Word abonnee

Atletiek

Kimberly Alkemade: ‘Now or Never’

Paul Raats

Atletiek

Kimberly Alkemade: ‘Now or Never’

door: Thomas Olsthoorn
3 november 2020
6 tot 11 minuten lezen

Kimberly Alkemade verloor op achtjarige leeftijd haar moeder en haar linkeronderbeen bij een ernstig busongeluk. Drie jaar geleden had ze een baan in de zorg en nog nooit aan atletiek gedaan. Inmiddels behoort ze tot de snelste paralympische sprinters van Nederland. Dit is haar bijzondere verhaal.

Kimberly Alkemade kan de datum nog zo oplepelen. Het was 17 oktober 2017 toen ze bij Only Friends in Amsterdam meedeed aan een paralympische talentendag. Een paar maanden eerder had ze van een orthopedische instrumentenmaker een tweedehands sportbladen gekregen. Gewoon om eens uit te proberen. Ergens in haar onderbewustzijn wist Kimberly nog hoe het als kind was geweest om met twee benen te kunnen rennen, maar ze had geen idee meer hoe dat voelde.

Dankzij die bladen kon ze voor de eerste keer in negentien jaar weer een rondje om het huis joggen. Er ging een wereld voor haar open. Tot dan toe had ze wel recreatief gesport maar nooit echt met een doel. Ze besloot te gaan trainen voor de Ladies Run in Eindhoven. “Ik liep te hard van stapel waardoor ik soms even moest wandelen. Toch wist ik de vijf kilometer in dertig minuten te volbrengen. Ik had zelfs nog een eindsprint in huis.”

Kimberly was nieuwsgierig naar haar mogelijkheden met de sportbladen en reisde af naar de talentendag in Amsterdam. Ze bleek overduidelijk aanleg te hebben voor atletiek. “Ik ging ervan uit dat ik het advies zou krijgen om bij een lokale club te beginnen met trainen. Maar in plaats daarvan kreeg ik aan het einde van de dag een briefje in mijn handen gedrukt waarop stond dat ik geschikt werd bevonden voor de Nederlandse selectie para-atletiek.

Op dat moment was ik 27 jaar en had een baan in de zorg. Ik wist dat ik deze kans niet nog een keer zou krijgen. Het was now or never. Mijn vriend en ik keken elkaar aan en zeiden: We gaan dit doen!” Zo veranderde het leven van Kimberly van de ene op de andere dag totaal. En niet voor het eerst.

Tekst gaat verder onder de foto

Kimberly Alkemade

Gereanimeerd

In de zomer van 1998 ging de achtjarige Kimberly samen met haar ouders en twee broers met een georganiseerde busreis op vakantie naar Spanje. Ter hoogte van het Franse Montélimar ging het gruwelijk mis. De buschauffeur viel in slaap achter het stuur en botste frontaal op in file rijdende auto’s.

“Mijn moeder en ik zaten rechts voorin op de bovenverdieping. Mijn moeder kwam klem te zitten en overleed. Ik werd uit de bus geslingerd en belandde honderd meter verderop in de berm. Er was sprake van een traumatische amputatie. Toen de politie me vond, had ik al geen linkeronderbeen meer. Het was heel kritiek, ik had nog amper bloed in mijn lichaam.

Eigenlijk was het de bedoeling dat de traumahelikopter me naar het ziekenhuis van Lyon zou brengen, waar een speciale trauma-afdeling was. Maar in plaats daarvan brachten ze me naar het dichterbij gelegen Valence, wat slechts tien minuutjes vliegen was. Hadden ze dat niet gedaan dan had ik het niet gered. Ik was de hele tijd buiten bewustzijn, heb er gelukkig niets van meegekregen of gevoeld. Vier jaar geleden heb ik in Frankrijk de kinderarts opgezocht die me destijds heeft geopereerd.

‘Mijn moeder en ik zaten rechts voorin op de bovenverdieping. Mijn moeder kwam klem te zitten en overleed. Ik werd uit de bus geslingerd’

Ik wilde zijn kant van het verhaal horen, hoe hij het allemaal had ervaren. Ondanks dat mijn leven aan een zijden draadje hing, had hij het gevoel dat ik het ging redden, vertelde hij me over het moment dat ik op een brancard het ziekenhuis werd binnengereden. Ik onderging een bloedtransfusie en werd meerdere keren gereanimeerd. De arts en zijn team slaagden erin mijn leven te redden.”

Helden Magazine 54

Het eerste gedeelte van het verhaal van Kimberly Alkemade komt voort uit Helden Magazine nummer 54.  In de 54ste editie van Helden sieren Ronald en Bartina Koeman de cover van het eindejaarsnummer. Ze vertellen uitgebreid over de roerige periode die ze achter de rug hebben. Ronald verruilde het Nederlands elftal voor FC Barcelona, ze werden voor het eerst opa en oma, maar kampten ook allebei met ernstige gezondheidsproblemen.

Naast het verhaal van Ronald en Bartina Koeman lees je veel meer interviews en reportages met én over jouw favoriete Nederlandse topsporters. Zo eren ploeggenoten Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries hun vriendin, in de Ode aan Lara. Daarnaast spraken we Patrick Lefevere over de afschuwelijke crash van zijn topsprinter Fabio Jakobsen, is Sven Kramer begonnen aan zijn ‘last dance’, vertelt Stefan de Vrij over het geheim achter zijn succes én lees je een dubbelinterview met de blikvangers van het Nederlandse hockey: Jorrit Croon en Maria Verschoor.

Ook in de 54ste editie van Helden spraken we onze Held van het Jaar, Harrie Lavreysen over dikke benen en slapen in een dwangbuis. Gingen Erben Wennemars en Marlou van Rhijn op audiëntie bij de koning van de marathon: Eliud Kipchoge én verteld Esther Vergeer over hoe haar lang gekoesterde kinderwens uitkwam en ze dit jaar werd geconfronteerd met borstkanker.

Verder legt onze Heldin van het Jaar: Anna van der Breggen uit waarom ze volgend jaar heeft besloten te stoppen en spraken we wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado over de liefde, het geloof, looks en racisme. Daarnaast bracht Helden een eerbetoon uit aan een van de beste NBA-basketballers ooit: Kobe Bryant, lees je een reconstructie over de turnvendetta, behaalde Henk Gemser vele successen als schaatscoach en autocoureur Alessandro Zanardi verteld over zijn pech als mens. Victoria Koblenko ging langs bij hockeyinternationaal Terrance Pieters en staan we stil met Sari van Veendendaal in de ‘Leeuwinnen in het Rijks’.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: