Word abonnee

Helden in het nieuws

Lobke Berkhout: ‘De City Swim stond nog op mijn lijstje’

door: Jasper Boks
6 september 2014

Bekend en onbekend Nederland springt aanstaande zondag de grachten in voor de Amsterdam City Swim. Ook vijfvoudig wereldkampioen zeilen Lobke Berkhout, ook in bezit van olympisch zilver en brons, waagt zich aan het koude water en haalt op deze manier geld op voor de spierziekte ALS.

Hoe heb jij je voorbereid op die 2014 meter zwemmen, Lobke?

“Ik heb meegedaan aan Expeditie Robinson. Hoe precies is gegaan, mag ik nog niet zeggen. Maar voor ik afreisde, heb ik getraind en ook zwemmen hoorde bij de voorbereiding. Ik ben altijd al een goede zwemster geweest. In aanloop naar de ALS Amsterdam City Swim heb ik vier keer baantjes gezwommen in het zwembad. Wel borstcrawl hoor.”

'De ALS Ice Bucket Challenge heb ik overgeslagen, ik werd daar op Facebook een beetje gek van. Ik dacht: ik duik voor ALS de grachten in'

Je bent moeder van dochter Belle, deed mee aan Expeditie Robinson en nu dus de Amsterdam City Swim. Je hebt het er allemaal maar druk mee.

“Ik ben dan wel gestopt met topsport, ik blijf op zoek naar fysieke uitdagingen. De City Swim stond op mijn lijstje toen ik na de Spelen van 2012 stopte. Ik heb de eerste editie gezien, zat nabij de finish op een bootje. Ik vond het zo leuk en mooi, dacht toen: dit wil ik ook. Vorig jaar kon ik helaas niet meedoen. Ik was niet zo lang ervoor bevallen en gaf nog borstvoeding. Door de grachten zwemmen was toen nog niet zo goed voor me. Maar nu komt het er dus van. En dat dan ook nog voor het goede doel. De ALS Ice Bucket Challenge heb ik overgeslagen, ik werd daar op Facebook een beetje gek van. Ik dacht: ik duik voor ALS de grachten in.”

Heb je in de tijd dat je zeilde ook veel in het water gelegen?

“Dat was natuurlijk niet onze favoriete bezigheid, want dat betekende dat we onderste boven lagen. Maar ik kon dus wel redelijk zwemmen, heb het ook altijd erg leuk gevonden. Zwemmen maakte deel uit van mijn fysieke training, toen ik nog zeilde. Ik heb in 2012 ook nog meegedaan aan een triatlon op Ameland. Ik kwam destijds als zeventiende uit het water. Het was nog maar eens het bewijs dat zwemmen me ligt.”

Heb je jezelf nog een doel gesteld voor morgen?

“Genieten. Ik zal niet de hele tijd borstcrawl blijven zwemmen, ook af en toe overschakelen op de schoolslag. Want ik wil wel om me heen kunnen kijken.”

Lees ook:

Tuitert: 'Tof om door Amsterdamse grachten te zwemmen'

Uytdehaage: 'Colaatje erin en gaan'

Van den Hoogenband: 'Het is zondag een kwestie van overleven'

Delen: