Word abonnee

Helden in het nieuws

Luiten: ‘Ik wil op eigen kracht de Ryder Cup halen’

door: Jasper Boks
3 juni 2014

Dé publiekstrekker van de KLM Open in 2014 komt gewoon uit Nederland. Joost Luiten verdedigt van 11 tot en met 14 september de titel op de Kennemer Golf & Country Club.

Joost Luiten is als ambassadeur verbonden aan de KLM Open. Hij is ook nog eens titelverdediger van het grootste golftoernooien dat Nederland kent. Desondanks kreeg toernooidirecteur Daan Slooter geregeld de vraag of Nederlands beste golfer wel écht mee zou doen van 11 tot en met 14 september op de Kennemer. “Joost heeft natuurlijk veel meegemaakt sinds hij vorig jaar de KLM Open won. We hopen nu met hem op de volgende stap: deelname aan de Ryder Cup.”

De 28-jarige golfer heeft aansluiting gevonden bij de wereldtop. Hij is opgeklommen naar plek 45 op de PGA-wereldranglijst, won vorig jaar twee toernooien op de Europese Tour, maakte deel uit van het Europese team in de Seve Trophy en de EurAsia Cup. Hij wordt rechtstreeks toegelaten tot de Majors, bij de US Masters dit jaar werd hij 26ste dankzij de laagste score van de dag in de laatste ronde. In 2014 miste hij nog geen enkele keer de cut en hij eindigde al vijfmaal in de top vijftien.

'Luiten wil beter en meer. Veel beter en meer'

“Ik heb dit jaar tot nu toe redelijk gespeeld, niet heel goed,” zegt Luiten op het Seve Golfcenter in Rotterdam. “Ik speel dit jaar veel, voor mij, nieuwe toernooien in Amerika. In Europa ken ik de banen wel. Nu merk ik dat de vorm eraan komt, net als de toernooien die mij over het algemeen goed liggen.”

Met caddie Martin Gray haalde Luiten de top vijftig. Eerder dit jaar werd hij bedankt voor bewezen diensten en ingeruild voor Dan Quinn, oud-ijshockeyer en geregeld gecaddied voor Ernie Els. Want Luiten wil beter en meer. Veel beter en meer.

De ontwikkeling van Luiten blijft niet onopgemerkt. Paul McGinley, captain van het Europese Ryder Cup team heeft Luiten op zijn lijstje. Later dit jaar vindt de tweejaarlijkse strijd plaats waarbij de beste golfers uit Amerika het opnemen tegen de toppers uit Europa. Het meest prestigieuze golftoernooi ter wereld wordt van 26 tot en met 28 september afgewerkt op Gleneagles, Schotland. “Dit jaar staat voor mij in het teken van de Ryder Cup, mijn planning hangt daar vanaf,” zegt Luiten. De vier Europese golfers die op 1 september bij de beste vier in de Order of Merit, het geldklassement van de Europese Tour, staan en de vijf hoogstgenoteerde Europeanen op de wereldranglijst kwalificeren zich automatisch. Daarnaast mag captain McGinley nog drie wildcards uitdelen. “In de Order of Merit sta ik zevende en op de wereldranglijst dertiende of veertiende van de Europeanen. Ik moet dus nog wel wat goede resultaten boeken. Vijf of zes spelers zijn al niet meer te achterhalen, die zijn zeker. Ik speel om de drie of vier overige plekken die rechtstreekse toelating tot de Ryder Cup opleveren. Het is toch het mooist om op eigen kracht de Ryder Cup te halen. Op 31 augustus zie ik wel of het voldoende is geweest wat ik heb gepresteerd. Mijn doel is dat McGinley dan niet meer om me heen kan.”

'Ik leg mezelf nu geen druk op, de druk is al te groot'

En anders is er nog de kans om via de achterdeur de Ryder Cup te halen, via een wildcard. Luiten heeft geregeld contact met McGinley. “We bellen en sms-en niet dagelijks, maar we hebben het natuurlijk wel contact gehad. Kijk, ik moet het toch zelf doen. Voor de wildcards komen straks zeven of acht golfers in aanmerking en ik ben er daar een van als ik me niet rechtstreeks kwalificeer. Ach, ik leg mezelf nu geen druk op, de druk is al groot genoeg.”

Voor de Ryder Cup is dus de KLM Open, het toernooi dat hij op meeslepende wijze won door in een play-off de Spanjaard Miguel Angel Jiménez, ook in 2014 van de partij, te verslaan. In 2007 werd Luiten ook al tweede op de Kennemer. “Die baan ligt me. De condities zijn vaak moeilijk. Vorig jaar was er regen en wind in het weekend. Maar de aanmoedigingen en de sfeer zorgden ervoor dat ik een net wat hoger niveau haal. Nu is het de kunst dat ook in het buitenland te kunnen.”

De dadendrang is groot. Hij speelt met de gedachte om na dit jaar meer op de Amerikaanse PGA Tour te gaan spelen, waar hij wekelijks mannen als Tiger Woods tegen zal komen. Maar uit het oog is bij Luiten niet uit het hart. “Ik zal de KLM Open elk jaar blijven spelen.”

Delen: