Voetbal
Zijn keeperscarrière voerde via een omweg naar de top. Dit seizoen won Remko Pasveer op zijn 38ste de landstitel met Ajax. Als we hem benaderen voor een interview hoeft hij niet lang na te denken: “Ik heb geen keus, mijn twee dochters zijn fan van jullie blad." Wij gingen op bezoek bij de keeper, zijn vriendin Inèz en dertienjarige tweeling Anne en Bente in Hengelo.
“Als we met papa door de stad lopen, horen we sinds dit seizoen ineens: ‘Kijk, daar loopt Pasveer.’ Dat ziet hij niet, maar wij zien de mensen wel kijken, hoor,” zegt de dertienjarige Bente, de dochter van Ajax-keeper Remko Pasveer. Tweelingzus Anne knikt: “Grappig, maar soms wil ik dat papa er alleen voor ons is en niet steeds met anderen op de foto moet. Hij is al de hele week in Amsterdam, maar dat hoort er nu eenmaal bij.”
Vriendin Inèz: ”Het was een mooi seizoen. In het begin heb ik nog wel een beetje onzekerheid bij Remko gezien, hij moest wennen aan het team. Maar je zag hem groeien, geweldig om te zien.”
Kampioensfeest
“Keepen kan een klotebaan zijn,” zegt Remko. “Maar het is ook geweldig. Het mooie van een keeper van Ajax is dat je veel wordt betrokken in het spel. Bij de keeper begint de aanval, precies zoals onze trainer Erik ten Hag het ook wilde. De goede oplossing in een puzzelstuk vinden, is het mooiste. Bij mij is het niet alleen maar keepen, ik moet er juist voor zorgen dat ik geen bal op goal krijg. Ik denk dat ik zelf ook redelijk kan voetballen, heb een goede basistechniek. Ze kloppen me ook niet gauw in een spelletje voetvolley." Het ‘Pasveer-sprookje’ begon in 2021 pas echt met zijn transfer naar Ajax.
Remko: “Ik zou een jaar bijtekenen bij Vitesse. Ineens belde Marc Overmars of ik interesse had in Ajax. Hij bood me een contract voor twee jaar aan. Eerste keeper André Onana was geschorst door een dopingaffaire, hij zou er aanvankelijk pas in februari weer bij komen. Ik dacht meteen: dan gaat een trainer hem niet direct opstellen als het loopt met de ploeg.
Maarten Stekelenburg zou gaan spelen, logisch ook, want hij had een goed seizoen gedraaid na het wegvallen van Onana. Ik ga er gewoon achter zitten, dacht ik. Ik kende trainer Erik ten Hag een beetje van zijn tijd bij Twente, wist dat hij graag met een voetballende keeper wilde spelen, het spel dat mij ligt. En toen raakte Maarten geblesseerd. Natuurlijk pech voor hem, maar ik kreeg de kans om te laten zien wat ik kon.”
Anne: “Wij waren natuurlijk heel trots op papa, maar wisten niet hoe mensen zouden reageren als hij bij een grote club een fout zou maken. Wij kunnen daar overigens redelijk goed mee omgaan, hoor.”
Bente: “We kunnen wel wat hebben, voetballen zelf ook, bij De Tukkers. Ik ben net als mijn vader en grootvader keeper.”
Stekelenburg raakte vlak voor de eerste Champions League-wedstrijd van het vorig seizoen geblesseerd. Uit tegen Sporting Lissabon stond Remko voor het eerst op doel bij Ajax. “Erik ten Hag was heel relaxed en zei een dag voor de wedstrijd: ‘Remko, jij gaat morgen spelen.’ Ik was ook heel ontspannen, heb alleen even naar huis gebeld. Daarna ging het lange tijd heel goed. Met mij en met de ploeg. Ik was bij het kampioensfeest, maar helaas moest ik uiteindelijk door een slepende blessure de kampioenswedstrijd bekijken vanaf de tribune. Ik heb alle mooie wedstrijden aan het einde moeten missen. Ben nog nooit op het veld landskampioen geworden, niet bij PSV en niet bij Ajax.”
Coma
Op late leeftijd haalde Remko pas het allerhoogste podium. Al in 2003 werd hij prof bij FC Twente, waar hij drie jaar bleef. Vervolgens ging hij naar Heracles, dat hem ook nog een paar seizoenen verhuurde aan Go Ahead Eagles. Na Heracles werd het drie jaar PSV en vervolgens vier seizoenen Vitesse. Remko terugkijkend: “Marc Overmars had me al een paar keer eerder benaderd, hoor, zoals in 2006 toen hij bij Go Ahead zat en ik reserve was bij FC Twente. Ik koos destijds voor Heracles, maar was voornamelijk reserve achter Martin Pieckenhagen. Twee jaar later haalde Overmars me op huurbasis naar Go Ahead, dat toen in de eerste divisie speelde.
In 2010 keerde ik terug naar Heracles en was vier seizoenen eerste keeper. In 2014 benaderde Overmars me weer, toen om naar Ajax te komen. Ik koos voor PSV omdat ik dacht dat ik daar meer kans zou maken eerste keeper te worden. Jeroen Zoet kwam net kijken en maakte op dat moment een beetje een wisselvallige indruk. Bovendien had Ajax net voor een redelijke transfersom Jasper Cillessen gehaald. Uiteindelijk heb ik drie jaar bij PSV gezeten, ben twee keer kampioen geworden, maar wel als reservekeeper. Buiten het feit dat ik niet speelde, had ik het er erg naar mijn zin.” Bij zijn vorige club Vitesse werd Remko na een moeizame start uiteindelijk aanvoerder.
“Mijn eerste seizoen bij Vitesse was heel wisselvallig. Dat was het jaar dat het heel slecht ging met mijn vader. Hij moest een openhartoperatie ondergaan en vocht voor zijn leven. Zo’n heftige gebeurtenis heeft invloed, ik was niet honderd procent gefocust. Juist in die tijd ontstond er ook kritiek op mijn spel.” Zijn vader is Eddie Pasveer, oud-keeper van FC Twente en De Graafschap. Hij was later de keeperstrainer van zijn zoon in de jeugd bij Twente en vervolgens bij Heracles.
Remko: “Na de operaties had ik het al een beetje opgegeven dat hij nog beter zou worden. Toen hij net uit zijn coma kwam, zei ik dat ik voor Vitesse had gekozen. Hij kon alleen maar knipperen met zijn ogen. Uiteindelijk heeft hij het gered, mijn vader loopt en fietst weer.”
Vinger gebroken
Remko had via tal van omwegen de top bereikt, was vaste keeper van Ajax en speelde in de Champions League. Voor de uitwedstrijd in de achtste finale tegen Benfica, eind februari, ging het mis. In de warming-up raakte Remko geblesseerd aan zijn rechterwijsvinger. Hij keepte toch. “Achteraf bleek dat die vinger meteen al kapot was. Ik kreeg geen spuit, de fysio’s hebben het daar nog steeds over. Ik drukte op mijn vinger en zei: volgens mij gaat het wel goed, tapeje erom, pijnstiller en dan gaan we.
Tijdens de wedstrijd voelde ik al dat de vinger begon te kloppen en dik werd. Ik kon hem ook niet meer echt gebruiken, wel in het strekken, maar bij het uitgooien van de bal deed hij echt pijn. Eenmaal terug in Nederland zagen ze in het ziekenhuis meteen dat de vinger gebroken was. Ik belde onze dokter die op dat moment met onze andere keeper, Jay Gorter, in de handkliniek was. Het heeft zo moeten zijn, want in dezelfde warming-up in Lissabon kwam Gorter twee minuten na mij de kleedkamer in.
Hij zei: ‘Niet kijken.’ Zijn duim lag er helemaal af, was uit de kom geschoten. Ten Hag was in één klap drie keepers kwijt, want Maarten was ook nog niet terug. Toen had hij geen keus en moest hij Onana opstellen.”
Ajax werd uitgeschakeld door Benfica. Na de blessure van Remko ging het met de hele ploeg minder goed. Ook in de competitie had Ajax het lastig. Waar de ploeg tot de blessure van Remko amper goals hoefde te incasseren, vielen de tegendoelpunten daarna als rijpe appelen van de boom met de voorheen veelgeprezen Onana, die al een tijd zinspeelde op een transfervrij vertrek uit Amsterdam, op doel.
‘Ik heb geen medelijden als je er niet alles voor doet en dan fouten maakt. Onana deed op het laatst zijn eigen ding, hij was niet meer met de groep bezig’
Remko: “Ik wil niet met de eer gaan strijken, ben een heel ander type doelman dan André. Hij kan misschien keepend een betere redding in huis hebben of katachtig zijn, maar organisatorische kwaliteiten zijn voor een keeper misschien nog wel belangrijker. André trok na zijn schorsing zijn eigen plan, zei niet zoveel en daar hadden sommige jongens ook last van. Als je niet alleen met jezelf bezig bent, maar ook met je achterhoede, dan komt die bal misschien niet in de buurt van het doel.
Dat is een deel van mijn kracht, ik zie het spel. Daarom zijn de jongens die voor mij staan zoals Jurriën Timber, Lisandro Martínez en Edson Álvarez voor mij ook enorm belangrijk. Ik kon ze heel goed coachen, zij luisterden. Heel simpel; daardoor kreeg ik weinig te doen en bleven zij scherper. Voor mijn blessure liep het als een trein.”
Hoe was je relatie met Onana?
“André is qua persoonlijkheid heel anders dan ik. Ik ben iemand die van nature heel hard werkt en veel met de mensen om me heen bezig is. André heeft enorm veel talent, heeft een goede fase meegemaakt bij Ajax, maar was op het laatst vooral met zichzelf bezig. Ik kan alleen oordelen over wat ik heb gezien. En dan vind ik niet dat hij een echte topsporter is, maar misschien was dat voor de dopingzaak heel anders.
Hij is in mijn ogen niet iemand die alles wil doen om beter te worden. Ik heb voor mezelf een heel belangrijke regel en dat is dat niemand mij ooit kwalijk kan nemen dat ik niet hard heb gewerkt. Iedereen kan hard werken maar niet iedereen heeft de ‘natuurlijke’ kwaliteit om een bepaald niveau te halen. Op hard werken heb ik veel invloed en daar kun je erg ver mee komen.”
Dergelijk gedrag lijkt ons niet bepaald bevorderlijk voor de sfeer in een team.
“Het liep meteen niet lekker toen hij terugkeerde in de ploeg. Ik stond er door die vingerblessure naast en zag iemand op mijn plek staan die er niet alles voor wilde doen om zelf fit te zijn of voor het team klaar te staan. Als je dan een fout maakt, krijg je flink op je flikker. Terecht. Als iemand keihard werkt en een fout maakt, ga je hem helpen. Dan zie je: hij doet er alles aan. Ik heb geen medelijden als je er niet alles voor doet en dan fouten maakt. André deed op het laatst zijn eigen ding, hij was niet meer met de groep bezig, dan kies je er ook voor om een beetje buiten de groep te staan.”
Dan is het niet des Ten Hags om hem op te stellen.
“Hij had nauwelijks keus. Voor de een-na-laatste poulewedstrijd in de Champions League, eind november uit bij Besiktas, zei Erik: ‘Rem loop even mee, ik kies er morgen voor om André te laten spelen.’ Ik zei dat ik daar niet blij mee was, omdat het zo lekker ging en elke wedstrijd wilde spelen. Erik zei: ‘Remko, stel dat er iets gebeurt met jou, dan heeft André in ieder geval een wedstrijd gespeeld.’ Vanuit de club kon ik het begrijpen, maar ik was het er niet mee eens. Maar jij bent de trainer, zei ik. Dat vond hij wel mooi om te horen, hij moest lachen. ‘Ja,’ zei hij, ‘ik ben de trainer.’”
Knippen en plakken
Erik ten Hag verruilde Ajax na vier seizoenen voor de Premier League. Hij is vanaf komend seizoen trainer van Manchester United. Remko snapt wel dat die ploeg bij hem uitkwam. “Erik is direct. Als hem op de training iets niet bevalt, grijpt hij meteen in. Dan gaat hij niet eerst wachten hoe we zitten aan te klooien, maar is het meteen: stoppen. Je hebt ook trainers die dingen op hun beloop laten, die denken: ze hebben vandaag niet hun dag.
Erik kijkt ’s avonds meteen alle wedstrijden en trainingen terug en hij houdt heel veel besprekingen met zijn staf. Toen we na de uitwedstrijd tegen Benfica aankwamen bij de Arena, konden wij de auto pakken en naar huis. Maar de staf ging nog anderhalf tot twee uur nabespreken. In het vliegtuig zat Erik al te knippen en te plakken. Al zijn analyses zijn doordacht. Het is niet dat ik daardoor beter een bal vang, maar daardoor ga ik het spelletje wel goed zien, je snapt beter wanneer er druk gezet moet worden.”
Is Ten Hag de beste trainer die je ooit gehad hebt?
“Ja, ook omdat hij veel prijzen heeft gewonnen. Ik ben van drie trainers onder de indruk. Ik heb bij Heracles heel fijn met Peter Bosz gewerkt, hij had ook echt een leuke opvatting van voetballen, zei altijd: ‘We willen mensen vermaken.’ Ook vind ik dat mensen naar het stadion komen om een leuke wedstrijd te zien en daar zeg ik niet mee dat je de boel moet opengooien, maar je moet wel de intentie hebben om aan te vallen. En Thomas Letsch van Vitesse vind ik een heel goede trainer en een heel sympathieke vent.”
Wat onderscheidt een goede trainer van een mindere trainer?
Lachend: “Door mij op te stellen.” En dan serieus: “Normaal doen en duidelijkheid geven, zoals Erik deed, door gewoon naar mij toe te komen en te zeggen: ‘Je speelt morgen niet, dat is mijn keuze.’ Ik denk dat elke speler eerlijkheid prettig vindt.”
"Als de artsen hadden gezegd 'als we die vinger eraf knippen, kun je volgende week spelen’, dan had ik hem eraf gehaald, honderd procent"
Spelersvrouwen
Er kwam dit jaar naast het hoofdstuk Onana nog een affaire naar buiten. Voormalig technisch directeur Marc Overmars werd beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Welke affaire was een grotere stoorzender in de kleedkamer?
“Voor mij was dat Onana. Marc trok ik me ook meer persoonlijk aan, omdat ik een goede band heb met Marc en de familie Overmars goed ken. Ik vond het erg vervelend, maar ik geloof niet dat die affaire effect heeft gehad op het team. Pas op de lange termijn raakt het Ajax, vrees ik. Marc was soms wel een beetje een aparte in de manier van omgang, niet heel makkelijk en vloeiend of zo, maar hij kwam altijd zijn afspraken na en was naar mij en de andere spelers toe heel correct. Ik vind het heel erg lastig om over hem te oordelen, omdat ik niet alle ins en outs weet.
Op de club hebben we het er wel over gehad. Als ik in de kantine van de Toekomst kwam, zeiden de vrouwen achter de bar, Laura en Brigitte, in plat Amsterdams altijd: ‘Morgen schat.’ Of: ‘Hoi schat, hoe is het?’ Na het nieuws over Overmars vroegen ze of ze dat nog mochten zeggen. Natuurlijk, zei ik, je moet lekker jezelf blijven. Maar we hebben het er wel even over gehad.”
Hoe keken jullie, Inèz, Bente en Anne, naar die affaire?
Anne: “Ik vind het eigenlijk niet kunnen.”
Bente: “Maar als wij hem zagen, was hij altijd heel aardig.”
Inèz: “We hebben het er met de spelersvrouwen over gehad, ook omdat we zijn vrouw Chantal goed kennen en haar echt missen. Ze was altijd zo enthousiast. Het is voor haar ook heel erg dat zij dit allemaal meemaakt. Wij vonden Marc altijd een aardige man.”
Remko: “Ik weet nog steeds niet wat zich precies heeft afgespeeld, behalve dat het verkeerde dingen zijn geweest, dat staat buiten kijf.”
Wat zou je doen als jouw dochters rare appberichten ontvangen?
Remko: ”Dat zijn dingen waar we het in deze tijd thuis wel over hebben gehad, dat ze heel erg voorzichtig moeten zijn met sociale media. Ik heb bewust Instagram genomen om hen een beetje in de gaten te houden. Het kan voor jonge kinderen een heel gevaarlijk medium zijn als ze daar niet goed in worden begeleid.”
Vijftien miljoen
De breuk in zijn vinger is van ruim drie maanden geleden. Remko kan zijn rechterwijsvinger nog altijd niet strekken. “Het is een gecompliceerde breuk. De voorbereiding op het nieuwe seizoen begint eind juni alweer. Ik wil het nu even rustig aan doen om te kijken of het botherstel dan sneller gaat. Dat is belangrijk, want als het bot is geheeld, kan ik door. Ik ben volle bak gaan trainen, heb alle deskundigen geraadpleegd, van de diëtist tot fysieke trainers en de keeperstrainer wat ik moet doen om topfit te zijn. Als de artsen hadden gezegd ‘als we die vinger eraf knippen, kun je volgende week spelen’, dan had ik hem eraf gehaald, honderd procent.”
Je maakt een grap.
“Nee, dat zeg ik omdat ik weet wat ik allemaal heb gemist. De bekerfinale, de Champions League, het kampioenschap. De motivatie om volgend jaar een keer op het veld te staan als we kampioen worden, is zo groot. Ik wil ook nog wel even doorgaan, zeker na afgelopen seizoen. Ik heb het hier heel erg naar mijn zin en weet dat Ajax bij mijn stijl van keepen past.”
Heb je aanbiedingen van andere clubs gehad?
“Ik kreeg een tweet van een journalist dat Manchester United mij voor vijftien miljoen wilde ophalen. Daar heb ik kostelijk om gelachen.” Lachend: “Vijftien miljoen is veel te weinig natuurlijk! Maar serieus, als je een aanbieding krijgt die ervoor zorgt dat je jarenlang geen financiële zorgen hebt, dan ben je eigenlijk gek als je dat niet doet. Tegelijkertijd denk ik dat als ik moet kiezen tussen het buitenland of bij Ajax blijven en spelen, ik toch voor Ajax kies.
Bij mij is plezier leidend, je kan mij ’s nachts wakker maken voor een potje voetbal. En hoewel ik doordeweeks in Amsterdam blijf, ben ik daar toch dicht bij mijn kinderen.”
Je was dit seizoen ook even in beeld bij het Nederlands elftal, werd opgenomen in de voorselectie. Heeft Louis van Gaal nog met je gesproken?
“Nee, ik heb vooral contact met Frans Hoek, de keeperstrainer, over wat er wordt verwacht van een keeper van het Nederlands elftal. Ik moet er nu eerst voor zorgen dat ik in een positie kom dat ik geselecteerd kan worden. Ik moet ook afwachten wat onze nieuwe trainer Alfred Schreuder doet. Als Erik was gebleven, was de kans denk ik iets groter geweest dat ik volgend seizoen ging spelen. Je moet het altijd laten zien natuurlijk, maar ik ken Erik wel een beetje. Hij is iemand die denkt: op hem ga ik doorbouwen. Maar goed, hij is weg.”
Je bent 38. Als je stopt met keepen, wat wil je dan worden?
“Misschien zegt Ajax dat ze in mij een toekomstige keeperstrainer zien, dat ik in die rol kan groeien. Ik wil absoluut geen hoofdtrainer worden, heb Erik nu weer een jaar meegemaakt, dat is bizar. Hij is er 24/7 mee bezig, dat is echt niet normaal, hoor.”
Helden Magazine 62
Het verhaal van Remko Pasveer komt voort uit Helden Magazine 62. In deze dubbeldikke editie schittert naast Vivianne Miedema, Ruud Gullit op de cover. Gullit spreekt zich uit over Max Verstappen, Marco van Basten, Louis van Gaal, Erik ten Hag, Ronald Koeman, Virgil van Dijk, Memphis Depay en de Black Lives Matter-discussie.
De Oranje Leeuwinnen gaan in Engeland proberen hun Europese titel van 2017 te prolongeren. In het EK vrouwenvoetbal gedeelte spraken we met Dominique Janssen, Jackie Groenen, Jill Roord & Lynn Wilms, Shanice van der Sanden en bondscoach Mark Parsons.
In Helden Magazine 62 lees je nog meer interviews en reportages over voetbal. Een gesprek met Luis Sinisterra en zijn trotse moeder. Trainer en oud-voetballer Wim Jonk over Johan Cruijff, Louis van Gaal en Dennis Bergkamp én Molukse voetbalhelden Simon Tahamata & Jack Soumaru.
Ook spraken we de in korte tijd uitgegroeide boegbeeld van de Nederlandse atletiek: Femke Bol, blikken we samen met drievoudig olympisch kampioen, hockeyster Lidewij Welten en een gesprek met Thomas Dekker over een leven van vallen en opstaan. Daarnaast nemen we de carrière door van mountainbike pionier Bart Brentjes en is Jetze Plat een voorbeeld voor velen.
Verder was Tim Montgomery de snelste man op aarde, is Cees Bol sprinter bij Team DSM en is Lewis Hamilton de succesvolste Formule 1-coureur aller tijden. Victoria Koblenko daarnaast interviewde Mister Nice Guy en marathonloper Björn Koreman én hockeyster Marijn Veen vertelt over de moeilijke tijd in aanloop naar het WK.
Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 62 via onze webshop. Geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Kies het abonnement dat bij jou past en word abonnee.