Word abonnee

Shorttrack

Sjinkie Knegt & Jorien ter Mors

Lars van den Brink

Shorttrack

Sjinkie Knegt & Jorien ter Mors

door: Anne Joldersma & Thomas Olsthoorn
13 maart 2018
2 tot 7 minuten lezen

Sjinkie Knegt & Jorien ter Mors – Sochi 2014
‘Shorttrack heeft in Nederland een mooie vlucht genomen’

“Ik ben echt geleefd in de maanden na de Spelen van Sochi,” haalt Jorien de nasleep van de Winterspelen van 2014 voor de geest. Meer dan ooit werd shorttrack daar voor Nederland op de kaart gezet. “Het was een behoorlijke gekte hier in Nederland, dat kwam natuurlijk ook door mijn gouden medaille op de langebaan.”

“Gelukkig had ik nog een wereldkampioenschap te rijden waar we met de teamrelay wat goed te maken hadden,” vult Sjinkie aan. De kersverse vader moest daarom na Sochi de knop al snel weer omzetten. “Wij moesten door, ‘nee’ zeggen tegen alles wat op ons afkwam. Toen we vervolgens in Canada wereldkampioen werden op de relay, merkten wij ook dat shorttrack in Nederland een mooie vlucht had genomen.”

‘We gunnen het elkaar even hard’

Sjinkie en Jorien zijn de kopman en –vrouw van het shorttrack in Nederland. In Sochi zorgde Sjinkie met brons op de 1000 meter voor de eerste Nederlandse olympische medaille ooit in het shorttrack. Sjinkie: “Die medaille heeft enorm geholpen de sport op de kaart te zetten in Nederland, en mij trouwens ook.”
Jorien werd vierde, vijfde en zesde als shorttrackster, maar op de langebaan won ze olympisch goud op de 1500 meter en met de achtervolgingsploeg: “Ik beschouw Sochi niet als mijn doorbraak bij het grote publiek. Dat interesseert me namelijk niet. Ik schaats niet voor het grote publiek, maar voor mezelf. Om het beste uit mezelf te halen.”

Het hoogst haalbare, olympisch goud, mist in het shorttrack nog in de Nederlandse prijzenkast. In het Zuid-Koreaanse Pyeongchang in 2018 hopen ze daar een eind aan te maken. Sjinkie: “Ha, nee hoor. Daarbij is er geen onderlinge strijd wie als eerste die gouden medaille pakt. We willen allebei die medaille, het maakt mij niet uit wie hem als eerste krijgt.”
Jorien: “We gunnen het elkaar even hard. Het mooiste zou zijn als we allebei die gouden medaille winnen.”

Helden Magazine

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: