Word abonnee

Voetbal

‘Frenkie moet geiler worden om te scoren’

Jasper Faber

Voetbal

‘Frenkie moet geiler worden om te scoren’

door: Frits Barend
27 mei 2021
3 tot 8 minuten lezen

Frenkie de Jong (24) is een van de steunpilaren van Oranje en Barcelona. We vroegen Wim Jonk, Ruud Gullit, Peter Bosz, Erik ten Hag, Davy Klaassen, Ronald Koeman en Stefan de Vrij naar hun mening over de middenvelder in aanloop naar het EK. “Frenkie is in potentie een geweldige voetballer, maar ik zie het nog te weinig.”

‘Frenkie lijkt meer op Frank Rijkaard dan op mij’
Ronald Koeman, liet als bondscoach Frenkie de Jong debuteren voor Oranje op 6 oktober 2018 tegen Peru en is nu zijn coach bij Barcelona
“Ik wilde Frenkie in maart 2018 al bij het Nederlands elftal halen, maar toen raakte hij geblesseerd aan zijn enkel. Toen al zag ik een grote toekomst voor hem bij het Nederlands elftal. Natuurlijk was hij jonger dan Memphis Depay en Virgil van Dijk en had hij veel minder ervaring toen hij de eerste keer aansloot, maar voor mij was al snel duidelijk dat Matthijs de Ligt en hij met Virgil en Memphis het hart van het Nederlands elftal zouden gaan vormen. Door zijn manier van spelen was Frenkie meteen al een heel belangrijke schakel. Daarnaast zijn Matthijs en hij uit het goede hout gesneden en mede daardoor een voorbeeld voor medespelers.
Voor mij was Frenkie de lead in het spel dat wij wilden spelen met Oranje. Hij speelt tegenstanders uit, heeft een dribbel en het is mijn taak om hem optimaal tot zijn recht te laten komen. Ik moest op zoek naar een speler die naast hem en in dienst van het elftal kon spelen, om Frenkie maximaal tot zijn recht te laten komen. Een speler die ziet wanneer hij op avontuur is en op dat moment de organisatie in de gaten houdt zodat we niet door een counter konden worden verrast. Een tactisch sterke middenvelder dus die Frenkie de gelegenheid gaf om aanvallend van belang te zijn. Dat luistert heel nauw en vraagt om spelers met veel discipline. Zo’n speler is Marten de Roon. En ook Davy Klaassen kan zich ondergeschikt maken.”
Wat onderscheidt Frenkie van andere internationals?
“Frenkie heeft een geweldige balbehandeling, heeft snelheid aan de bal, heeft snelheid zonder bal en ziet heel goed het moment van druk zetten op de tegenstander. Al die facetten maken hem tot een heel complete speler. Aanvankelijk was Frenkie bij Barcelona te veel bezig met alleen de opbouw, waardoor hij te weinig voor het doel van de tegenstander kwam. In dat opzicht heeft hij afgelopen seizoen stappen gezet, maar hij moet nog meer stappen maken.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: