Word abonnee

Atletiek

Laura & Lisanne de Witte: ‘Een uniek duo’

Ferdy Damman

Atletiek

Laura & Lisanne de Witte: ‘Een uniek duo’

door: Jasper Boks
26 maart 2019
6 tot 11 minuten lezen

Samen veroveren ze de wereld. De zussen Laura (23) en Lisanne (26) de Witte komen allebei uit op de 400 meter. Helden ging naar Heiloo voor een goed gesprek met het vrolijke, uitgesproken en dynamische duo over kleding, vloggen, blauwe plekken en gekke mensen.

Een dag niet gevlogd is een dag niet geleefd
Lisanne: “Het is in elk geval lekker rustig als we een dag niet vloggen.”
Laura: “Dat scheelt weer editen, ja.”
Lisanne: “We zijn met vloggen begonnen om wat terug te doen voor onze sponsors. Het is voor ons een leuke manier om alles terug te kijken wat we doen. Het kan ook handig zijn om vlogs te zien van de training.”
Laura: “We krijgen best veel reacties op onze vlogs. Als het een tijdje stil is op ons YouTube-kanaal, vragen mensen: ‘Waar blijven jullie?’ Wat ik leuk van het vloggen vind, is dat mensen ons op een andere manier leren kennen.”

Zit bij jullie het vloggen constant in het achterhoofd?
Laura: “Nou, we denken er juist vaak te laat aan. Zijn we ergens, kijken we elkaar aan en zeggen we: o jee, vlogcamera vergeten.”
Lisanne: “Heb je ‘m nu trouwens mee?”
Laura lachend: “Nee, vergeten…”
Lisanne: “Nou, zo gaat het dus altijd.”
Maken jullie een script voordat jullie aan de slag gaan?
Lisanne: “We denken er wel een beetje over na. Als we samen ergens heen gaan, film ik bijvoorbeeld de heenreis en dan geef ik de camera door aan Laura voor dag twee.”
Wat vindt jullie coach Sven Ootjers ervan?
Laura: “Het vloggen heeft geen invloed op onze training of prestaties, hoor.”
Lisanne: “Sven heeft de camera het liefst zelf in z’n handen. Hij filmt ons sowieso al heel vaak tijdens de trainingen. Hij gebruikt dat om technische details terug te kunnen kijken. Het gaat er niet heel streng aan toe binnen onze trainingsgroep. Plezier is belangrijk. Die losse aanpak werkt bij ons goed. Ik heb een trainingssituatie meegemaakt waar het er heel serieus aan toe ging, waar ik me afvroeg of ik wel mocht lachen. Dit werkt beter voor mij. Tijdens het lopen zijn we echt wel serieus bezig. En als het even niet goed gaat, dan grijpt Sven gerust in.”

Tekst gaat verder onder de foto

Laura en Lisanne de Witte

Image is everything

Lisanne: “In deze tijd is het wel een beetje zo dat wat je presteert bijna net zo belangrijk is als hoe je je presenteert. Je moet van alles wat hebben om op te vallen. We krijgen geregeld de vraag waarom we make-up opdoen voor we gaan hardlopen.”
Laura: “Voor wedstrijden besteden we aandacht aan ons uiterlijk. We vinden het fijn om goed verzorgd voor de dag te komen.”
Lisanne: “Er staan camera’s op ons gericht, de wedstrijden worden uitgezonden, dan kun je er maar beter leuk uitzien toch? Op onze vlog zijn we trouwens ook weleens zonder make-up te zien, hoor. Ha, we vergeten weleens dat iedereen dat ook kan zien en dat die fragmentjes uit onze vlog worden gehaald en, zoals laatst, op tv worden uitgezonden.”

Lisanne: ‘Er staan camera’s op ons gericht, de wedstrijden worden uitgezonden, dan kun je er maar beter leuk uitzien toch?’

Jullie vallen ook op omdat jullie zussen zijn en allebei op de 400 meter uitkomen. Is het weleens vervelend dat jullie altijd in één adem genoemd worden?
Lisanne: “Ik vind het juist leuk.”
Laura: “Ik heb er ook geen problemen mee.”
Lisanne: “Bij de EK in Berlijn won ik brons, maar Laura kwam nog meer in beeld dan ik omdat ze helemaal uit haar dak ging op de tribune. Mooi toch? Wij zijn een uniek duo. In het buitenland noemen ze ons ‘The Twins’.”
Laura: “Dat zijn we niet, ik ben drie jaar jonger. Als we zeggen dat we geen tweeling zijn, is er ongeloof. ‘Maar jullie lijken zo op elkaar,’ horen we dan.”

Wij vliegen elkaar constant in de haren
Lisanne: “Nu mag jij een keer als eerste reageren, Lau…”
Laura: “Begin je nu al weer zo? Vroeger hadden we wel vaak mot, maar nu niet meer. Toen we allebei nog thuis woonden, waren we niet altijd heel erg blij met elkaar. Sinds zij het huis uit is, nu een jaar of drie geleden, en ik nog wel thuis woon, gaat het beter.”

Daarom rennen jullie zo hard, omdat jullie in de jeugd altijd achter elkaar aan zaten…
Lisanne: “Ja, als jij kleding van me jatte, moest ik wel weer achter je aan.”
Laura: “Jij had ook zoveel kleding, ik kon gerust wat van je lenen.”
Lisanne: “Vergeet ook niet dat toen we allebei nog thuis woonden, eerst ik in de puberteit zat en dus Laura irriteerde en dat daarna Laura in de puberteit kwam.”

Laura: ‘Lisanne is mijn Google. Best makkelijk als iemand overal de antwoorden op heeft. Pas als jij het niet weet, ga ik het zelf uitzoeken’

Helden Magazine 46

Het eerste gedeelte van het verhaal van Laura & Lisanne komt voort uit Helden Magazine 46 waar Tom Dumoulin de cover siert. Dumoulin vertelt over zijn huwelijk en hoe hij besloot het plan om helemaal voor de Tour te gaan in 2019 aan te passen ‘’De Giro winnen is fantastisch, maar trouwen gaat verder dan dat’’.

Verder in de 46ste editie van Helden, Lieke & Sanne Wevers vertellen openhartig over de moeilijke tijd, baanwielrenner Harrie Lavreysen over goud op het WK en de Spelen in Tokio, oud-voetballer Jaap Stam blikt terug op voorgaande hoofdstukken in zijn leven, wielrenner Fabio Jakobsen, beachvolleybalsters Marleen van Iersel & Joy Stubbe, oud-basketballer Michael Jordan, voetbaltrainer José Mourinho, Cor van der Geest over zijn zoons Elco en Dennis, turner Casimir Schmidt, voetballer Dusan Tadic, en Victoria Koblenko ging langs bij coureur Tom Coronel.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 46! Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: