Word abonnee

Tennis

Esther Vergeer: ‘Schouders eronder en gáán’

Iris Planting

Tennis

Esther Vergeer: ‘Schouders eronder en gáán’

door: Eddy Veerman
3 november 2020
6 tot 11 minuten lezen

Esther Vergeer (39) had een lang gekoesterde kinderwens. Die kwam in september 2019 uit met behulp van een Canadese draagmoeder. De paralympische rolstoeltenniskampioene kon haar geluk niet op. Totdat ze begin januari dit jaar werd geconfronteerd met borstkanker. Na een behandeltraject met chemokuren, een operatie en bestralingen, staat de chef de mission van de paralympische ploeg op een kruispunt in haar leven.

“Zo’n zelfde kettinkje heb ik ook aan Jerica gegeven, zij is de vrouw die in Canada geboorte gaf aan onze dochter Jinte,” zegt Esther Vergeer, terwijl ze het kettinkje om haar nek laat zien. “We dragen allebei dit sieraad.  Toen bleek dat Jerica zwanger was en na een aantal weken een echo liet maken, hoorden we een hartslagje. Zo bijzonder, en toch ook zo ver weg. Ik kocht dit kettinkje om zo op een symbolische wijze verbonden te zijn door de hartslag van ons kindje. Het hartje klopte, daarna was het fingers crossed dat de zwangerschap verder goed zou verlopen. Ver weg gebeurden bijzondere dingen en op deze manier kon ik tóch connectie maken.”

Tekst gaat verder onder de foto

Ketting van Esther Vergeer

Ivf-traject

Esther kondigde in februari 2013, na dertien jaar onafgebroken op de nummer 1­positie van de wereldranglijst te heb­ ben gestaan bij het rolstoeltennis, haar afscheid aan. Tegelijkertijd werd bekend dat ze niet op eigen kracht een kind op de wereld kon zetten. De artsen raadden haar dat uit medisch oogpunt af, Esther zou een verhoogd risico op bloedingen lopen.

De kinderwens bleef aanwezig. Na enkele jaren kozen Esther en haar vriend Marijn voor het traject van een draag­moederschap in Canada. “Daar krijgt de draagmoeder de kosten vergoed die te maken hebben met de zwangerschap. Dat lag voor ons financieel binnen de mogelijkheden. Daarnaast ligt in Canada nog heel erg de nadruk op iets voor een ander willen betekenen en niet zozeer een commerciële drijfveer.”

Esther en Marijn gingen een ivf­traject in waaraan ook juridische procedures vastzaten. Op websites werd het mooi verteld en ze lazen de reviews, maar gingen eigenlijk volledig op hun gevoel af. “We hadden één embryo, dus we hadden één kans. Dat maakte me onzeker en voorzichtig. Toen er een match was met een draagmoeder, gingen we kennismaken met elkaar via Skype. We kenden elkaar niet, maar wisten wel dat we samen een enorme reis gingen doormaken.

De eerste keer kwamen we bedrogen uit. Het uiteindelijke commitment was er niet. Niet van het bureau en niet van de draagmoeder. Dat het blinde vertrouwen dat we moesten hebben, geschaad werd, maakte het slopend. Door die teleurstel­ ling kregen we er een zakelijk gevoel bij, dat het sommige mensen puur om het geld ging. Daardoor werden we onzeker en gereserveerder.

‘Toen Jerica beviel, waren wij erbij. Dat onvoorwaardelijke moedergevoel, dat had ik meteen toen ik Jinte in mijn handen mocht houden’

We waren na anderhalf jaar terug bij af, moesten op zoek naar een nieuwe draagmoeder. We riepen de hulp in van een bureau, gerund door een vrouw die zelf vier keer draagmoeder is geweest. Ze koppelde ons aan Jerica, die voor de eerste keer de rol van draagmoeder op zich wilde nemen. Het voelde goed en opnieuw moest de juridische kant in orde worden gemaakt. Alles moest worden vastgelegd. Van de vraag of we erbij mochten zijn bij de bevalling, tot de vraag of zij openstond voor borstvoeding. We hadden meteen veel contact en toen het tot een zwangerschap leidde, liet Jerica ons ook alles weten. Voor de twintigwekenecho zijn we naar Canada gereisd. Daar zagen we Jerica voor het eerst in het echt. Dat was heel bijzon­ der. Ze vroeg ons of we haar buik wilden voelen. Haar buik, met ons kindje erin. Heel speciaal.

Toen ze beviel, waren wij erbij. Marijn en ik zaten naast haar, waar normaal gesproken alleen de vader zit. Dat onvoorwaardelijke moedergevoel, dat had ik meteen toen ik Jinte in mijn handen mocht houden. Het was het einde van een proces dat voor ons heel emotioneel was geweest, gezien de voor­ geschiedenis.

Helden Magazine 54

Het eerste gedeelte van het verhaal van Esther Vergeer komt voort uit Helden Magazine nummer 54.  In de 54ste editie van Helden sieren Ronald en Bartina Koeman de cover van het eindejaarsnummer. Ze vertellen uitgebreid over de roerige periode die ze achter de rug hebben. Ronald verruilde het Nederlands elftal voor FC Barcelona, ze werden voor het eerst opa en oma, maar kampten ook allebei met ernstige gezondheidsproblemen.

Naast het verhaal van Ronald en Bartina Koeman lees je veel meer interviews en reportages met én over jouw favoriete Nederlandse topsporters. Zo eren ploeggenoten Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries hun vriendin, in de Ode aan Lara. Daarnaast spraken we Patrick Lefevere over de afschuwelijke crash van zijn topsprinter Fabio Jakobsen, is Sven Kramer begonnen aan zijn ‘last dance’, vertelt Stefan de Vrij over het geheim achter zijn succes én lees je een dubbelinterview met de blikvangers van het Nederlandse hockey: Jorrit Croon en Maria Verschoor.

Ook in de 54ste editie van Helden spraken we onze Held van het Jaar, Harrie Lavreysen over dikke benen en slapen in een dwangbuis. Gingen Erben Wennemars en Marlou van Rhijn op audiëntie bij de koning van de marathon: Eliud Kipchoge én onze Heldin van het Jaar: Anna van der Breggen legt uit waarom ze volgend jaar heeft besloten te stoppen met wielrennen.

Verder spraken we wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado over de liefde, het geloof, looks en racisme. Daarnaast bracht Helden een eerbetoon uit aan een van de beste NBA-basketballers ooit: Kobe Bryant, lees je een reconstructie over de turnvendetta, behaalde Henk Gemser vele successen als schaatscoach, behoort Kimberly Alkemade tot de snelste paralympische sprinters van Nederland en autocoureur Alessandro Zanardi verteld over zijn pech als mens. Victoria Koblenko ging langs bij hockeyinternationaal Terrance Pieters en staan we stil met Sari van Veendendaal in de ‘Leeuwinnen in het Rijks’.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: