Word abonnee

Voetbal

Ronald Koeman: ‘Frenkie moet geiler worden om te scoren’

Jasper Faber

Voetbal

Ronald Koeman: ‘Frenkie moet geiler worden om te scoren’

door: Frits Barend
27 mei 2021
10 tot 15 minuten lezen

Frenkie de Jong (24) is een van de steunpilaren van Oranje en Barcelona. We vroegen Wim Jonk, Ruud Gullit, Peter Bosz, Erik ten Hag, Davy Klaassen, Ronald Koeman en Stefan de Vrij naar hun mening over de middenvelder in aanloop naar het EK. “Frenkie is in potentie een geweldige voetballer, maar ik zie het nog te weinig.”

‘Frenkie lijkt meer op Frank Rijkaard dan op mij’

Ronald Koeman, liet als bondscoach Frenkie de Jong debuteren voor Oranje op 6 oktober 2018 tegen Peru en is nu zijn coach bij Barcelona
“Ik wilde Frenkie in maart 2018 al bij het Nederlands elftal halen, maar toen raakte hij geblesseerd aan zijn enkel. Toen al zag ik een grote toekomst voor hem bij het Nederlands elftal. Natuurlijk was hij jonger dan Memphis Depay en Virgil van Dijk en had hij veel minder ervaring toen hij de eerste keer aansloot, maar voor mij was al snel duidelijk dat Matthijs de Ligt en hij met Virgil en Memphis het hart van het Nederlands elftal zouden gaan vormen. Door zijn manier van spelen was Frenkie meteen al een heel belangrijke schakel. Daarnaast zijn Matthijs en hij uit het goede hout gesneden en mede daardoor een voorbeeld voor medespelers.

Voor mij was Frenkie de lead in het spel dat wij wilden spelen met Oranje. Hij speelt tegenstanders uit, heeft een dribbel en het is mijn taak om hem optimaal tot zijn recht te laten komen. Ik moest op zoek naar een speler die naast hem en in dienst van het elftal kon spelen, om Frenkie maximaal tot zijn recht te laten komen. Een speler die ziet wanneer hij op avontuur is en op dat moment de organisatie in de gaten houdt zodat we niet door een counter konden worden verrast. Een tactisch sterke middenvelder dus die Frenkie de gelegenheid gaf om aanvallend van belang te zijn. Dat luistert heel nauw en vraagt om spelers met veel discipline. Zo’n speler is Marten de Roon. En ook Davy Klaassen kan zich ondergeschikt maken.”

Wat onderscheidt Frenkie van andere internationals?
“Frenkie heeft een geweldige balbehandeling, heeft snelheid aan de bal, heeft snelheid zonder bal en ziet heel goed het moment van druk zetten op de tegenstander. Al die facetten maken hem tot een heel complete speler. Aanvankelijk was Frenkie bij Barcelona te veel bezig met alleen de opbouw, waardoor hij te weinig voor het doel van de tegenstander kwam. In dat opzicht heeft hij afgelopen seizoen stappen gezet, maar hij moet nog meer stappen maken.”

Hem wordt verweten dat hij te weinig scoort.
“Dat is ook zo. Er zijn afgelopen seizoen bij Barcelona diverse momenten geweest dat hij voor de goal verscheen en toch niet scoorde. Hij heeft al de stap gemaakt dat hij er staat, maar nu moet hij die kansen ook benutten. Het lijkt wel of hij voor de goal iets te vaak de mooie oplossing zoekt. Daardoor is hij nog te weinig de koele kikker die alleen maar wil scoren.”

Lionel Messi schijnt graag samen te spelen met Frenkie.
“Messi heeft heel veel verstand van voetbal en ziet na één training wie goed is en wie niet. Het is logisch dat zo’n absolute topspeler een klik heeft met goede spelers en die had hij ook meteen met Frenkie. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat

Frenkie ervoor zorgt dat Messi kan uitblinken. En ik zie het als mijn taak dat Frenkie aanvallend nog veel belangrijker wordt. Toen ik nog bondscoach was, heb ik veel wedstrijden van Barcelona gezien. Ik vond toen al dat zijn kwaliteiten niet optimaal werden benut. Toen ik coach werd van Barcelona, heb ik hem gezegd dat hij letterlijk een stap voorwaarts moest maken. Dat hij niet alleen moest meespelen, maar ook belangrijk moest zijn. Hij speelde afgelopen seizoen aanvallender, met Sergio Busquets in zijn rug. Frenkie speelt verder van de eigen goal dan hij ooit heeft gedaan.

Tekst gaat verder onder de foto

Frenkie de Jong en Ronald Koeman

Maar goed, in het teambelang heb ik hem afgelopen seizoen ook geregeld achterin laten spelen, want hij kan ook nog eens geweldig verdedigen. Zijn voorkeur gaat uit naar spelen op het middenveld en daar zie ik hem ook het liefst. Wat is er leuker dan aanvallend te mogen spelen in een team dat graag aan de bal is? Ik merkte dat hij de positie waar hij speelde aanvankelijk minder belangrijk vond. Hij koos in mijn ogen vaker voor de assist dan voor zelf scoren. Hij ziet nu pas in hoeveel meerwaarde hij voor het team heeft in die meer aanvallende rol. En hij haalt daar ook nog meer spelplezier uit.”

Is dat een verschil met jou? Jij was bij Oranje en Barcelona de speler die van achteruit wel veel scoorde.
“Dat is ook een verschil in karakter. Ik was een type dat eager was om te scoren. Frenkie heeft dat minder. Je moet geil zijn om te willen scoren, dus Frenkie moet geiler worden. Ik had een beter schot, maar daaraan werken we heel hard met Frenkie. Hij blijft na bijna elke training nog wat langer op het veld om af te werken op het doel. Hij heeft zowel rechts als links een goed schot. Frenkie moet gaan voelen hoe leuk scoren is. Want wat is het leukste van voetballen? Doelpunten maken, toch?

Maar als speler lijkt Frenkie meer op Frank Rijkaard dan op mij. Ze spelen ook vaker op dezelfde positie. Frank had ook een dribbel. Die had ik niet, ik moest het meer van de passing hebben en was een inschuivende verdediger. Frenkie kan makkelijker dan ik een man uitspelen en daardoor een man- meer-situatie creëren, wat dat betreft lijken Frank en Frenkie veel meer op elkaar.”

Koeman: ‘Ik vind dat hij al bij de top 5 zit van beste middenvelders van Europa, al zou ik niet zo gauw een speler weten die echt met Frenkie te vergelijken is’

Behoort Frenkie tot de tien beste middenvelders van Europa?
“Absoluut. Ik vind dat hij al bij de top 5 zit van beste middenvelders van Europa, al zou ik niet zo gauw een speler weten die echt met Frenkie te vergelijken is. Kevin De Bruyne is ook een middenvelder met een grote drang naar voren, maar hij speelt nog aanvallender dan Frenkie. Bij Manchester City draait alles om De Bruyne en bij ons komt Messi op de eerste plaats. Frenkie moet beseffen dat hij naast Messi een van de bepalende spelers is van Barcelona. Ik verwacht van hem dan ook een goed EK en een heel mooi nieuw seizoen met Barcelona. Hij is er klaar voor.”

‘Ik wilde Frenkie naar Vitesse halen’

Peter Bosz, liet Frenkie in het seizoen 2016- 2017 debuteren in het eerste van Ajax

“Toen ik in 2015 trainer was van Vitesse, zei onze scout Janus van Gelder al dat er een speler bij Willem II speelde die zo goed was, dat hij binnen een jaar in het eerste zou kunnen staan. Wij hebben geprobeerd hem naar Arnhem te halen, maar toen bleek dat Ajax ook al interesse had. Toen ik in de zomer van 2016 coach werd van Ajax, nam ik met technisch directeur Marc Overmars de selectie door en kende dus de naam Frenkie de Jong al. Vanaf het begin van dat seizoen trainde hij mee met het eerste en wat ik zag was een zeer getalenteerde speler, die nog wel heel veel moest leren.

Ik vond dat hij te veel balcontacten nodig had, waarbij ik moet opmerken dat hij de bal nooit verloor, dat was wel weer opmerkelijk. Maar doordat hij de bal te veel raakte, hield hij in mijn ogen het spel op. Een ander punt was dat ik vond dat hij bij balverlies sneller moest omschakelen. Hetzelfde vond ik van Daley Sinkgraven. Ik vond Daley en Frenkie hetzelfde type spelers. Ze zijn beiden technisch vaardig en hebben in balbezit een meerwaarde, maar moesten meer doen als we de bal niet hadden.

Na een vriendschappelijke wedstrijd tegen Olympique Marseille riep ik ze allebei bij me en heb dat met ze besproken. Probleem voor hen was ook dat we toen op het middenveld geweldige spelers hadden. Hakim Ziyech ging daar spelen, we hadden Lasse Schöne op zes, Nemanja Gudelj, natuurlijk Davy Klaassen en ook nog Riechedly Bazoer. Op datzelfde moment dienden zich op het middenveld niet alleen Frenkie, maar ook Donny van de Beek en Abdelhak Nouri aan.

Ik had al meteen besloten dat ik samen met assistent-trainer Hendrie Krüzen alle uit- en thuiswedstrijden van Jong Ajax met Donny, Appie en Frenkie zou gaan bezoeken. We reisden naar Sittard of Maastricht en zagen met eigen ogen dat alle drie die jongens toen eigenlijk al te goed waren voor het niveau van de eerste divisie. Omdat ze technisch zo overheersten, hielden ze ook het spel op, omdat ze iets te veel tiki-taka speelden. Tegelijk zagen we de absolute klasse.

Op de laatste trainingen voor een wedstrijd poogden we altijd het spel van de tegenstander na te bootsen, dan zette ik hen neer bij de zogenaamde tegenstander en liet ik Frenkie als centrale verdediger spelen. Maar Frenkie deed niet wat de tegenstander in onze ogen zou doen, nee, hij pakte de bal, ging lopen, passeerde zo drie of vier man. Daarom heb ik hem in die Europa League-finale tegen Manchester United in 2017 nog laten invallen op die positie in de hoop dat hij met zijn dribbels van achteruit nog een opening kon vinden. Een jaar later heb ik hem bij Erik ten Hag ook wel als centrale verdediger zien spelen bij Ajax. Op die positie is hij ook heel goed.”

Helden Magazine 57

Het eerste gedeelte van het verhaal over Frenkie de Jong komt voort uit Helden Magazine 57. Het dubbeldik zomernummer staat volledig in het teken van de Olympische Spelen in Tokio en het EK voetbal.

In Helden Magazine 57 lees je een uitgebreid interview met Dafne Schippers en haar broer Derek over hun speciale band. Spraken we keepster en boegbeeld van de Nederlandse handbalsters: Tess Wester over trouwen, de liefde en het moederschap. En ook een gesprek met en over Mathieu van der Poel, het fenomeen debuteert dit jaar in de Tour de France en rijdt een maand later de olympische mountainbikerace.

Met aanvoerder Georginio Wijnaldum, assistent-bondscoach Ruud van Nistelrooij, Denzelf Dumfries en Wout Weghorst blikken we uitgebreid vooruit op het EK.  Verder in het EK-gedeelte een interview met Memphis Depay en John Bosman blikt terug op het EK van 1988.

Ook in Helden Magazine 57 staat er geen maat op Annemiek van Vleuten meer sinds haar dramatische val tijdens de Spelen in Rio. Praat Sifan Hassan over het geloof, de liefde, haar geheim, de toekomst en goede espresso. Bespreekt chef de mission van de Nederlandse olympische ploeg: Pieter van den Hoogenbandde mensen die hem inspireren. Praat de stille kracht van de hockeysters: Eva de Goede over poseren voor Sports Illustrated en tafelvoetballen met Neymar én wint Marianne Vos minder vaak, maar is ze wel gelukkiger.

Verder praten we met de vier krachtpatsers van het baansprinten: Roy van den Berg, Matthijs Büchli, Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen. Spreekt Vivianne Miedema openhartig over haar wens om ooit voor Feyenoord te spelen, zwaait Epke Zonderland in Tokio af, wist Arno Kamminga zelf lange tijd niet hoe goed hij was én pakten Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen in 2016 de eerste Nederlandse olympische medaille in het beachvolleybal. Victoria Koblenko stapte daarnaast met Nicolas Heiner in de boot én staat Sarina Wiegman in de ‘Leeuwinnen in het Rijks’ stil bij De serenade van Judith Leyster.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: