Ronald Koeman (57) verruilde in augustus het Nederlands elftal voor FC Barcelona. Het is een nieuw hoofdstuk in een roerige periode. Want buiten de lijnen was er vreugde en verdriet. Ronald en Bartina (59) begroetten hun eerste kleinkinderen. Bartina werd opnieuw ziek. En Ronald kreeg een hartinfarct. Een openhartig gesprek met ‘opa en oma Koe’.
Het moest er ooit van komen: Ronald Koeman trainer van Barcelona. Toen hij in 2003 trainer was van Ajax, wilde Barcelona de gevraagde afkoopsom niet betalen en begin dit jaar wilde Ronald bij het Nederlands elftal blijven dat zich immers had geplaatst voor het EK. “Ik was in januari al de eerste keus van president Bartomeu. Blijkbaar zijn sommige dingen voorbestemd in het leven. Bartina en ik hadden net een appartement in Barcelona gekocht, omdat deze stad voor ons altijd voelt als thuiskomen.
We waren bezig met de inrichting en zaten vrijdag 14 augustus in ons appartement naar die kwartfinale Champions League te kijken die Barcelona met 8-2 verloor van Bayern München. Meteen na de wedstrijd belde de president, noem het toeval dat wij in Barcelona waren. Zondagochtend is hij naar ons toegekomen. Bartina en ik keken elkaar aan na dat gesprek en toen wist ik het al: we doen het.”
Bartina: “Mag ik dat magische moment noemen dat wij zaterdagmiddag buiten op ons terras zaten? Ik kan daar weer emotioneel van worden. Het raakte me zo dat Bartomeu jou het appje stuurde ter bevestiging dat hij zondag langs zou komen. We keken elkaar aan en zeiden: nu gaan we geen ‘nee’ meer zeggen.”
Waarom emotioneert dat je zo?
Bartina: “Omdat het weer zo’n mooi moment in ons leven was. We hadden de koffers al gepakt om zondagochtend naar huis te vliegen. We dachten: we zien wel wanneer we de inrichting van het appartement afmaken. En ineens wisten we: we gaan hier blijven!”
De clausule en de aanbieding
Bartomeu stond zondagochtend 16 augustus voor de deur. De president van FC Barcelona was alleen. “We hebben met z’n tweeën van alles besproken, de situatie bij de club, de coronacrisis en de veranderingen die de club wilde doorvoeren om te voorkomen dat Barcelona nog zo’n seizoen als het vorige zou meemaken,” zegt Ronald. “Ik heb voorgesteld om een volgende afspraak in Nederland te maken, vond het netjes de volgende dag de KNVB niet telefonisch in te lichten dat ik was benaderd en dat ik gebruik wilde maken van de clausule in mijn contract dat ik de KNVB kon verlaten als ik een aanbieding zou krijgen van Barcelona.
Ik ben maandagochtend naar Zeist gegaan om directeur Eric Gudde te spreken, maar hij was er niet. Dus heb ik hem toch telefonisch ingelicht. Hij gunde me de overgang. Maar hij zag ook hoe positief alles rond het Nederlands elftal was, dus was hij ook teleurgesteld.”
Bartomeu is inmiddels afgetreden. Waarom wilde hij jou?
“Ik ken de club, heb hier gespeeld, ben geliefd, was al een paar jaar trainer, dus het hele plaatje overtuigde hem. Hij had van de laatste jaren geleerd dat hij geen trainer meer wilde die de clubcultuur niet kende. En hij weet dat ik graag met jeugd wil en kan werken. De club wil vernieuwen, maar dat zei hij ook al toen hij me in januari belde.”
En toen moest je het de spelers van Oranje vertellen…
“Nadat ik was benaderd, heb ik meteen mijn aanvoerder Virgil van Dijk op de hoogte gesteld. De spelersraad heeft een appgroep en daarin delen ze alles met elkaar. Mede daardoor vond ik het niet nodig andere spelers in te lichten. Virgil wist hoe ik erin stond na de annulering van het EK. Het schrappen van het eindtoernooi dit jaar en de onzekerheid over volgend jaar hebben een heel grote rol gespeeld in mijn beslissing.”
Hoe belangrijk was jouw stem, Bartina?
Bartina lachend: “Ik liet hem geen keus! Ronald zei meteen na dat telefoontje van Bartomeu: ‘Als ze me nu willen, dan doe ik het.’ Ik zag dat hij door dat telefoontje echt geëmotioneerd was.”
Ronald: “Los van wat Barcelona bij Bartina en mij losmaakt, wie garandeert mij dat er volgend jaar wel een EK is in twaalf landen waar iedereen door elkaar heen zou moeten reizen? Dat we door de coronapandemie de laatste interland in november vorig jaar hadden gespeeld, heeft zeker meegespeeld in mijn beslissing. Lange periodes zonder wedstrijden zijn echt niet leuk. Uiteindelijk moet je ook aan jezelf denken. Maar geloof me, ik zou voor geen enkele andere club het Nederlands elftal hebben verlaten.”
Bartina:‘Het afscheid van het Nederlands elftal deed jou, maar ook mij, veel pijn. Het voelt toch als in de steek laten’
Bartina: “Tegelijk deed het afscheid van het Nederlands elftal jou, maar ook mij, veel pijn. Het voelt toch als in de steek laten. Je had zo’n bijzondere band met de spelers, er was zo’n bijzondere klik. De sfeer was een beetje magisch.”
Tekst gaat verder onder de foto
Wat maakte de band met de spelers van het Nederlands elftal zo bijzonder? Zelfs de reservespelers leken het naar hun zin te hebben.
“Sinds ik ben gekomen, hebben we met elkaar weer een Nederlands elftal gevormd met een heel positieve uitstraling. Natuurlijk werkte mee dat we goede resultaten boekten in de Nations League in een poule met Frankrijk en Duitsland, de wereldkampioenen van 2018 en 2014, en de finale haalden. We kwalificeerden ons weer voor een eindtoernooi, maar het belangrijkste was dat het elftal weer uitstraling had. Van invloed in dat proces is geweest dat we niet meer zoals voorheen bijeenkwamen in Noordwijk, maar op de campus in Zeist.
Op de campus heerst in alle geledingen een echt topsportklimaat, van de velden waar we op de fiets naar toe konden tot het medisch centrum. Ik merkte dat de grote gezamenlijke ruimte die de KNVB speciaal voor ons had gecreëerd, een soort huiskamer waar tafeltennistafels en biljarttafels staan en waar de spelers met elkaar ’30 seconds’ speelden, heel sfeerbepalend was. Iedereen had het naar zijn zin. Het was superleuk om te zien hoe de spelers elkaar begroetten als we op maandag bij elkaar kwamen.”
Hoe verklaar je jouw band met de spelersgroep?
“Dat heeft mede te maken met mijn manier van leiding geven. Ik ben een coach die zaken aanpakt en waar nodig verandert, maar tegelijk spelers in hun waarde laat en hen niet behandelt als kleine kinderen. Ik geef spelers graag verantwoordelijkheid en ik vond het als speler ook belangrijk dat ik me prettig voelde.”
Bartina: “Jouw status als speler heeft ook geholpen en ik denk dat ze jou als een vaderfiguur zagen.”
Ronald: “De spelers hebben de leeftijden van onze kinderen en daardoor herkende ik veel van hun gedrag en interesses. Ik ben ouderwets ingesteld op het gebied van gezag, normen en beleefdheid, maar ik heb wel een speciaal gevoel bij spelers die zich, zolang ze het groepsproces niet verstoren, niet doorsnee gedragen.”
Tekst gaat verder onder de foto
Verklaart dat jouw goede relatie met Memphis Depay?
“Allereerst is Memphis een geweldige speler. Ik voelde dat ik hem anders moest benaderen dan een heel nuchtere speler als Frenkie de Jong, zonder dat ik Memphis een uitzonderingspositie gaf. Dat wilde hij ook niet, maar bij die iets andere benadering kreeg hij wel een goed gevoel. Ik wist bijvoorbeeld dat ik hem niet in de groep moest corrigeren, dus waarom zou ik dat doen? Als ik iets op hem had aan te merken, liep ik op de training langs bij hem, gaf ’m een tikkie in z’n rug en zei achteloos: doe even normaal, doe niet zo moeilijk. En dan liep ik gewoon door.
Dat leek me een betere manier dan hem voor de groep als een leraar terecht te wijzen om wat hij niet goed deed. Hij had vrijheid als spits, maar hij mocht van mij niet te veel op het middenveld een bal gaan halen. Dat zei ik ook wel tegen hem en dat accepteerde hij. Als je ziet dat er een band groeit met een speler en hij zich elke wedstrijd geeft met alles wat hij heeft, dan is dat heel mooi.”
Louis van Gaal zei in Helden dat hij jou aanraadde Memphis die vrijheid als spits te geven.
Lachend: “Geef Louis maar die credits, hoor. Ik praat altijd over ‘wij’. We doen het immers met elkaar. Bij Louis hoor ik vaak ‘ik’. Nou prima.”
Jij had graag zowel Memphis als Georginio Wijnaldum naar Barcelona gehaald.
“Olympique Lyon, Barcelona en Memphis hebben er alles aan gedaan, maar door de rode cijfers moesten we eerst een speler verkopen. Dat lukte niet. Van Georginio was al eerder duidelijk dat hij niet kon komen. Bij Liverpool speelt Wijnaldum vooral verdedigend op het middenveld, ik zie hem als een echte nummer tien. En de klik tussen Memphis en Georginio is geweldig. Het lukte helaas niet hen te halen.”
Helden Magazine 54
Het eerste gedeelte van het verhaal van Ronald Koeman komt voort uit Helden Magazine nummer 54. Naast het verhaal van Ronald en Bartina Koeman lees je veel meer interviews en reportages met én over jouw favoriete Nederlandse topsporters. Zo eren ploeggenoten Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries hun vriendin, in de Ode aan Lara. Daarnaast spraken we Patrick Lefevere over de afschuwelijke crash van zijn topsprinter Fabio Jakobsen, is Sven Kramer begonnen aan zijn ‘last dance’, vertelt Stefan de Vrij over het geheim achter zijn succes én lees je een dubbelinterview met de blikvangers van het Nederlandse hockey: Jorrit Croon en Maria Verschoor.
Ook in de 54ste editie van Helden spraken we onze Held van het Jaar, Harrie Lavreysen over dikke benen en slapen in een dwangbuis. Gingen Erben Wennemars en Marlou van Rhijn op audiëntie bij de koning van de marathon: Eliud Kipchoge én verteld Esther Vergeer over hoe haar lang gekoesterde kinderwens uitkwam en ze dit jaar werd geconfronteerd met borstkanker.
Verder legt onze Heldin van het Jaar: Anna van der Breggen uit waarom ze volgend jaar heeft besloten te stoppen en spraken we wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado over de liefde, het geloof, looks en racisme. Daarnaast bracht Helden een eerbetoon uit aan een van de beste NBA-basketballers ooit: Kobe Bryant, lees je een reconstructie over de turnvendetta, behaalde Henk Gemser vele successen als schaatscoach, behoort Kimberly Alkemade tot de snelste paralympische sprinters van Nederland en autocoureur Alessandro Zanardi verteld over zijn pech als mens. Victoria Koblenko ging langs bij hockeyinternationaal Terrance Pieters en staan we stil met Sari van Veendendaal in de ‘Leeuwinnen in het Rijks’.
Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.