Word abonnee

Helden in het nieuws

Pieter van den Hoogenband: ‘Ik doe het niet op de Van Gaal-manier’

door: Jasper Boks
22 mei 2014

Pieter van den Hoogenband volgt Louis en Truus van Gaal op als hét gezicht van de stichting Spieren voor Spieren, zo werd maandag bekendgemaakt in RTL Late Night. Helden Online spreekt de drievoudig olympisch kampioen over de eervolle taak.

Jarenlang waren Louis en Truus van Gaal het gezicht van Spieren voor Spieren, de stichting die zich inzet voor kinderen met een spierziekte. Het echtpaar gaf aan het stokje graag door te willen geven. Louis van Gaal, tot en met het WK bondscoach van Oranje en daarna trainer van Manchester United, was actief betrokken bij zijn eigen opvolging. Pieter van den Hoogenband was dé kandidaat. Maandag presenteerde Van Gaal de oud-zwemmer en drievoudig olympisch kampioen als het nieuwe gezicht van Spieren voor Spieren in RTL Late Night.

'Ik er wel even goed over nagedacht en ik heb er goed met Louis over gesproken'

“Toen ik stopte met zwemmen heb ik goed gekeken naar wat bij mij past,” zegt Van den Hoogenband tegen Helden Online. “Ik had een eigen foundation kunnen beginnen, maar wilde liever een bijdrage leveren aan bestaande organisaties. Ik ben betrokken bij de Amsterdam City Swim, waarmee we aandacht vragen en geld inzamelen voor de spierziekte ALS. Ook was ik betrokken bij andere goede doelen, zoals MetaKids, een stichting die opkomt voor kindjes met een stofwisselingsziekte (www.metakids.nl ). En ik kwam in aanraking met Spieren voor Spieren. Ik was erg te spreken over de initiatieven die Louis en Truus in gang hebben gezet. Gezonde spieren zetten zich al jaren in voor zieke spieren. Geweldig! Op het gala van de stichting trof ik ook veel van mijn makkers uit de topsport, die zich ook hardmaken voor Spieren voor Spieren.”

Er moest wel een brief van Louis van Gaal aan te pas komen, voordat je jouw ja-woord gaf.

“Louis en Truus hebben met hun persoonlijke aanpak, waarbij ruimte is voor een lach en een traan bij het contact met de kinderen, heel duidelijk hun stempel gedrukt. Hun aanpak raakte mij. Toen Louis vertelde dat hij op het punt stond een stap terug te doen en hij mij benaderde om hem op te volgen, dacht ik meteen: dit vind ik leuk, bij Spieren voor Spieren voel ik me thuis, daarvoor kunnen ze mij midden in de nacht wakker maken. Het is enorm dankbaar werk. Toch heb ik er wel even goed over nagedacht en ik heb er goed met Louis over gesproken. Ik volg natuurlijk wel twee mensen op die heel goed werk hebben geleverd.”

'Truus vertelde me dat ik nog altijd op haar steun kan rekenen. Zij is bereid mij dingen in te fluisteren'

Heeft Louis van Gaal jou tips gegeven?

“Dat ik vooral mezelf moet zijn. Het zou niet goed zijn als ik het op de Louis van Gaal-manier zou doen. Louis heeft zijn aanpak, ik heb de mijne. De omzet van de stichting is enorm gestegen met dank aan Louis en Truus. Vergeet niet hoeveel werk Truus achter de schermen deed. De koninklijke onderscheiding die zij daarvoor kreeg, is niet voor niets. Nu moet ik het ambassadeurschap dus op mijn eigen manier gaan invullen, al vertelde Truus me dat ik nog altijd op haar steun kan rekenen. Zij is bereid mij dingen in te fluisteren.”

Hoe kun jij voor een nog grotere omzet van Spieren voor Spieren zorgen?

“Ik kan weer gebruik maken van een ander netwerk dan Louis en Truus, heb goede contacten met mensen uit het voetbal, maar ook met die uit de olympische sporten. Helaas gaan het voetbal en de olympische sporten nog niet naadloos in elkaar over. Het gaat al beter, op het jaarlijkse sportgala worden ook voetballers genomineerd en ze komen ook naar het gala. Het wordt steeds duidelijker voor iedereen dat voetballers ook heel gedreven sporters zijn. Met behulp van directeur Marjolein Bolhuis-Eijsvogel hoop ik die twee werelden nog dichter bij elkaar te brengen. Want Spieren voor Spieren kan de hulp van de hele sportwereld heel goed gebruiken.”

'Ik heb de hulp van andere sporters hard nodig, want ik kan het niet alleen'

Het is een mooie, eervolle functie die je gaat bekleden. Maar je zult ook geregeld jouw werk mee naar huis nemen.

“Daar ben ik me van bewust. Tijdens mijn sportcarrière was het erg lastig om me actief voor goede doelen als Spieren voor Spieren in te zetten. Ik merkte dat ik daardoor de sport ging relativeren. Als topsporter moet je toch in een soort droomwereld leven. Na de sportcarrière wordt die bel doorgeprikt en is er tijd en ruimte om je in te zetten voor andere belangrijke zaken. Ja, ik zal situaties meemaken die erg blijven hangen. Tegelijkertijd zullen de blije gezichtjes van de kinderen voor wie wij ons inzetten me heel veel energie geven. Geweldig om een bijdrage te kunnen leveren. Tijdens RTL Late Night was een foto van mij met Coco te zien, een fantastische, vrolijke meid. Het deed Louis wat dat Coco niet meer met hem, maar met mij op de foto stond. Aan Louis merkte ik dat je zo’n hechte band opbouwt met die kinderen. Ha, Louis was nog net niet jaloers. Die lieve kinderen zorgen voor zoveel inspiratie. Zij worden beperkt door een spierziekte, maar je hoort ze niet klagen en staan allemaal positief in het leven. Daar ligt ook een link met de sport: waarin je ook vaker verliest dan je wint. Ik leer heel veel van de kinderen.”

Hoe gaat jouw inzet voor Spieren voor Spieren eruit zien?

“Er zijn al zoveel mooie initiatieven: de Wintertijd Challenge waarbij in het hele land mensen een uur lang sporten in de nacht waarop de tijd een uur terug wordt gezet, het gala, de Spieren voor Spieren Dag, de Midzomernachtduik, de golfdag. Verder is er aandacht voor de stichting tijdens de Dam-tot-Dam-loop en er is een evenement waarbij kinderen met een spierziekte worden rondgereden in een Ferrari. Ook schrijf ik blogs, zal ik op social media van me doen horen, spreek ik voicemails in en geef ik interviews om Spieren voor Spieren onder de aandacht te brengen. En ik zal dus mensen uit de sportwereld betrekken bij onze initiatieven en evenementen. Frank en Ronald de Boer, Patrick Kluivert, judoka Henk Grol en tal van andere sporters dragen hun steentje bij. Ik heb hun hulp hard nodig, want ik kan het niet alleen.”

Delen: