Word abonnee

Wielrennen

Tom Dumoulin: ‘Ik ben best romantisch’

Jasper Faber

Wielrennen

Tom Dumoulin: ‘Ik ben best romantisch’

door: Jaap Stalenburg
1 april 2019
6 tot 11 minuten lezen

Met een tweede plek in de Giro, de Tour en op het WK tijdrijden, was het louter zilver dat er blonk voor Tom Dumoulin in 2018. Daarnaast kreeg hij in oktober een zilveren trouwring om z’n vinger geschoven. In aanloop naar de Giro d’Italia (11 mei-2 juni), die Tom wederom hoopt te winnen, spreken we de kopman van Team Sunweb. Ook over zijn keuze voor de Giro boven de Tour. “de kans is heel klein dat ik de tour zal rijden voor de eindzege.”

Tom Dumoulin gaat sinds 20 oktober 2018 als getrouwd man door het leven. Op die dag werd in Maastricht het huwelijk voltrokken met Thanee van Hulst, met wie Tom al sinds z’n twintigste een relatie heeft. De bruiloft werd toch een klein media-event, terwijl Tom graag zijn privacy beschermt.

“Er stonden wat journalisten voor de deur en dat hadden we liever niet gehad,” zegt hij, “maar we weten inmiddels ook dat het niet te voorkomen is. Ik ben er de laatste jaren iets makkelijker in geworden, meer gaan accepteren dat het nu eenmaal bij m’n status als topsporter hoort, maar ik vind het nog altijd niet leuk. Toen wij onze trouwfoto’s gingen schieten, stond er op afstand ook een paparazzo mee te gluren. Volgens mij is zijn moeder daar niet trots op. Blijkbaar hoort dat erbij.”

Heb jij Thanee ten huwelijk gevraagd?
“Ja. Ik denk dat ik best romantisch ben, ga alleen niet vertellen hoe het gegaan is. Trouwen vind ik heel bijzonder. De Giro winnen is fantastisch, maar trouwen gaat verder dan dat. Natuurlijk willen we ook kinderen in de toekomst, maar de komende jaren nog niet. Dat stellen we nog even uit.”

Je bent vrijwel het hele jaar op hoogtestage of aan het koersen. Je vrouw zit veel alleen thuis. Voel je je daar weleens schuldig over?
“Jazeker. We weten allebei dat dit ons leven op dit moment is. Neemt niet weg dat het ook weleens lastig is, zeker voor haar. Thanee kiest voor mij met haar hart en met haar volle verstand. Ik voel me af en toe wel schuldig over het feit dat ik er niet altijd voor haar kan zijn.”

In de krant De Limburger zei je: “Ik heb veel redenen om voor dit leven te kiezen, zij maar één: ik hou van Tom.” Is dat een beetje wat het is?
“Ik haal veel plezier uit het wielrennen. Ik vind fietsen mooi, op pad zijn leuk en het wielerwereldje ook mooi. Ik kies echt met mijn volle verstand en met heel mijn hart voor deze sport. Thanee niet. Zij krijgt het wielrennen er alleen maar bij.”

Zijn er momenten dat je iets voor je vrouw terug kunt doen?
“Ik probeer er echt voor haar te zijn als ik thuis ben. Dan probeer ik niet alleen maar de egoïstische topsporter uit te hangen. Tot nu toe gaat dat volgens mij best goed.”

HUWELIJKSREIS

Een stijlvol trouwfeest werd gevolgd door een huwelijksreis naar Nepal. Een betere afsluiting van een successeizoen waarin hij tweede werd in de Giro, Tour en zilver pakte op de tijdrit bij het WK, was amper denkbaar. “We maken ieder jaar een bijzondere reis na het seizoen,” zegt Dumoulin, “om het vanwege ons huwelijk nog specialer te maken, zijn we gaan hiken op het Annapurna-massief in Nepal.

Het viel ons daar eigenlijk een beetje tegen, maar misschien verwachtten we ook wel te veel. Ik hoopte meer kennis te kunnen maken met de oude cultuur van het land en te zien hoe mensen daar leven. Daar hebben we te weinig van meegekregen. Het was erg mooi in de Himalaya, maar ook weer niet erg speciaal. Tijdens het hiken had ik het idee dat we ook in de Alpen hadden kunnen zijn. Dan zou er ook een goed diner en een glas wijn zijn geweest, nu alleen maar een kale hut. Ik wil niet klagen en kan me goed voorstellen dat mensen de stilte opzoeken om tot zichzelf te komen, maar dit was niet waar wij naar zochten op onze huwelijksreis.”

‘Wout Poels zou zeker kopman bij ons kunnen zijn. Maar dan is hij niet de meesterknecht van Tom Dumoulin’

 

Tekst gaat verder onder de foto

Portretfoto Tom Dumoulin

Wat had je gehoopt te vinden daar in de Himalaya?
“Ik hoopte helemaal gefascineerd te raken door een totaal andere cultuur en dat was het natuurlijk ook wel. Ik dacht ook dat de reis fascinerend zou zijn doordat ik overal het boeddhisme tegen ging komen. En dat gevoegd bij de grote hoogtes in de Himalaya en het rondtrekken. Dat hebben we allemaal gezien en gedaan, maar het was toch minder indrukwekkend dan ik had gehoopt. Maar samen hadden we het leuk en in dat opzicht was de reis zeer geslaagd.”

Toch kreeg Dumoulin in Nepal ook een flinke domper te verwerken. Eind oktober was de presentatie van het rittenschema van de Tour de France in 2019. Dumoulin had een goede wifi-verbinding, zat op dat moment in een berghut op 3000 meter hoogte. Hij zag op zijn mobiele telefoon dat de directie voor een parcours had gekozen met nauwelijks tijdritkilometers. De specialist moest het doen met een individuele tijdrit van 27 kilometer en een ploegentijdrit van 28 kilometer.

“Ik baalde en was teleurgesteld, had het me allemaal anders voorgesteld. Het plan was gewoon om vol voor de Tour te gaan, maar ik zag al snel dat dat wel heel moeilijk zou worden. In Nepal heb ik echt nog geen conclusies getrokken, maar toen heb ik wel even een berichtje naar de ploeg gestuurd: ‘Niet dat jullie tijdens mijn huwelijksreis alle knopen doorhakken. Kunnen we er niet toch nog even over praten?’”

Helden Magazine 46

Het eerste gedeelte van het verhaal van Tom Dumoulin komt voort uit Helden Magazine 46 waar hij de cover siert. Dumoulin vertelt over zijn huwelijk en hoe hij besloot het plan om helemaal voor de Tour te gaan in 2019 aan te passen ‘’De Giro winnen is fantastisch, maar trouwen gaat verder dan dat’’.

Verder in de 46ste editie van Helden, Lieke & Sanne Wevers vertellen openhartig over de moeilijke tijd, baanwielrenner Harrie Lavreysen over goud op het WK en de Spelen in Tokio, oud-voetballer Jaap Stam blikt terug op voorgaande hoofdstukken in zijn leven, wielrenner Fabio Jakobsen, het dynamische Laura & Lisanne de Witte, beachvolleybalsters Marleen van Iersel & Joy Stubbe, oud-basketballer Michael Jordan, voetbaltrainer José Mourinho, Cor van der Geest over zijn zoons Elco en Dennis, turner Casimir Schmidt, voetballer Dusan Tadic, en Victoria Koblenko ging langs bij coureur Tom Coronel.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 46! Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: