Word abonnee

Shorttrack

Generation Next: Suzanne Schulting

Stef Nagel

Shorttrack

Generation Next: Suzanne Schulting

door: Marlies van Cleeff & Lisa Hissink
13 maart 2018
3 tot 8 minuten lezen

Ze zijn jong en getalenteerd en als de winter aanbreekt, bloeien ze helemaal op. Ze zijn klaar om de macht te grijpen op het ijs en in de sneeuw. Helden nodigde Generation Next uit voor een koude shoot.

Suzanne Schulting
25 september 1997
shorttrackster en langebaanschaatsster

Na mijn derde plek op de EK shorttrack kwam ik pas echt in the picture.
“Dat was eigenlijk een bizarre prestatie in mijn eerste jaar bij de senioren. Ik had het er laatst nog met mijn vriend Adwin Snellink over, hij is ook shorttracker en mijn teamgenoot. Ik, en hij ook, hadden het nooit verwacht. Ineens kreeg ik er ook veel volgers op social media bij. Maar ik ben nog trotser op mijn winst op de 1500 meter tijdens het WK junioren, vlak na het EK. Vier jaar lang was winnen onbereikbaar, die Koreanen en Chinezen waren zo goed. Nu kan ik ze wel verslaan.”

Wat mensen niet van me weten…
“Ik heb nul procent balgevoel, kan echt niks met een tennisracket, hockeystick of voetbal. Dat is wel bijzonder, aangezien mijn vader voetbaltrainer is. Hij is hoofdtrainer bij Cambuur geweest en traint nu de vrouwen van Heerenveen. Als kind keek ik vaak naar zijn wedstrijden.”

‘Ik maak nog te veel foutjes, val soms of krijg hier en daar een penalty’

Voetbal, schaatsen, kunstschaatsen en turnen…
“Mijn ouders wilden dat ik ging schaatsen, maar dat wilde ik helemaal niet. Ze dachten: dan kan Suzanne leuk met haar vriendinnetjes schaatsen op al die slootjes bij ons in Friesland. Ik begon met kunstschaatsen, deed zweefstanden, maar vond het verschrikkelijk. Maar van mijn ouders moest ik het seizoen afmaken. Het jaar daarna deed ik mee met het jeugdschaatsen in Heerenveen. Dat vond ik wel leuk. Ha, ik ben dus geen voetbaltalent, geen kunstschaatstalent, wil gewoon rammen op het ijs.”

Eat your heart out, Sjinkie Knegt, Suzanne is coming!
“Sjinkie is niet specifiek mijn voorbeeld, ik doe het op m’n eigen manier. Maar hoe hij schaatst, is prachtig. Sjinkie heeft een goede controle en techniek, hij maakt daardoor fantastische inhaalacties. Ik maak nog te veel foutjes, val soms of krijg hier en daar een penalty. Sjinkie is meer gecontroleerd.”

Shorttrack of langebaan…
“Sinds ik schaats, combineer ik de langebaan al met shorttrack. Voor de media is het verrassend. ‘O, Suzanne Schulting gaat ook de kant van Jorien ter Mors op.’ Maar ik heb al heel lang de ambitie om een medaille op de shorttrack én langebaan te winnen. Richting Pyeonchang ligt mijn focus meer op shorttrack, daar heb ik nu de meeste kansen. Maar als ik nu beter zou zijn op de langebaan, zou ik daarvoor kiezen. Ik wil gewoon winnen.”

Helden Magazine

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: