Word abonnee

Voetbal

Dusan Tadic: ‘Ik ben hier om mijn stempel te drukken’

Dirk-Jan van Dijk

Voetbal

Dusan Tadic: ‘Ik ben hier om mijn stempel te drukken’

door: Jaap Stalenburg
26 maart 2019
5 tot 10 minuten lezen

Hoewel hij vorig jaar nog in de Premier League speelde, besloot Dusan Tadic desondanks terug te keren naar Nederland. En zeker niet om af te bouwen. De Serviër zag het als zijn missie om Ajax terug te helpen naar de top van het Europese voetbal. Met succes. Na de galavoorstelling tegen Real Madrid werd hij door de internationale media bejubeld.

REAL MADRID

“In één woord: geweldig. Voor mij, voor iedereen die van Ajax houdt. Hier ben ik voor naar Ajax gekomen. Real en Ajax waren mijn droomclubs toen ik als kind opgroeide in Servië. Dat maakte de wedstrijden tegen Real in de Champions League voor mij ook zo extreem bijzonder. Ik kon en wilde niet falen. Er kwam een droom uit van een jongetje uit Servië, die Ajax en ook Real Madrid altijd als het ultieme voetbalgeluk had gezien. We moeten beseffen dat we als Ajax in Bernabéu iets heel spectaculairs hebben laten zien.

Ajax is een grote club, maar Real Madrid is de grootste ter wereld. Uitgerekend in Madrid speelde ik mijn beste wedstrijd ooit. En dat gold niet alleen voor mij, denk ik, maar voor heel veel van onze spelers. Heel leuk dat ik een ‘10’ kreeg in de belangrijkste Europese sportkranten, maar zonder mijn medespelers was dit absoluut niet gelukt. Iedereen laat zijn individuele kwaliteiten zien, maar uiteindelijk gaat het erom hoe je als team presteert. Die 1-4 in Madrid was een echte teamprestatie. Iedereen heeft een steentje bijgedragen aan dit succes: coaches, stafleden, supporters, spelers.”

“Natuurlijk zou ik deze groep graag bij elkaar houden. Ik heb het er met Erik ten Hag na afloop nog over gehad. Maar ja, in het voetbal kun je alleen nooit zeggen dat je honderd procent zeker een club trouw blijft. Het is erg belangrijk dat we ons allemaal realiseren dat we met Ajax met een mooi project bezig zijn. Stap één was de Champions League halen, toen wilden we overwinteren en nu willen we steeds een ronde verder.

De overwinning op Real Madrid heeft ons een hoop zelfvertrouwen gegeven. We hebben laten zien dat we in de Champions League thuishoren. Niet alleen tegen Real Madrid, maar ook tegen Bayern München en Benfica in de groepsfase speelden we heel goed. Iedereen in Europa heeft het weer over Ajax. Dat is een goed teken. Ajax is nog altijd een van de grootste clubs ter wereld. De jongere spelers realiseren zich dat er op dit moment mooie dingen gebeuren bij Ajax. De club laat zien dat ze willen investeren en iets moois willen opbouwen. We willen allemaal terug naar de plek waar Ajax thuishoort en dat is bij de absolute top van Europa. Ik hoop dat onze reis nog lang gaat duren en dat we nog veel successen gaan beleven met dit team. Dat gevoel zit voor mij heel diep.”

Tekst gaat verder onder de foto

Dusan Tadic

ZIDANE

“Zidane is mijn favoriete speler, hoewel ik in mijn jeugd eigenlijk fan van Real Madrid werd omdat Predrag Mijatovic daar speelde. Maar ik raakte al snel verslaafd aan de passeerbewegingen van Zidane. Toen ik jong was, keek ik altijd naar zijn acties en probeerde ik ook hem na te doen op straat. Duizenden keren. Je wilt dezelfde trucjes doen als hij. Alles wat hij deed, was perfect. Hij was een zeer elegante speler. Al zijn balcontacten waren geweldig. En als coach van Real Madrid heeft hij met drie gewonnen Champions League-finales op rij het ook niet slecht gedaan. Vooral die pirouette met de voet op de bal van Zidane heb ik op straat volledig onder de knie gekregen. Dat liet ik uitgerekend zien in Madrid. Het belangrijkste tijdens Real Madrid-Ajax was dat de Zidane-passeerbeweging waaruit David Neres 0-2 scoorde functioneel was. Hoe ouder ik word, des te scherper ik daarop ben. Het is topvoetbal, geen circusvoorstelling. En dat uiteindelijk door onze overwinning Zidane weer trainer wordt van Real is natuurlijk heel bizar.”

‘Ik heb bij Southampton een keer in mijn onderbroek op het veld gestaan. Ik wilde de fans alles geven wat ik kon. Ik vind dat we dat bij Ajax ook moeten doen’

Helden Magazine 46

Het eerste gedeelte van het verhaal van Dusan Tadic komt voort uit Helden Magazine 46 waar Tom Dumoulin de cover siert. Dumoulin vertelt over zijn huwelijk en hoe hij besloot het plan om helemaal voor de Tour te gaan in 2019 aan te passen ‘’De Giro winnen is fantastisch, maar trouwen gaat verder dan dat’’.

Verder in de 46ste editie van Helden, Lieke & Sanne Wevers vertellen openhartig over de moeilijke tijd, baanwielrenner Harrie Lavreysen over goud op het WK en de Spelen in Tokio, oud-voetballer Jaap Stam blikt terug op voorgaande hoofdstukken in zijn leven, wielrenner Fabio Jakobsen, het dynamische Laura & Lisanne de Witte, beachvolleybalsters Marleen van Iersel & Joy Stubbe, oud-basketballer Michael Jordan, voetbaltrainer José Mourinho, Cor van der Geest over zijn zoons Elco en Dennis, turner Casimir Schmidt, en Victoria Koblenko ging langs bij coureur Tom Coronel.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 46! Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

 

Delen: