Word abonnee

Shorttrack

Ode aan Lara van Ruijven

Dirk-Jan van Dijk

Shorttrack

Ode aan Lara van Ruijven

door: Jasper Boks
3 november 2020
3 tot 8 minuten lezen

Slechts 27 jaar oud was Lara van Ruijven toen ze op 10 juli in een Frans ziekenhuis overleed aan een auto-immuunziekte. De leegte die de shorttrackster – vorig jaar nog wereldkampioen op de 500 meter en in 2018 winnares van olympisch brons met de relayploeg – nalaat, is enorm. Ploeggenoten Yara van Kerkhof, Suzanne Schulting en Rianne de Vries eren hun vriendin. Opdat we Lara nooit vergeten.

Yara van Kerkhof:
“Lara had nooit een masker op, speelde nooit een act. Dat vond ik zo fijn aan haar. Ze was daarnaast zo lief en gezellig. En die aanstekelijke lach van haar, Laar was altijd vrolijk. Ik kon urenlang met haar kletsen, dat kon ze met iedereen. We hadden een keer Kazachen meetrainen en die spraken geen woord Engels, maar Lara probeerde toch meteen met hen in gesprek te gaan. Dat was Lara. Ze nam voor iedereen de tijd, liet eenieder in zijn of haar waarde.”

Suzanne Schulting:
“We zaten vaak naast elkaar in de kleedkamer. Als we ’s ochtends de schaatsen slepen, had ik niet altijd zin in mensen om me heen. Ik begon de dag dan vaak met oordopjes in en Lara deed dat ook. Maar binnen vijf minuten hadden we meestal de oordopjes al uit en zaten we te lachen en te kletsen over van alles en nog wat. Laar was bijna altijd vrolijk. Haar lach was aanstekelijk. Lara kon ook heerlijk naïef zijn. Je kon haar vaak van alles wijsmaken, dat was altijd zo grappig. Als er een nieuwe helm getest moest worden, dan wilde niemand die op. Onze coach Jeroen Otter kreeg het altijd voor elkaar dat Lara hem op deed. Moet je bij mij niet mee aankomen, maar Laar deed het gewoon, ook al zag het er niet uit.”

Rianne de Vries:
“‘Hoe is het? Wat is er? Kan ik je helpen?’ vraagt Lara meteen als ze merkt dat iemand niet zo lekker in zijn of haar vel zit. Ze denkt altijd aan anderen. Komt er een nieuweling bij de groep? Lara zorgt er meteen voor dat diegene erbij betrokken wordt. Ze is zo lief en zorgzaam. Ik praat nog steeds in de tegenwoordige tijd over Lara, vergeet gewoon dat ze er echt niet meer is. Ik droom ook over Lara. Als ik wakker word, denk ik heel even dat het allemaal niet is gebeurd. De realiteit komt daardoor telkens weer hard binnen. Maar tegelijkertijd is het mooi dat ik haar nog steeds zie, al is het in mijn dromen.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: