Voetbal
Het was dé transfer van dit jaar. Lionel Messi had nadat hij Argentinië eind 2022 de wereldtitel bezorgde de clubs voor het uitkiezen. De 36-jarige, volgens velen, beste voetballer ooit koos voor Inter Miami, de club van David Beckham.
Kim Kardashian, LeBron James, Serena Williams, DJ Khalid, Camila Cabello, Rick Ross, Derek Jeter, Diddy, Becky G, Marc Anthony, Giannis Antetokounmpo en Reese Witherspoon; ze zijn allemaal al een keer afgereisd naar het DRV PNK Stadium om Lionel Messi, die dit jaar voor de achtste keer de Ballon d’Or won, als speler van Inter Miami. De Argentijnse wereldkampioen, de volgens velen beste voetballer aller tijden, is voor de sterren onweerstaanbaar, ook al zit voetbal (‘soccer’) nog steeds niet in het Amerikaanse dna. Ook al zit Messi in zijn nadagen. Ook al is de tegenstand niet je-van-het. ‘Messi in Miami’ bekt niet alleen geweldig, het is gewoon een heerlijke trip, die het natuurlijk ook goed doet op social media.
Het veld in het DRV PNK Stadium is het voetbalequivalent geworden van Staples Center, thuis van de LA Lakers, of Madison Square Garden in New York. Van The Oprey, het beroemde podium in Nashville of van het Californische Indio waar jaarlijks megafestival Coachella wordt gehouden.
Het DRV PNK – Drive Pink, vernoemd naar een sponsor – ligt niet in Miami trouwens, maar in de veel minder glamoureuze buurstad Fort Lauderdale en heeft normaal gesproken slechts plek voor 18.000 bezoekers. De afstand van het sexy Miami Beach naar het tijdelijke onderkomen van Inter Miami is overbrugbaar. In veertig minuutjes ben je al in het gelikte stadionnetje in clubkleuren zwart en roze met palmbomen voor de deur. Waarvan de hoeken zijn dichtgebouwd met provisorische tribunes, geleend van het F1-circuit in Miami, omdat iedereen Messi in het volledig roze tenue van Inter Miami wil zien. Daarmee verliest het DRV PNK Stadium in esthetisch opzicht wel iets van zijn charme, maar dit is Amerika. Geld gaat boven alles. Kaartjes kosten nu 350 dollar, een dikke vertienvoudiging van de prijs.
Lionel Messi was natuurlijk ook niet goedkoop. Behalve ruim 50 miljoen dollar in salaris, ontvangt hij een deel van de inkomsten van zendgemachtigde Apple TV en kledingsponsor Adidas. Ook krijgt hij een aandeel in de club. Het is de bedoeling dat Messi zeker tweeënhalf seizoen in Miami gaat voetballen.
Het is alsnog de stunt van de eeuw: Messi naar de MLS krijgen, terwijl schatrijke Saoedische en Engelse clubs, maar ook zijn oude liefdes Barcelona en Newell’s Old Boys de rode loper uitrolden. En dan is Inter Miami ook nog een piepjonge, tamelijk artificiële club, die pas in 2018 uit de grond werd gestampt door een oud-voetballer in wie nooit een briljant visionair werd vermoed. Inter Miami presteerde daarnaast ook nog hondsberoerd. Maar inmiddels is het de club waar iedereen over praat, want nu heeft Miami de Lionel Messi-factor.
[caption id="attachment_19076" align="alignnone" width="1928"] Lionel Messi met zijn drie zoons nadat David Beckham hem zijn achtste Ballon d'Or heeft overhandigd.[/caption]
De droom van het icoon
Het verhaal van de club die de wereld verbaast, begon in 2007 met een megatransfer aan de andere kant van het land. David Beckham koos destijds verrassend voor LA Galaxy na een succesvolle periode bij Manchester United en een iets minder florissant verblijf bij Real Madrid. Becks was vooral een knappe speler, qua uiterlijk en traptechniek. Hij muntte die twee ‘kwaliteiten’ op nimmer vertoonde wijze uit, onder auspiciën van sterrenmanager en media-entrepreneur Simon Fuller.
Ondanks 115 interlands behoorde Beckham niet tot de allerbeste voetballers van zijn generatie, maar werd hij toch een van de iconen van de sport. Simpelweg omdat Beckham overal was, in elke abri, op elk gebouw en op elke tablet of tv kwam je zijn beeltenis tegen. Met dank ook aan zijn kapper, zijn clubkeuzes – Manchester United, Real Madrid, LA Galaxy, Paris Saint-Germain en AC Milan – en zijn vrouw, voormalig Spice Girl en mode-icoon Victoria Adams.
Een eigen club bestieren, wilde Beckham volgens Ruud Gullit, zijn trainer bij LA Galaxy, al heel lang. “Dat was al zijn plan toen hij naar LA ging,” vertelt Gullit aan Helden. “Hij voelt zich in Amerika als een vis in het water, je bent er iets anoniemer. Maar ze vinden het ook mooi als je echt ambities hebt. En als je succes hebt, zitten ze niet te zeiken, maar staan ze voor je te klappen. Dat gebeurt nu. Want het is niet zo makkelijk zo’n club op te zetten.”
Gullit weet hoe Beckham in elkaar steekt. “Een geweldige gozer. Op het trainingsveld kun je je niet verstoppen, daar zie je iemands ware aard. Nou, en David had natuurlijk al veel gewonnen en bereikt voordat hij naar Amerika kwam, maar was een echte professional, die keihard trainde en eigenlijk te goed was voor het niveau waarop hij speelde.”
De Major League Soccer, opgericht na het WK’94 in Amerika, kende de nodige groeistuipen. Tegenwoordig spelen de MLS-clubs in specifieke voetbalstadions, maar dat is lang anders geweest. Gullit: “Wij speelden soms in gare stadions, of in stadions van American football-clubs waarbij je die lijnen nog zag. Of in honkbalstadions waarbij de contouren van de werpheuvel nog zichtbaar waren. Maar David zeurde nooit, hij stroopte zijn mouwen op en haalde gewoon echt een goed niveau. Er was heel veel jaloezie. Maar hij heeft er vijf jaar gezeten, en kon daarna nog bij AC Milan en Paris Saint-Germain terecht. Dan kun je wel wat. Zakelijk is hij natuurlijk ook zeer succesvol, hij heeft een uitstekend team om zich heen.”
Bij zijn komst naar Amerika kreeg Beckham het voor elkaar om een licentie te verkrijgen om een eigen club te beginnen voor 25 miljoen dollar, een schijntje. Het gangbare tarief is momenteel zo’n 200 miljoen dollar. Al in 2014 maakte hij serieus werk van zijn ambitie een profclub in Miami te beginnen. Miami is qua allure en culturele diversiteit de derde stad van Amerika, de poort naar de voetbalgekke continenten Midden- en Zuid-Amerika bovendien. De jetset uit Amerika, Europa en Azië viert er graag vakantie in een eigen appartement, met een grote boot voor de deur en een golfbaan om de hoek. Maar in de straten en parken wordt er heel veel gevoetbald door de jeugd met veelal wortels in Latijns-Amerika.
Don't bend for Beckham
Het duurde uiteindelijk tot januari 2018, in totaal 1454 dagen, voordat Inter Miami CF het levenslicht zag. Vooral de stadionplannen van Beckham stuitten op veel verzet. Het eerste idee om een onderkomen te bouwen aan de blitse waterkant van de stad – beroemd van de serie Miami Vice, een van de namen trouwens die Beckham aanvankelijk voor de club in gedachten had – ketste af op bezwaren en kosten, steeds verder werd de voetbalclub naar de ‘stedelijke kern’ van Miami geduwd.
Beckham en consorten onderhandelden met de stad over ongebruikt, vervuild land en besloten uiteindelijk tijdelijk uit te wijken naar Fort Lauderdale. Het sentiment was zeker niet louter positief. Beckham doorstond politieke stormen, en burgerinitiatieven met namen als Don’t bend for Beckham, een verhaspeling van de titel van de succesvolle film Bend It Like Beckham, en putte het geduld van de commissaris van de Amerikaanse profvoetbalcompetitie behoorlijk uit.
‘Er waren momenten dat we achteroverleunden en zeiden: dit gaat niet gebeuren, het is te moeilijk, er zijn te veel hobbels op de weg. Maar ik geef niet op,’ vertelde een emotionele Beckham aan media tijdens een evenement in 2018 om deelname aan de MLS in 2020 te bevestigen. De Amerika-correspondent van The Guardian zag parallellen met de bouw van de treinverbinding van Miami naar het zuidelijkste puntje van de staat, het eiland Key West in 1905 door architect Henry Flagler. De aanleg van de East Coast Railway van liefst 240 kilometer over land en zee zou worden geteisterd door drie orkanen, een uitbraak van gele koorts en kostte liefst 50 miljoen dollar.
Het project leek vervloekt en werd bespot als ‘Flagler’s Falen’. Maar toen Flagler in 1912 op de eerste trein stapte die Key West bereikte, werd de Overseas Railroad het ‘Achtste Wereldwonder’ genoemd. De verbinding bespoedigde de eeuwenlange transformatie van Zuid- Florida tot een toeristisch walhalla. Uiteindelijk werd de Overseas Railroad in 1935 weggespoeld door een orkaan van categorie 5 en nooit meer herbouwd. De overblijfselen worden thans gebruikt als vissteigers.
Gullit: “Het lastige voor voetbalclubs in Amerika is de concurrentie met de drie grote sporten, American football, basketbal en honkbal. Die zijn zo domi- nant, zo diep verankerd in de volksaard dat Amerikaanse investeerders liever participeren in Europese voetbalclubs. Maar aan de andere kant: als het ergens kan, is het toch wel in Miami.”
Real Madrid-, Barcelona- en Boca Juniors-shirts zijn aan Ocean Drive, de beroemde boulevard van Miami, inderdaad net zo gewoon als kleding van American football-club Miami Dolphins en NBA-basketbalteam Miami Heat. Voor de allereerste El Clásico tussen Real Madrid en Barcelona op Amerikaanse bodem in de zomer van 2017 was het Hard Rock Stadium in Miami (capaciteit 65.326) razendsnel uitverkocht.
'Miami heeft een ster nodig'
Miami is een evenementenstad. De nationale perceptie van fans uit die stad als ‘successupporters’ is niet geheel ongegrond. Wanneer de nieuwigheid is vervaagd, zal er gewonnen moeten worden om een bredere fanbase te creëren en te behouden. Het is iets dat Beckham erkende toen hij bij de lancering beloofde ‘het beste team in de MLS’ te bouwen. ‘Ik denk dat Miami een ster nodig heeft,’ sprak Beckham profetische woorden. ‘Dat verwacht het publiek van Miami van ons. En dat zijn we van plan.’
Een blauwdruk lag er al. Basketbalclub Miami Heat werd uiterst populair door de komst van sterspelers LeBron James en Chris Bosh in 2010 en het behouden van Dwyane Wade. Met The Big Three won Miami Heat NBA-titels en werd de club mega-populair.
Honkbalclub Miami Marlins liet juist zien hoe het niet moet. De bouw van het dunbevolkte Marlins Park-stadion tegen astronomische kosten ging ten koste van de investering in goede spelers.
De lokale bouwmagnaat Jorge Mas had dit al voorvoeld, hij bood veel minder op de Marlins dan oud-sterhonkballer Derek Jeter. Mas en zijn broer José sloten zich daarop aan bij het MLS-plan van de Beckham-groep, op een moment dat diens plannen voor een profclub in Miami door de vele tegenwind dreigde te worden afgeschoten, mede door concurrentie van steden als Charlotte, Detroit, Indianapolis, Phoenix, Raleigh, Sacramento, San Antonio, San Diego, St. Louis en Tampa.
Ook Messi is geen bionische held, de 36-jarige aanvaller miste al veel cruciale wedstrijden waardoor Inter Miami de play-offs is misgelopen.
De potentie van Miami deed de bond toch besluiten om Beckham groen licht te geven. Hoewel eerder de profvoetbalclub Miami Fusion – opgericht in 1997 – al na drie jaar de handdoek gooide vanwege te weinig toeschouwers, terwijl de resultaten van Fusion juist in het laatste seizoen voortreffelijk waren. Het had te maken met het tijdsgewricht betoogden de pleitbezorgers van Inter Miami. Fusion was in een periode opgericht toen voetbal in Amerika in een dip zat, en sprak bovendien de latino’s in Miami niet aan.
Beckham & co anticipeerden daarop door de officiële naam Spaanstalig te maken, Club Internacional de Fútbol Miami. Ook de communicatie van de club is vooral in het Spaans. Er kwamen direct veel spelers met Zuid- en Midden-Amerikaanse roots, zoals Gonzalo Higuaín, voormalig spits van Real Madrid, Juventus en het Argentijns elftal. De resultaten waren echter beroerd, daar kon ook Beckhams vriend Phil Neville niets aan veranderen.
Neville, die samenspeelde met Beckham bij Manchester United en enige faam verwierf als coach van het Engels vrouwenelftal en analist, werd deze zomer ontslagen, nadat Miami als laatste in de oostelijke competitie was geëindigd. Messi had immers zijn eisen. De staf onder leiding van landgenoot en voormalig Barcelona-coach Gerardo ‘Tata’ Martino is inmiddels goeddeels gevuld met Argentijnen, van Barcelona kwamen ook zijn Spaanse vrienden Sergio Busquets en Jordi Alba over, plus nog twee Argentijnse talenten.
Roze droom
Het roze shirt knelt wat om de brede schouders en volle buik van de marktkoopman die aan de boulevard van het Zuid-Franse kustdorp Le Barcarès een kraampje heeft met voetbalshirts. Op zijn rug staat 10 en daarboven Messi, op zijn borst het logo van Inter Miami.
Het is de eerste zomer dat hij een voetbalshirt van een Amerikaanse voetbalclub draagt, vertelt hij. Normaliter kiest hij voor het shirt van de Champions League-winnaar. Wie afgelopen zomer op vakantie in Europese steden over de weekmarkten struinde, zag overal roze shirts hangen tussen tricots van usual suspects als Real Madrid, PSG en Manchester City. Dat heeft niet alleen met Messi te maken, het is ook gewoon een ‘goed gekozen shirt’, stelt ‘shirtjesprofessor’ Floor Wesseling.
Hij prijst het roze, geen enkele andere profclub in Amerika speelt in die kleur. Maar het past bij Miami, dat een traditie heeft in art deco-architectuur, en ook bij Beckham, doorbreker van uiterlijke stereotypen en zeer populair onder homoseksuele mannen. Daarnaast: in het intro van de hitserie Miami Vice vliegen een paar roze flamingo’s weg.
In het logo van Inter Miami staan ook twee vogels, maar dat zijn reigers, die met hun poten de letter M vormen. Ertussen een zon met zeven stralen, als eerbetoon aan het rugnummer 7 dat Beckham bij Manchester United droeg, want enige ijdelheid is de 48-jarige Spice Boy nog steeds niet vreemd.
De kopers van het shirt staan niet voor gek, bij terugkomst. Want Messi doet het goed bij Inter Miami, hij oogt zelfs herboren na drie stroperige jaren bij Paris Saint-Germain, waar hij geregeld werd uitgefloten. Alleen in het shirt van Argentinië leefde hij in die tijdspanne op, met de Copa America en wereldbeker als laatste bewijsstukken voor zijn status als beste aller tijden.
Hoe hongerig is hij nog, was de vraag toen duidelijk werd dat hij de oversteek zou maken.
Nou, het was meer een kwestie van het plezier hervinden. En dat lukt vooralsnog in Miami, een keuze die hij heel bewust maakte, waar de overstap naar PSG min of meer noodgedwongen was, zo verklaarde hij in een spaarzaam interview. Huismus Messi voelde zich niet thuis in Parijs, maar wel in Miami waar hij al vaak vakantie vierde en een aantal etages aanschafte. Het is goed te bereizen vanuit zijn geboortegrond, het Argentijnse Rosario, en bijna iedereen spreekt er Spaans.
Direct al in zijn eerste wedstrijd scoorde Messi, daarmee een verliesreeks van elf wedstrijden beëindigend. Hij won ook meteen een prijsje, de Leagues Cup. De glimlach staat weer op zijn gezicht als hij speelt. Hij viert doelpunten door Marvel- superhelden te imiteren – eerst Thor, dan Black Panther en vervolgens Spider-Man. Hij geniet samen met zijn vrouw van het (avond-)leven in South Beach.
In Little Buenos Aires, een wijk waar velen van de circa honderdduizend Argentijnen wonen, hoopt elke restauranteigenaar dat de stervoetballer een hapje komt eten. Bij filialen van het Hard Rock Café kunnen bezoekers een naar Messi vernoemd broodje kip bestellen. In de artistieke wijk Wynwood is Messi vereeuwigd via talloze muurschilderingen. Bij een daarvan plaatste Beckham hoogstpersoonlijk een likje verf.
Messi kom je ook op de Amerikaanse tv voortdurend tegen, als uithangbord van een biermerk onder meer. In de commercials spreekt hij niet, want Engels spreken is nog steeds zijn hobby niet. Zijn kinderen dribbelen na wedstrijden vrolijk over het veld, in de wetenschap dat een voormalige Navy Seal en MMA-vechter hem constant op een paar meter volgt. Zelfs tijdens wedstrijden loopt deze Yassine Chueko mee langs de zijlijn om selfiejagers te onderscheppen wat hilarische filmpjes oplevert.
Het enige wolkje boven het droomhuwelijk zijn blessures. Ook Messi is geen bionische held, de 36-jarige aanvaller miste al veel cruciale wedstrijden waardoor Inter Miami de play-offs is misgelopen. De finale van de US Open Cup, nota bene in Fort Lauderdale, ging verloren. Ook toen zat Messi geblesseerd op de tribune. Tegelijkertijd vergroot het de waarde van de Amerikaanse voetbalcompetitie.
Zelfs met Messi en zijn talloze trawanten erbij zit je niet zomaar bij de beste zestien clubs. Beckham toonde zich direct strijd- baar. Volgend seizoen, met Messi & co wat meer gewend in Florida, gaat Inter Miami voor het allerhoogste. Amerika is gewaarschuwd, de roze droom is nog springlevend. Club Internacional de Fútbol Miami komt eraan.
Helden Magazine 69
Het verhaal over Lionel Messi komt voort uit het dubbeldikke eindejaarsnummer van Helden. De laatste editie van 2023 staat traditioneel in het teken van een terugblik op het afgelopen sportjaar, waarop Femke Bol de cover siert. De atlete blikt uitgebreid terug op het jaar waarin alles wat ze aanraakte in goud leek te veranderen.
Ook een portret van Carlos Alcaraz, de nieuwe posterboy van het tennis die Novak Djokovic klopte in de finale op Wimbledon in dé wedstrijd van het jaar. En als laatste was het voor schaatscoach Kosta Poltavets en voetbaltrainer Anoush Dastgir juist een zwaar jaar, door de situatie in hun geboortelanden Oekraïne en Afghanistan.
Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 69 via onze webshop. Geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Kies het abonnement dat bij jou past en word abonnee.