Word abonnee

Helden in het nieuws

Martens: ‘Cyprus Cup mooie krachtmeting’

door: Kelly van Tilborg
4 maart 2015

Van 4 maart tot en met 11 maart nemen onze Oranje Leeuwinnen deel aan de Cyprus Cup. Dit toernooi wordt gezien als een belangrijke voorbereiding op het WK van dit jaar in Canada. Lieke Martens, speelster van Kopparbergs/Göteborg FC, komt deze dagen met het Nederlands vrouwenelftal in actie in Cyprus. Helden Online blikte vooruit met de 22-jarige buitenspeelster. 

Lieke, hoe is het daar in Cyprus?
“Ja, het gaat goed hoor. We zijn hier sinds zondag en hebben maandag de eerste training gehad. Het is mooi weer hier, dus we kunnen lekker in het zonnetje trainen. Dat is altijd fijn.”

Vanaf woensdag begint de Cyprus Cup. Heb je er zin in?
“Ja, de Cyprus Cup is altijd een mooi toernooi. We kunnen deze dagen kijken hoe we er als team voor staan. We hebben in korte tijd heel veel wedstrijden, maar dat zal tijdens het WK ook zo zijn. Het is dus een mooie test voor ons als team. Daarnaast is het leuk om alle meiden weer te zien. We komen allemaal van onze eigen club, dus we hebben elkaar een tijdje niet gezien.”

Hoe ziet jullie voorbereiding er de komende wedstrijden uit?
“We hebben gisteren een goede training gehad en vandaag is de wedstrijdtraining. Woensdag spelen we de eerste wedstrijd tegen Australië dus daar zijn we ons nu op aan het voorbereiden. Daarna hebben we een dag rust en dan spelen we vrijdag tegen Finland. Het hele weekend zijn we vrij en dan spelen we maandag nog tegen Engeland. Met vrij bedoel ik trouwens dat we geen wedstrijd hebben, want we trainen iedere dag.”

'We willen zo ver mogelijk komen'

Jullie spelen dit toernooi tegen Finland, Engeland en Australië. Wat zijn je eigen verwachtingen?
“Dat zijn allemaal goede teams. Australië en Engeland gaan ook naar het WK, dus dat is een mooie krachtmeting voor ons. Finland gaat niet naar het WK maar ook dat land mogen we natuurlijk niet onderschatten. We moeten tegen elk land ons uiterste best doen en alles geven. We willen zo ver mogelijk komen.”

Jullie wonnen de laatste oefenwedstrijd tegen Thailand overtuigend met 7-0. Geeft zo’n wedstrijd vertrouwen richting zo’n toernooi?
“Ja, natuurlijk. Tegen Thailand speelden we gewoon een heel goede wedstrijd. Tegen zo’n land moeten we een grote uitslag boeken, maar dat het 7-0 wordt, is natuurlijk echt heel mooi.”

Wat is jullie doel voor de Cyprus Cup?
“Wij hebben als doel om altijd alles te winnen. Dat is logisch, we zijn topsporters hè. We willen zover mogelijk komen en we hopen de finale te halen. Die is volgende week woensdag. Persoonlijk wil ik belangrijk zijn voor het team, dat wil ik altijd. Maar ik denk vooral in het belang van het team. Dat is wel een makkelijk antwoord hè, maar dat is echt zo.”

'Ik had vroeger een mannelijke voetballer als voorbeeld, nu is dat anders' 

Voor jou als buitenspeelster lijkt het me trouwens fijn om Vivianne Miedema als spits te hebben.
“Ja, Viv is gewoon een heel goede spits. Je weet gewoon dat bijna elke kans een doelpunt is. Ze is ook heel vaak aanspeelbaar, dus voor een buitenspeelster is zo’n spits altijd prettig.”

Ga je in de vrije uurtjes die jullie hebben nog wat leuke dingen doen?
“Op die momenten gaan we meestal even koffie drinken of even lekker de stad in. Het is dan ook wel fijn om wat tijd voor jezelf te hebben. Verder zijn we vooral bezig met de wedstrijden.”

De Cyprus Cup wordt gezien als de voorbereiding op het WK in Canada. Je merkt dat het steeds meer gaat leven onder vooral jonge meiden. Hoe is dat voor jou?
“Dat is heel erg leuk. Toen ik jong was had ik altijd een mannelijke voetballer als voorbeeld. Het is leuk dat jonge meiden nu bijvoorbeeld Vivianne Miedema of Daniëlle van de Donk als voorbeeld hebben. We hebben als team echt superveel zin in het WK, dat is toch het hoogst haalbare. We hebben er met z’n allen ook heel hard voor gewerkt. Laat de Cyprus Cup een mooi begin zijn.”

Delen: