Word abonnee

Voetbal

Vivianne Miedema: ‘Ooit zal ik voor Feyenoord spelen’

ANP, Prive

Voetbal

Vivianne Miedema: ‘Ooit zal ik voor Feyenoord spelen’

door: Marlies van Cleeff
27 mei 2021
7 tot 12 minuten lezen

Ze is een van de beste spitsen ter wereld in het vrouwenvoetbal en heeft de status van een wereldster. Vivianne Miedema is niet alleen topscorer aller tijden van het Nederlands elftal en de Engelse league, maar ook een spreekbuis, actrice, wereldverbeteraar en Feyenoorder in hart en nieren.

Vivianne de actrice

Je schitterde onlangs met Lieke Martens in een pindakaas­ reclame. Lonkt er een nieuwe carrière?
Lachend: “Mijn acteerwerk was niet heel sterk. Het lag ver buiten mijn comfortzone. Ach, die dingen horen erbij. Het is leuk dat jongetjes en meisjes die fan van ons zijn dit op tv voorbij zien komen.”

Als jij in Londen over straat loopt, word je dan herkend?
“Dat begint nu te komen en dat komt vooral omdat ik een beetje het gezicht ben geworden van de Engelse competitie. Met een paar meiden van het team gaan we geregeld Londen in. Als groepje vallen we sowieso wat meer op, we zien er natuurlijk ook sportief uit. Dan kunnen mensen wel een gezicht bij de naam plaatsen. Maar het is in Engeland nog niet zo gek als dat het in Nederland is.”

Vind je dat je bekendheid je beperkt in je vrijheid?
“Wij waren de eersten die riepen: ‘We willen het vrouwenvoetbal groot maken en bekend worden.’ It comes with a price. Ik hou niet enorm van die aandacht, het is na al die jaren nog steeds wennen. Vorig jaar was ik na de lockdown even terug in Hoogeveen. Ik was al heel lang niet bij mijn ouders thuis geweest. Met mijn broertje Lars ging ik een avondje uit en ik dronk een biertje. Twee minuten later stond dat op internet. Ik had vakantie en een half jaar geen wedstrijden kunnen spelen vanwege corona, mag het ook een keer… Maar ja, dat hoort er nou eenmaal bij. Gelukkig valt het in de sport nog mee, artiesten worden meer in de gaten gehouden. Zo’n interessant leven heb ik niet.”

Vivianne de topscorer

Je speelt nu vier jaar bij Arsenal, bent pas 24 en nu al top­scorer aller tijden in Engeland en van Oranje.
Lachend: “Ze zeggen dat je moet stoppen op je hoogtepunt, toch?”

Je gaat nu toch niet je afscheid bekend maken?
Lachend: “Nee, hoor.”

Ben jij iemand die iedere goal onthoudt?
“Door de adrenaline vergeet ik weleens wat. Het lijstje met goals wordt ook steeds langer, geluk­kig. Toen we vorig jaar in lockdown zaten vanwege corona en niet konden voetballen, heb ik wel wat bijzondere wedstrijden teruggekeken, zoals die van het gewonnen EK in 2017 en het WK in 2019 toen we de finale haalden. Best leuk om je eigen goals dan weer eens terug te zien.”

Hecht jij veel waarde aan die lijstjes?
“Het is niet dat ik er enorm mee bezig ben, maar ik vind het leuk dat ik bovenaan een paar lijstjes sta.”

Tekst gaat verder onder de foto

Vivianne Miedema

Je bent ook gekozen als speelster van het jaar 2019 en beste speelster van het decennium in Engeland en opgenomen in FIFA’s wereldelftal van het jaar 2019.
“Ik heb een aantal van die bekers thuis staan en op de club staan er een paar. Het is absoluut een eer om uitgeroepen te worden, begrijp me niet verkeerd, maar ik voetbal omdat ik met het team prijzen wil winnen. Ik vind het belangrijker dat ik me de afgelopen jaren heb ontwikkeld en niet alleen een scorende spits ben geweest, maar mezelf ook heb laten zien als nummer 10.”

Vivianne de spreekbuis

“Ik heb een voorbeeldfunctie als het over bepaalde onderwerpen gaat en ben niet de beroerdste om mijn mening te geven om het vrouwenvoetbal vooruit te helpen. Ik heb het platform daarvoor gecreëerd en denk dat ik ook het respect heb verdiend om mijn mening te mogen geven.”

Is dat ook een soort missie van je geworden?
“Ik ben inmiddels een van de bekendste spitsen ter wereld in het vrouwenvoetbal, dan vind ik ook dat ik moet opstaan voor wat er in het vrouwenvoetbal gebeurt. Wij lopen nog zo achter op het mannen­ voetbal. Wij moeten voor gelijkheid vechten. Dat gaat niet alleen om geld, maar ook om mogelijk­ heden.”

‘Wij lopen nog zo achter op het mannenvoetbal. Wij moeten voor gelijkheid vechten’

Onlangs werd bekendgemaakt dat de opzet van de Champions League verandert. Er komt een groepsfase en het prijzengeld is verhoogd naar 24 miljoen. Een stap in de goede richting?
“Absoluut. De Champions League in het vrouwenvoetbal is groot, maar het was niet wat het zou moeten zijn. De club die op dit moment de Champions League wint, verliest zelfs geld. Hopelijk houden clubs er nu ook wat aan over.”

Voor het WK in Canada in 2015 zei je in een interview in Helden: ‘Hopelijk zullen ouders op een dag zeggen: ‘Mijn dochter voetbalt als Vivianne, dat lijkt me toch heel bijzon­ der, als dat ooit wordt gezegd.’ Dat is pas zes jaar geleden.
“En dat blijft bizar. Op dat WK was ik pas achttien. Twee jaar later werden we Europees kampioen. In mijn tijd was er geen boegbeeld in het vrouwenvoetbal. Ik keek naar Arjen Robben, Wesley Sneijder en Robin van Persie, droomde dat ik tussen hen in het veld zou staan. Nu maken we mee dat meiden zeggen: ‘Ik wil als Miedema voetballen of als Shanice van de Sanden zijn.’ Dat is een superstap. Daar hebben we allemaal aan bijgedragen.”

Helden Magazine 57

Het eerste gedeelte van het verhaal van Vivianne Miedema komt voort uit Helden Magazine 57. Het dubbeldik zomernummer staat volledig in het teken van de Olympische Spelen in Tokio en het EK voetbal.

In Helden Magazine 57 lees je een uitgebreid interview met Dafne Schippers en haar broer Derek over hun speciale band. Spraken we keepster en boegbeeld van de Nederlandse handbalsters: Tess Wester over trouwen, de liefde en het moederschap. En ook een gesprek met en over Mathieu van der Poel, het fenomeen debuteert dit jaar in de Tour de France en rijdt een maand later de olympische mountainbikerace.

Met aanvoerder Georginio Wijnaldum, assistent-bondscoach Ruud van Nistelrooij, Denzelf Dumfries en Wout Weghorst blikken we uitgebreid vooruit op het EK. Hoe goed is daarnaast Frenkie de Jong? We vroegen het aan acht kenners. Verder in het EK-gedeelte een interview met Memphis Depay en John Bosman blikt terug op het EK van 1988.

Ook in Helden Magazine 57 staat er geen maat op Annemiek van Vleuten meer sinds haar dramatische val tijdens de Spelen in Rio. Praat Sifan Hassan over het geloof, de liefde, haar geheim, de toekomst en goede espresso. Bespreekt chef de mission van de Nederlandse olympische ploeg: Pieter van den Hoogenbandde mensen die hem inspireren. Praat de stille kracht van de hockeysters: Eva de Goede over poseren voor Sports Illustrated en tafelvoetballen met Neymar én wint Marianne Vos minder vaak, maar is ze wel gelukkiger.

Verder praten we met de vier krachtpatsers van het baansprinten: Roy van den Berg, Matthijs Büchli, Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen. Zwaait Epke Zonderland in Tokio af, wist Arno Kamminga zelf lange tijd niet hoe goed hij was én pakten Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen in 2016 de eerste Nederlandse olympische medaille in het beachvolleybal. Victoria Koblenko stapte daarnaast met Nicolas Heiner in de boot én staat Sarina Wiegman in de ‘Leeuwinnen in het Rijks’ stil bij De serenade van Judith Leyster.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: