Word abonnee

Formule 1

Tom Coronel: ‘Ik ben gewoon gecrasht’

Marcel Krijger

Formule 1

Tom Coronel: ‘Ik ben gewoon gecrasht’

door: Victoria Koblenko
27 maart 2019
4 tot 9 minuten lezen

Doordeweeks is Tom Coronel ondernemer, in het weekend draait alles om racen. Victoria Koblenko ging langs bij de avonturier in business én op het circuit voor een gesprek over Max Verstappen, het vaderschap, trouwen, ontembare ambities en – voor het eerst sinds zijn faillissement – over een zakelijk dieptepunt.

Als de analist van Formule 1 bij Ziggo heb je recht op een voorspelling. Hoe groot wordt Max Verstappen?
“Max is de grootste. Ik durf mijn huis er onder te verwedden dat hij binnenkort wereldkampioen wordt. Ik vreet een bezem op als ie binnen drie jaar geen wereldkampioen is. En geloof me, dat is lang kauwen!”

Als je terugblikt op je eigen racecarrière, ben je dan weleens jaloers op Max?
“Ja, en ik ben niet de enige. Maar Max maakt mijn wereld ook leuker. Hij doet dingen die niet kunnen. Zijn stijl van inhalen, dat heb ik nog nooit gezien. Buitenom inhalen is mij nooit gelukt. Het is raar dat het hem wel lukt.”

Waar is dat aan te danken?
“Dat is volledig de verdienste van vader Jos. Jos heeft hem behoed voor de fouten die hij ooit zelf maakte als coureur. Max is de perfecte combinatie van Jos en zijn moeder, die ook racete.”

Weet je nog hoe je eerste ontmoeting was met Max?
“Max is voor mij de zoon van Jos. Ik ken hem al vanaf dat ie een jochie was.”

Wat moet hij nog leren om wereldkampioen te worden?
“Max heeft het nu wel geleerd. In het begin was hij te fel, nu racet hij gecontroleerder. Max neemt gelukkig nog steeds risico’s, maar het is allemaal wat uitgebalanceerder nu. Hij is er nu klaar voor.”

Is er een verband tussen leeftijd en risico nemen?
“Zeker. Max is niet sneller, maar slimmer.”

Hoe word je slimmer?
“Door ervaring. En door te luisteren naar zijn vader. Ik zeg weleens tegen Jos: ‘Zou je Paulien een keer willen aanvinken, dan heb ik er ook zo een!’”

En wat vindt je vriendin Paulien daarvan?
Lachend: “Die heeft niets te vinden.”

Voor mensen die jouw humor niet begrijpen: dit is dus ironisch bedoeld. Maar het is een understatement te zeggen dat autosport je ziel en zaligheid is.

“Ik leef ervoor, maar ik leef er niet ván. Ik speel wat verdiensten betreft quitte in de autosport. Vrijdagavond om tien uur gaat mijn focus op autosport. Doordeweeks ben ik, wat ze bij ons in de familie noemen, Tommy-druk-zijn.”

Je bedoelt ondernemer?
“Nou, ik noem mezelf eerder ‘avonturier in de business’.”

Tekst gaat verder onder de foto

Tom Coronel met Victoria Koblenko met race helm

FAILLIET

Vind je dat er meer bescheidenheid gepast is sinds het faillissement van je webshops, begin dit jaar?
“Ik heb geen Nyenrode gedaan, draag doorgaans geen stropdas en geen pak. Dat is niet mijn stijl. Ik houd van avontuur, heb veel business die niets oplevert.”

Er was sprake van een doorstart, klopt dat?
“Ja, die is er al. Een relatie van ons heeft die doorstart gemaakt. Ik ben blij dat onze conculega de waarde inziet van onze investering van vijftien jaar.”

Wat was de meest bittere pil om te slikken?
“Dat je er al met al alleen voor staat. Ik heb drie weken niet geslapen. Ik zag geen oplossing. Ik heb altijd alles in mijn leven kunnen oplossen. Nooit gedacht dat me zoiets zou overkomen. Dit was het dieptepunt van de afgelopen twintig jaar. Maar niet het dieptepunt in mijn leven.”

‘Wat racen betreft: ik maak meer kans te winnen dan mensen die een staatslot kopen’

Helden Magazine 46

Het eerste gedeelte van het verhaal van Tom Coronel komt voort uit Helden Magazine 46 waar Tom Dumoulin de cover siert. Dumoulin vertelt over zijn huwelijk en hoe hij besloot het plan om helemaal voor de Tour te gaan in 2019 aan te passen ‘’De Giro winnen is fantastisch, maar trouwen gaat verder dan dat’’.

Verder in de 46ste editie van Helden, Lieke & Sanne Wevers vertellen openhartig over de moeilijke tijd, baanwielrenner Harrie Lavreysen over goud op het WK en de Spelen in Tokio, oud-voetballer Jaap Stam blikt terug op voorgaande hoofdstukken in zijn leven, wielrenner Fabio Jakobsen, het dynamische Laura & Lisanne de Witte, beachvolleybalsters Marleen van Iersel & Joy Stubbe, oud-basketballer Michael Jordan, voetbaltrainer José Mourinho, Cor van der Geest over zijn zoons Elco en Dennis, turner Casimir Schmidt, voetballer Dusan Tadic.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 46! Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: