Word abonnee

Voetbal

Sari van Veenendaal: De beschermer van Oranje

Dirk-Jan van Dijk

Voetbal

Sari van Veenendaal: De beschermer van Oranje

door: Kelly van Tilborg
3 november 2020
6 tot 11 minuten lezen

Sari van Veenendaal (30) is de vaste keepster van de OranjeLeeuwinnen en werd vorig jaar uitgeroepen tot beste doelvrouw van de wereld. Afgelopen zomer keerde Sari terug naar Nederland, bij titelkandidaat PSV. We nodigden haar uit in Het Rijksmuseum voor de serie Leeuwinnen in het Rijks en stonden stil bij De Bedreigde Zwaan van Jan Asselijn.

“Met opengeslagen vleugels beschermt de zwaan haar nest met eieren tegen een hond. De zwaan staat voor zuiverheid en de hond staat voor het kwaad,” vertelt Toon Berghahn, rondleider van Het Rijksmuseum aan Sari van Veenendaal en haar moeder Ria. “Gezien de details is er het vermoeden dat Jan Asselijn een opgezette zwaan heeft gebruikt om het schilderij te vervaardigen,” vervolgt Toon. “Het knappe is dat hij het schilderij wel heeft gecomponeerd tot iets levendigs. De veertjes die in het rond vliegen en de druppeltjes op de vliezen brengen het schilderij tot leven. Asselijn heeft ook op een mooie manier gebruikgemaakt van het licht. Dat schijnt van achteren door de vleugels heen, waardoor je de haartjes van de veren bijna kunt tellen.”

“En zien jullie de teksten die erin staan?” vraagt Toon aan Sari en Ria, terwijl hij naar het schilderij wijst. Ze knikken bevestigend. Onder de zwaan staat ‘De raad=pensionaris’, in een van de eieren staat ‘Holland’ en boven de hond staat ‘De viand van de staat’. Hij legt uit wat de teksten betekenen.

“De Bedreigde Zwaan is rond 1650 geschilderd. Na het overlijden van Asselijn zijn de teksten aangebracht en werd het schilderij politiek geduid: de witte zwaan werd opgevat als de in 1672 vermoorde staatsman Johan de Witt, die het land verdedigt tegen zijn vijanden.” Sari luistert aandachtig en reageert. “Ik vind de teksten zonde, maar ik snap dat het voor de geschiedenis een belangrijk onderdeel is. De zwaan vind ik wel echt heel indrukwekkend met die vleugels. Het trekt direct mijn aandacht.”

Zie je de gelijkenissen tussen jou en de zwaan?
“Ja, ik snap die vergelijking wel. Ik ben net als de zwaan ook een beschermend type, zeker in groepsverband. Bij alles wat ik doe en bij elke beslissing die ik neem, zal ik altijd kijken naar wat het beste is voor anderen en dus niet zozeer wat het beste is voor mezelf.”

Tekst gaat verder onder de foto

Sari van Veenendaal

Is dat ook omdat je aanvoerder bent?
“Deels, maar het zit ook zeker in mijn karakter. Ik vind het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn en dat je respectvol bent naar elkaar. Die sfeer zal ik altijd proberen te creëren binnen een team, dat heb ik van huis uit meegekregen. Dat doe ik als aan- voerder natuurlijk niet alleen, ik vind het juist fijner om andere mensen daarbij te betrekken en aan te sturen. Daar hebben we op dit moment ook het team voor. Natuurlijk zal het nooit perfect zijn, daarvoor heb je te maken met te veel verschillende persoonlijkheden. Maar ik zal altijd proberen om er het maximale uit te halen, zodat iedereen zo goed mogelijk kan presteren.”

Priegelwerk

In een filmpje op social media werd je door Jackie Groenen ‘mama Sari’ genoemd. Zie je dat zelf ook zo?
Lachend: “Nee, ik zie mezelf zeker niet als mama van de groep, dat is wat overdreven. Ik ben gewoon iemand met een heel groot hart voor het team. Ik wil altijd helpen en sta voor iedereen klaar.”

‘Dat meisjes nu dezelfde dromen kunnen hebben als jongens vind ik het mooiste wat wij als team hebben neergezet’

Ben je zelf beschermend opgevoed?
“Ja, maar wel op een fijne manier. Ik kom uit een heel mooi en warm gezin. Mijn ouders hebben geprobeerd om mij en m’n zus zoveel mogelijk te behoeden voor het maken van fouten. Natuurlijk waren ook wij niet foutloos, er ging echt weleens iets mis. Je bent jong en een kind, dan hoort dat erbij.”

Helden Magazine 54

Het eerste gedeelte van het verhaal van Sari van Veenendaal komt voort uit Helden Magazine nummer 54.  In de 54ste editie van Helden sieren Ronald en Bartina Koeman de cover van het eindejaarsnummer. Ze vertellen uitgebreid over de roerige periode die ze achter de rug hebben. Ronald verruilde het Nederlands elftal voor FC Barcelona, ze werden voor het eerst opa en oma, maar kampten ook allebei met ernstige gezondheidsproblemen.

Naast het verhaal van Ronald en Bartina Koeman lees je veel meer interviews en reportages met én over jouw favoriete Nederlandse topsporters. Zo eren ploeggenoten Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries hun vriendin, in de Ode aan Lara. Daarnaast spraken we Patrick Lefevere over de afschuwelijke crash van zijn topsprinter Fabio Jakobsen, is Sven Kramer begonnen aan zijn ‘last dance’, vertelt Stefan de Vrij over het geheim achter zijn succes én lees je een dubbelinterview met de blikvangers van het Nederlandse hockey: Jorrit Croon en Maria Verschoor.

Ook in de 54ste editie van Helden spraken we onze Held van het Jaar, Harrie Lavreysen over dikke benen en slapen in een dwangbuis. Gingen Erben Wennemars en Marlou van Rhijn op audiëntie bij de koning van de marathon: Eliud Kipchoge én verteld Esther Vergeer over hoe haar lang gekoesterde kinderwens uitkwam en ze dit jaar werd geconfronteerd met borstkanker.

Verder legt onze Heldin van het Jaar: Anna van der Breggen uit waarom ze volgend jaar heeft besloten te stoppen en spraken we wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado over de liefde, het geloof, looks en racisme. Daarnaast bracht Helden een eerbetoon uit aan een van de beste NBA-basketballers ooit: Kobe Bryant, lees je een reconstructie over de turnvendetta, behaalde Henk Gemser vele successen als schaatscoach, behoort Kimberly Alkemade tot de snelste paralympische sprinters van Nederland, autocoureur Alessandro Zanardi verteld over zijn pech als mens én Victoria Koblenko ging langs bij hockeyinternationaal Terrance Pieters.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: