnemer dat er veel interesse is en dat clubs zich ook hebben gemeld voor me bij Kiev. Maar blijkbaar gaat het allemaal niet zo makkelijk om de boel rond te krijgen. Ik heb mijn zaakwaarnemer gezegd dat ik van interesse niet meer warm of koud word, naar een concreet voorstel wil ik wel luisteren.”

'Bizar dat Feyenoord moet spelen tegen Zorja Loehansk'

Feyenoord speelt in de play-offs van de Europa League tegen Zorja Loehansk uit het oosten van Oekraïne… Op 28 augustus moeten de Rotterdammers in Oekraïne spelen.
“Bizar dat Feyenoord moet spelen tegen een club die normaal speelt op nog geen honderd kilometer van de plek waar het vliegtuig neer kwam… Maar de club speelt nu zijn wedstrijden vooral in Kiev. Vorig jaar had Loehansk trouwens een goede ploeg, we hebben een keer van ze gewonnen en een keer van ze verloren. Dit seizoen zijn ze een stuk minder, de eerste twee competitiewedstrijden hebben ze allebei verloren.”

Hoe heb je trouwens jouw vakantie gevierd na het WK?
“Ik was een weekje op Ibiza en ben daarna nog naar Suriname en Miami geweest. In Suriname waren ze super trots op Oranje. Ze hebben ons heel erg aangemoedigd tijdens het WK, begreep ik. Ze vinden het mooi dat spelers van het Nederlands elftal daar op vakantie komen. Ik ben nog geen Patrick Kluivert, Clarence Seedorf of Edgar Davids voor ze, maar ze waarderen me wel enorm.”

Delen: