Word abonnee

Helden in het nieuws

Serena Williams: Van kralenmeisje tot tennisdiva

door: Jasper Boks
7 september 2014

Serena Williams won in 1999 haar eerste Grand Slam-titel in New York. Vijftien jaar later kan ze haar achttiende Major en haar zesde US Open-titel winnen. Dan moet ze vanavond wel haar vriendin Caroline Wozniacki verslaan.

1999

Tekst gaat verder onder de foto

Niet de twee jaar oudere en hoger geplaatste Venus, maar haar zeventienjarige zusjes Serena is de eerste van de Williams-zusjes die een Grand Slam-titel wint. Het ‘kralenmeisje’ mag zich de tweede Afro-Amerikaanse winnaar van een Grand Slam-toernooi noemen, na Althea Gibson in 1958. In de finale verslaat de als zevende geplaatste tiener nummer één van de wereld Martina Hingis met 6-3, 7-6.

2002

Tekst gaat verder onder de foto

Een Sister Act in de finale van de US Open. De twee zussen dicteren in 2002 het vrouwentennis. Venus en de geblondeerde Serena stonden ook al in tegenover elkaar in de finale van Roland Garros en Wimbledon, beide keren won Serena. Halverwege het jaar heeft Serena haar zus opgevolgd als nummer één van de wereld. Ook in New York wint de jongste Williams, met 6-4, 6-3. Ze zou ook nog de Australian Open van 2003 winnen. Vier Grand Slam-titels op een rij dus. Het is een officieuze Grand Slam, want ze won niet alle vier de Majors in hetzelfde kalenderjaar. Serena doopt het daarom maar om in de Serena Slam.

2008

Tekst gaat verder onder de foto

Door de moord op haar zus Yetunde in september 2003, tal van bezigheden naast het tennis en blessures is Serena Williams weggezakt op de wereldranglijst. Ze won na Wimbledon 2003 slechts twee Grand Slam-titels in vijf jaar. Er wordt al over een naderend afscheid van het tennis gefluisterd als tennisdiva Serena besluit weer volledig voor het tennis te gaan leven. In de finale van de US Open verslaat ze Jelena Jankovic met 6-4, 7-5. Het betekent haar negende Grand Slam-titel en Serena Williams herovert de eerste plaats op de wereldranglijst.

2012

Tekst gaat verder onder de foto

Tijdens een feestje na haar Wimbledon-titel in 2010 was Serena in een glas gestapt. Een pees onder haar voet werd doorgesneden en Serena moest onder het mes. Er kwam in 2011 ook nog een longembolie overheen, volgens eigen zeggen overleed ze daar bijna aan. Opnieuw werd getwijfeld of Serena nog terug zou keren aan de top. Ja dus. In 2012 is de oude Serena terug. Na de Wimbledon-titel en de olympische titels in het enkel- en dubbelspel pakt ze ook de zege in New York. Daar moet ze flink voor aan de bak. Nummer één van de wereld Victoria Azarenka serveert in de derde set bij 5-3 voor de wedstrijd. Serena breekt, pakt vier games op rij en wint met 6-2, 2-6, 7-5. Grand Slam-titel nummer vijftien is binnen.

2013

Tekst gaat verder onder de foto

Een herhaling van de finale van 2012. Nummer één van de wereld Serena wint opnieuw van Azarenka, de mondiale nummer twee: 7-5, 6-7, 6-1. Het betekent haar zeventiende Grand Slam-titel.

2014?

Tekst gaat verder onder de foto

Serena gaat voor haar zesde US Open-titel. Als ze in de finale haar vriendin Caroline Wozniacki, met wie ze samen met basketballer LeBron James poseerde na de NBA-Finals van 2013, weet te verslaan, evenaart ze Chris Evert die nu nog de meeste titels in de Open Era in bezit heeft. De bijna 33-jarige Serena Williams, de oudste nummer één ooit bij de vrouwen, won dit jaar nog geen Grand Slam-titel en gaat dus op voor nummer achttien. Serena is natuurlijk de favoriet: Wozniacki is nummer elf van de wereld en won nog nooit een Grand Slam-toernooi.

Delen: