Word abonnee

Volleybal

Marleen van Iersel & Joy Stubbe: ‘Zie het niet als een blind date’

John Kramer

Volleybal

Marleen van Iersel & Joy Stubbe: ‘Zie het niet als een blind date’

door: Jasper Boks
26 maart 2019
5 tot 10 minuten lezen

Beachvolleybalsters Marleen van Iersel (31) en Joy Stubbe (21) willen dolgraag naar de Spelen. We gingen bij het tweetal langs op Tenerife voor een gesprek over het lichaam, heimwee, een generatiekloof, de breuk met Beachvolleybal Team Nederland en brandende ambities.

HET LICHAAM

Marleen: “De associatie die mensen vaak met beachvolleybal hebben is: zon, zee, strand, vakantie. Maar wij bedrijven keiharde topsport, trainen zes dagen per week. En ja, dat doen we vaak wel op mooie locaties, lekker in de zon en met weinig kleren aan. Onze sport speelt zich nu eenmaal af op het strand.”
Joy: “In stadions waar wij spelen, kan de temperatuur oplopen tot tegen de vijftig graden. Daar moeten wij een wedstrijd in spelen, hè. In de volle, brandende zon. Om onder die omstandigheden nog te kunnen functioneren en goed te bewegen in het zand, dat zullen mensen niet snel bestempelen als vakantie.”
Marleen: “Als je onder warme omstandigheden in een derde en beslissende set terechtkomt, dan is de grootste uitdaging letterlijk en figuurlijk om je hoofd koel te houden. Het hele lichaam is vermoeid, maar mentaal is het nog zwaarder. Het grootste gevaar is dat je door de hitte minder goed na gaat denken.”
Joy: “Iedereen is net zo afgetraind en sterk in de top, dat maakt niet het verschil. Het team dat op dat moment nog het best na kan denken, wint. En we zijn maar met z’n tweeën. Je even verschuilen achter teamgenoten is er niet bij. Je moet zelf de oplossingen vinden.”

Joy: ‘We weten dat er naar ons wordt gekeken. En dat er over ons lichaam wordt geoordeeld. Ach, ik weet niet beter’

Marleen: “De sport is steeds professioneler geworden. Tien jaar geleden was er echt nog een heel groot vooroordeel, toen werden er alleen maar grapjes gemaakt over die vrouwen in hun bikini’s. Dat station zijn we gelukkig gepasseerd.”
Joy: “Ik vind het niet vervelend dat ik voor mijn sport alleen een bikini aan heb. We weten dat er naar ons wordt gekeken. En dat er over ons lichaam wordt geoordeeld. Ach, ik weet niet beter. Maar het gevolg daarvan is wel dat er beachvolleybalsters zijn geweest die met eetproblemen te kampen hebben gehad. Hoe je eruit ziet, moet eigenlijk niet uitmaken. Als je maar functioneert.”

Tekst gaat verder onder de foto

Marleen van Iersel en Joy Stubbe

HEIMWEE

Marleen: “Mijn leven speelt zich al een jaar of vijftien voor een groot deel af in het buitenland. Daar zijn de meeste toernooien. Buiten het seizoen zitten we ook veel in het buitenland, zoals nu op Tenerife, omdat daar de trainingsomstandigheden beter zijn dan in Nederland. In de beginjaren bleef mijn vrouw Myrthe – toen nog mijn vriendin – veel thuis. We waren vaak van elkaar gescheiden. Naarmate ik ouder werd, ging ze steeds vaker met mij mee. We hebben ook bewust de keuze gemaakt, toen we aan kinderen wilden beginnen, dat Myrthe geen alleenstaande moeder zou worden. We willen samen de opvoeding van Julian, die nu anderhalf is, doen. Vandaar dat ze veel met me mee reizen. Onze Franse bulldog Noa gaat ook overal mee naartoe, die past in een mooie tas onder de vliegtuigstoel. Dat maakt dat het voor mij niet zo lastig is om van huis te zijn, ik neem mijn thuis mee.”

Joy: “We schelen tien jaar, ik sta heel anders in het leven dan Marleen. Ik zit hier in m’n eentje in een appartementje. Het voordeel is dat Tenerife vrij eenvoudig aan te vliegen is. Geregeld komt er familie op bezoek. Dan heb ook ik een beetje thuis bij me en dat scheelt een hoop. Ik ben wel gewend geraakt aan het vele reizen, maar er gaat nog altijd niets boven thuis. Alleen al twee dagen even in m’n eigen bedje slapen is echt genieten. Ik ben een familiemens, ben heel hecht met m’n ouders en twee zussen, die ook m’n beste vriendinnen zijn. Hen mis ik wel, hoor. Als ik hoor dat zij iets leuks gaan doen met het gezin, of dat er een verjaardag wordt gevierd waar ik niet bij kan zijn… Eenzaamheid of heimwee zal ik het niet noemen, daar heb ik het ook te druk voor, maar er zijn wel momenten dat ik het lastig vind. Dan zet ik een lekker muziekje op.

Helden Magazine 46

Het eerste gedeelte van het verhaal van Marleen & Joy komt voort uit Helden Magazine 46 waar Tom Dumoulin de cover siert. Dumoulin vertelt over zijn huwelijk en hoe hij besloot het plan om helemaal voor de Tour te gaan in 2019 aan te passen ‘’De Giro winnen is fantastisch, maar trouwen gaat verder dan dat’’.

Verder in de 46ste editie van Helden, Lieke & Sanne Wevers vertellen openhartig over de moeilijke tijd, baanwielrenner Harrie Lavreysen over goud op het WK en de Spelen in Tokio, oud-voetballer Jaap Stam blikt terug op voorgaande hoofdstukken in zijn leven, wielrenner Fabio Jakobsen, het dynamische Laura & Lisanne de Witte, oud-basketballer Michael Jordan, voetbaltrainer José Mourinho, Cor van der Geest over zijn zoons Elco en Dennis, turner Casimir Schmidt, voetballer Dusan Tadic, en Victoria Koblenko ging langs bij coureur Tom Coronel.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: