Word abonnee

Hockey

Maria Verschoor en Jorrit Croon: Gelijke monniken…

Timme Hoyng

Hockey

Maria Verschoor en Jorrit Croon: Gelijke monniken…

door: Marlies van Cleeff
2 november 2020
6 tot 11 minuten lezen

Jorrit Croon (22) en Maria Verschoor (26) zijn boegbeelden van het Nederlandse hockey, zowel bij hun club als bij Oranje. De internationals hebben meer gemeen: ze strijden voor gelijke kansen in hun sport. We legden hen vijf stellingen voor.

Wij gaan het meemaken dat mannen en vrouwen evenveel betaald krijgen.

Maria: “Ik denk het niet.”

Jorrit lachend: “Jij bent al 26, je stopt ook over een paar jaar.”

Maria ook lachend: “Als ik nog genoeg plezier uit het hockey haal, zie ik mezelf ook nog wel drie jaar doorgaan tot de volgende Spelen in Parijs, hoor.” Ze vervolgt serieus: “In het hockey lijkt de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen misschien mee te vallen, maar qua beloning is dat niet het geval. Bij veel Hoofdklasse Hockeyclubs worden de mannen beter beloond dan wij.”

Jorrit knikt: “Op clubniveau is de ongelijkheid groot. En dat terwijl er veel meer vrouwen en meisjes in Nederland hockeyen dan mannen.”

In het hockey blijken mannen vijf tot tien keer meer te verdienen dan vrouwen…
Maria: “Dat verschil is toch schrikbarend? Het contrast is nog groter tussen de spelers die alleen in de hoofdklasse uitkomen, maar niet voor het Nederlands team. Die meiden verdienen weinig en moeten ernaast werken, terwijl de mannen die alleen in de hoofdklasse spelen er wel van kunnen leven.”

Jorrit: “Het is niet sterk als alleen vrouwen vinden dat er ongelijkheid is, het is veel krachtiger als ook mannen dat verschil erkennen. Het probleem is misschien niet over twee of drie jaar opgelost, maar wij kunnen er op onze manier wel een steentje aan bijdragen. Maar voor mij is het op dit moment makkelijk praten, ik zit aan de goede kant van de streep.”

Maria: “En als je kijkt naar de bestuurders in de hockeywereld: allemaal mannen. Zo houd je het ook in stand. Ik snap dat beloningen niet in een jaar tijd gelijkgetrokken kunnen worden. Die verandering gaat tijd kosten. Bovendien trek je in het mannenhockey ook alleen heel goede spelers aan met veel geld. Gelukkig ontstaat er steeds meer bewustzijn.”

Jorrit knikt: “Als sponsor kun je heel makkelijk zeggen: hier heb je een zak met geld, succes ermee. Of je kunt kritisch zijn en zeggen: laat eerst maar eens weten wat jullie er precies mee gaan doen en hoe jullie het gaan verdelen. Dat laatste doet ABN AMRO.”

De Oranjedames waren in het verleden populairder dan de heren. Hockeysters als Fatima Moreira de Melo, Ellen Hoog en Naomi van As hebben het vrouwenhockey op de kaart gezet. Als je nu een kind op straat aanspreekt…
Jorrit vult aan: “Dan kent hij denk ik eerder Maria Verschoor dan Jorrit Croon. De Oranjedames worden als helden gezien. Tegenwoordig met speelsters als Maria, Frédérique Matla en Xan de Waard.”

Maria: “Ik heb het idee dat mannen- en vrouwenhockey even populair zijn. Hoewel, de kaartjes voor onze wedstrijden zijn sneller uitverkocht dan die van jullie.”

Jorrit: “De hockeybond heeft de salarissen van de Oranjeteams inmiddels gelijkgetrokken. Dat is een goede zaak. Maar is dat eigenlijk eerlijk? De Oranjedames hebben veel meer gewonnen dan wij de afgelopen jaren. Zij hebben die aandacht gepakt en gekregen, omdat ze dat verdienden.”

Maria: “We werken bij Oranje wel met een bonussysteem. Als we een toernooi winnen, dan krijgen we ook meer betaald. Uiteindelijk trainen we evenveel en net zo hard als de mannen, dus ik vind het goed dat de beloningen bij Oranje nu gelijk zijn.”

Tekst gaat verder onder de foto

Maria Verschoor en Jorrit Croon

Het Nederlands mannenteam krijgt in de toekomst een vrouwelijke bondscoach

Jorrit: “Dat zou zomaar kunnen. Uiteindelijk gaat het erom of iemand competent genoeg is, of dat nou een vrouw is of een man.”

Jorrit: ‘De naam van Alyson Annan wordt al genoemd als vervanger van Max Caldas na de Spelen. Ik zou een vrouw als coach niet erg vinden’

Maria: “Het merendeel van de coaches in het hockey is inderdaad man, maar ik zou het niet gek vinden als er ook een keer een vrouwelijke bondscoach bij de mannen komt.”

Jorrit: “De naam van Alyson Annan wordt al genoemd als vervanger van onze bondscoach Max Caldas, die na de Spelen in Tokio stopt. Alyson heeft ook de mannen van Amsterdam gecoacht. Ik zou een vrouw als coach helemaal niet erg vinden. Of iemand nou groot, klein, zwart, wit, dik of dun is, het maakt me niet uit. Als diegene maar goed genoeg is.”

Helden Magazine 54

Het eerste gedeelte van het verhaal van Jorrit Croon en Maria Verschoor komt voort uit Helden Magazine nummer 54.  In de 54ste editie van Helden sieren Ronald enBartina Koeman de cover van het eindejaarsnummer. Ze vertellen uitgebreid over de roerige periode die ze achter de rug hebben. Ronald verruilde het Nederlands elftal voor FC Barcelona, ze werden voor het eerst opa en oma, maar kampten ook allebei met ernstige gezondheidsproblemen.

Naast het verhaal van Ronald en Bartina Koeman lees je veel meer interviews en reportages met én over jouw favoriete Nederlandse topsporters. Zo eren ploeggenoten Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries hun vriendin, in de Ode aan Lara. Daarnaast spraken we Patrick Lefevere over de afschuwelijke crash van zijn topsprinter Fabio Jakobsen, is Sven Kramer begonnen aan zijn ‘last dance’ én vertelt Stefan de Vrij over het geheim achter zijn succes.

Ook in de 54ste editie van Helden spraken we onze Held van het Jaar, Harrie Lavreysen over dikke benen en slapen in een dwangbuis. Gingen Erben Wennemars en Marlou van Rhijn op audiëntie bij de koning van de marathon: Eliud Kipchoge én verteld Esther Vergeer over hoe haar lang gekoesterde kinderwens uitkwam en ze dit jaar werd geconfronteerd met borstkanker.

Verder legt onze Heldin van het Jaar: Anna van der Breggen uit waarom ze volgend jaar heeft besloten te stoppen en spraken we wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado over de liefde, het geloof, looks en racisme. Daarnaast bracht Helden een eerbetoon uit aan een van de beste NBA-basketballers ooit: Kobe Bryant, lees je een reconstructie over de turnvendetta, behaalde Henk Gemser vele successen als schaatscoach, behoort Kimberly Alkemade tot de snelste paralympische sprinters van Nederland en autocoureur Alessandro Zanardi verteld over zijn pech als mens. Victoria Koblenko ging langs bij hockeyinternationaal Terrance Pieters en staan we stil met Sari van Veendendaal in de ‘Leeuwinnen in het Rijks’.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: