Word abonnee

Helden in het nieuws

Poortman: ‘Ik ken de gevaren dondersgoed’

door: Jasper Boks
5 juni 2014

Glunderend staat Gerd-Jan Poortman op de IJ-kade in Amsterdam naast de boot waarmee Team Brunel vanaf 4 oktober zal proberen de Volvo Ocean Race te winnen.  

De zeiler was nauw betrokken bij de totstandkoming van het project. Samen met schipper Bouwe Bekking en teamleider Gideon Messink was Poortman de afgelopen jaren op zoek naar geldschieters die hun droom wilden financieren. “Nu gaan alle remmen los,” zegt Poortman zondagmiddag na de doop van de boot door Humberto Tan, “tot op heden verloopt alle erg voorspoedig.”

Voor de derde keer doet de 37-jarige Poortman mee aan de zeilrace om de wereld. In 2005/2006 zat hij aan boord van de ABN AMRO 2 en in 2008/2009 maakte hij deel uit van Team Delta Lloyd.  Maar bij de editie, die op 4 oktober van start gaat in Alicanta, Spanje, en op 27 juni 2015 eindigt in Göthenburg, Zweden, varen de verschillende teams voor het eerst met precies dezelfde boot.

'Dit is de grootste kans uit mijn leven'

Poortman: “Dat maakt het leuker. Het zorgt er ook voor dat er geen excuses zijn. Voorheen kon je nog aanvoeren dat andere teams meer geld of een betere boot hadden. Dat kan nu niet. Ik zie dit als mijn grootste kans om deel uit te maken van een winnende campagne.”

Zoontje Melle van drie loopt met een zwemvest aan op de kade. Hij moet hem straks een tijd lang missen. “En we hebben er thuis ook nog een van één jaar. Het is niet makkelijk om ze zo lang te moeten missen. Maar het is een keuze die hoort bij het leven als zeezeiler. Gelukkig is thuis alles goed geregeld,” zegt Poortman.

'Ik denk dat de Volvo Ocean Race veilig te varen is'

De Volvo Ocean Race is niet zonder gevaar. Poortman weet dat maar al te goed uit eigen ervaring. Bij zijn eerste deelname raakte hij zwaargewond. In Nieuw-Zeeland, na de derde etappe, moest hij van boord stappen. Poortman werd meegesleurd door een golf. Vanaf het voordek, waar hij altijd te vinden is, werd hij werd hij meegevoerd naar achteren en tegen de reling gekakt. De schade: een verschoven staartbeen, een afgebroken stukje rugwervel en een grote snijwond boven zijn rechteroog. Zijn collega, die normaal gesproken de zeilen repareert, naaide de wond dicht.

Nog dramatischer was dat zijn maatje en teamgenoot op de ABN AMRO 2, Hans Horrevoets, tijdens de zevende etappe over de Atlantische Oceaan over boord sloeg en overleed. “Natuurlijk sta ik stil bij de gevaren, we passen goed op en ik denk dat de Volvo Ocean Race veilig te varen is. In mijn eerste race ging ik er blind in en we kregen een pak slaag. Een van mijn beste vrienden Hans Horrevoets overleed en ik brak mijn rug. Ik ken dus dondersgoed de gevaren, maar ik beef niet als ik aan boord ben.”

Team Brunel gaat voor de winst. Maar hoe de Poortman en de rest van de crew ervoor staan is moeilijk in te schatten. “We trainen niet samen. We kijken naar foto's die de andere teams posten en proberen op details te letten. Vanaf 4 oktober weten we echt waar we staan.”

Delen: