Word abonnee

Helden in het nieuws

Terugblikken: het desastreuze jaar van Oranje

door: Marlies van Cleeff
3 december 2015

Helden Online telt in december af naar 2016 en doet dat door dagelijks een sportmoment van 2015 te belichten. Vandaag: een reconstructie van het jaar van het Nederlands elftal.

Het begon allemaal met een nederlaag in Tsjechië in september 2014, mede dankzij een fatale terugkopbal van Daryl Janmaat in blessuretijd. Het Nederlands elftal verloor met 2-1, nog geen twee maanden nadat ‘we’ als derde van de wereld eindigden. Een jaar later, in oktober 2015, eindigde de desastreuze EK-kwalificatiecampagne wederom met een nederlaag (2-3) tegen Tsjechië in de Amsterdam ArenA. In de tussentijd ging bijna alles fout.

Tekst gaat verder onder de foto

Dieptepunt na dieptepunt volgde in de strijd om EK-deelname. Van de telkens wisselende systemen in de chaotische beginwedstrijden tot het ‘mondje dicht’-gebaar van Van Persie naar Huntelaar in de wedstrijd tegen Kazachstan. De ongelukkige woordkeuzes van Bert van Oostveen in Reykjavik, de evaluatie en het daaropvolgende ‘plan van aanpak’. De warrige teksten van Guus Hiddink tijdens persconferenties: zou hij nou wel of niet aanblijven als bondscoach? Slechts een greep van wat er misging. Oranje had behoefte aan duidelijkheid en structuur, dan zouden de punten volgen. In plaats daarvan werd verloren van landen als IJsland, Tsjechië en Turkije, landen die niet eens vertegenwoordigd waren op het WK in Brazilië.

'Het was een dictaat naar mij'

In de zomer werd het tijd voor vernieuwing. De KNVB deed geheimzinnig over de breuk met Guus Hiddink. Was hij nou wel of niet ontslagen? Van Oostveen reageerde tegenover NOS met de woorden: “Dat is nou typisch zo'n moment waarop je als directeur met meel in de mond moet praten.” Maar in november maakte Hiddink tijdens een interview aan Ziggo Sport duidelijk dat hij wel degelijk was ontslagen: “Ik was zwaar teleurgesteld. Het was een dictaat naar mij. Ik had net het idee dat we aan het opkrabbelen waren.”

Tekst gaat verder onder de foto

Voor dat ‘opkrabbelen’ werd Danny Blind na de zomer verantwoordelijk, een jaar eerder dan bedoeld. De kersverse bondscoach kondigde aan dat hij de laatste kwalificatiewedstrijden ‘vol vertrouwen’ tegemoet ging, samen met zijn nieuwe assistent Marco van Basten. Maar we kennen de afloop. Een debuutnederlaag tegen IJsland, onderuit in Turkije en als klap op de vuurpijl een pijnlijk verlies tegen Tsjechië in eigen land volgden. ‘We’ horen niet bij de beste 24 landen van Europa. Nederland is niet aanwezig op het EK 2016 in Frankrijk.

'Hoe dichterbij het EK komt, des te groter die klap steeds zal worden'

Tekst gaat verder onder de foto

De teleurstelling droop van de hoofdrolspelers zelf af. “We hebben gefaald over tien wedstrijden,” zei Jeffrey Bruma na de laatste beslissende wedstrijd tegen Helden Online. “Ik heb vorig jaar gezien hoe mooi een eindtoernooi kan zijn en dat loop ik nu mis. De klap is groot. En hoe dichterbij het EK komt, des te groter die klap steeds zal worden,” reageerde Georginio Wijnaldum, om af te sluiten met de woorden: “Volgens mij hebben we met zijn allen alles gegeven, alleen als team deden we het niet goed.”

Delen: