Word abonnee

Turnen

Held geeft zich bloot

Dirk-Jan van Dijk

Turnen

Held geeft zich bloot

door: Thomas Olsthoorn
26 maart 2019
3 tot 8 minuten lezen

CASIMIR SCHMIDT

TURNER (31 OKTOBER 1995)

Zijn lichaam betekent veel voor Casimir, zo niet alles. Hij gebruikt elke spiergroep om de moeilijkste en meest spectaculaire oefeningen tot in de perfectie uit te voeren in de turnzaal. Dat sportlijf is versierd met tal van tatoeages. Voor Casimir is het kunst en een manier om zichzelf te uiten. Niet alle inktschilderingen hebben een betekenis maar de grote skull op zijn rug wel. Casimir liet hem zetten nadat hij in 2016 afviel voor de Olympische Spelen. De allrounder had er vertrouwen in dat hij de selectie voor Rio de Janeiro ging halen, maar viel buiten de boot. Om die teleurstelling te verwerken ging hij op backpackvakantie in Maleisië en Vietnam. Het idee voor de tattoo zat al in zijn hoofd en in Azië dacht hij: ik doe het gewoon. De skull staat voor ‘nieuw begin’ en dat paste volledig bij de periode na de Spelen. Casimir zette een streep onder het verleden en richtte zijn vizier op de toekomst.

Tekst gaat verder onder de foto

Casimir Schmidt zijn rug Mut tattoos

Hij moest ervoor zorgen dat hij een nog betere turner werd, zodat bij de volgende grote toernooien niemand meer om hem heen kon. Dit jaar staat bij de Nederlandse turnmannen alles in het teken van kwalificatie voor de Spelen van Tokio. Daarvoor volstaat een plek in de top twaalf bij de landenstrijd tijdens het WK, later dit jaar. Na de historische achtste plaats in de finale op het vorige WK weet Casimir dat als iedereen doet wat hij moet doen, kwalificatie kan en moet worden veiliggesteld. Maar eerst is er nog het EK – van 10 tot en met 14 april in het Poolse Szczecin – waar hij individueel goed wil presteren. Daarna gaat de focus op het WK. Casimir hoopt daar een stabiele factor te zijn voor het Nederlands team. Met name op zijn favoriete onderdelen vloer en sprong. Mocht het startbewijs voor Tokio worden behaald, dan zal Casimir er alles aan doen om in 2020 de selectie te halen. Deelname aan de Spelen is al van kleins af aan zijn grote doel. Reken maar dat er dan een toepasselijke tatoeage komt.

Helden Magazine 46

Het eerste gedeelte van het verhaal van Casimir Schmidt komt voort uit Helden Magazine 46 waar Tom Dumoulin de cover siert. Dumoulin vertelt over zijn huwelijk en hoe hij besloot het plan om helemaal voor de Tour te gaan in 2019 aan te passen ‘’De Giro winnen is fantastisch, maar trouwen gaat verder dan dat’’.

Verder in de 46ste editie van Helden, Lieke & Sanne Wevers vertellen openhartig over de moeilijke tijd, baanwielrenner Harrie Lavreysen over goud op het WK en de Spelen in Tokio, oud-voetballer Jaap Stam blikt terug op voorgaande hoofdstukken in zijn leven, wielrenner Fabio Jakobsen, het dynamische Laura & Lisanne de Witte, beachvolleybalsters Marleen van Iersel & Joy Stubbe, oud-basketballer Michael Jordan, voetbaltrainer José Mourinho, Cor van der Geest over zijn zoons Elco en Dennis, voetballer Dusan Tadic, en Victoria Koblenko ging langs bij coureur Tom Coronel.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: