Word abonnee

Helden in het nieuws

Van de Donk: ‘Ik gaf Barbara Barend een panna’

door: Kelly van Tilborg
11 maart 2015

Onze Oranje Leeuwinnen zijn op dit moment in Cyprus. Vandaag spelen zij hun laatste wedstrijd voor de Cyprus Cup tegen Schotland, waarin ze strijden om plaats zeven en acht. Helden Online belde met Daniëlle van de Donk, speelster van PSV/FC Eindhoven.

De Oranje Leeuwinnen zijn sinds vorige week in Cyprus en hebben inmiddels drie wedstrijden gespeeld. Van de Donk speelde twee keer negentig minuten mee in het elftal van coach Roger Reijners. “Het gaat goed met me. Twee keer negentig minuten spelen is altijd een beetje wennen, maar dat is toch waar je het allemaal voor doet.”

“Hier in Cyprus is het ook superfijn. We hebben echt geluk met het weer. We trainen gelukkig altijd in de ochtend, want in de middag is het voor mij echt te warm,” vertelt Van de Donk. “In de middag moeten we de combinatie zoeken tussen ontspanning en voetbal. We hebben dan ook altijd een verplicht rustmoment. Als we vrij zijn dan gaan we een stuk wandelen met wat meiden of gezellig een spelletje spelen.”

‘Vanaf nu moeten we doorpakken en nog grotere stappen gaan maken

De Oranje Leeuwinnen zaten in een poule met Australië, Finland en Engeland. De eerste wedstrijd verloren ze met 1-0 van Australië, de andere twee wedstrijden speelden ze gelijk. “We wisten vooraf dat we niet in een heel makkelijke poule zaten. Dat we verloren van Australië was flink balen voor ons. Ik wil niet zeggen dat we hadden moeten winnen, maar een gelijkspel was zeker verdiend geweest. Ook tegen Finland had er misschien wel meer ingezeten. Tegen Engeland was wel een heel knappe prestatie, dat is toch de nummer zes van de wereld. Misschien had daar trouwens ook wel meer ingezeten en hadden we in de rust met 3-0 voor moeten staan.”

Volgens Van de Donk is de afgelopen week erg leerzaam geweest voor de Oranje Leeuwinnen en hebben zij opnieuw grote stappen gemaakt richting het WK. “Maar als je puur kijkt naar het resultaat, had er denk ik wel wat meer ingezeten,” zegt van de Donk. “Uiteindelijk kijken wij niet teveel naar de andere landen. Het gaat vooral om onszelf. Vanaf nu moeten we echt doorpakken en nog meer stappen gaan maken. De Cyprus Cup is eigenlijk een soort begin richting het WK.”

‘We hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen

Met de sfeer in het team zit het volgens Van de Donk allemaal wel goed. “Ze zeggen weleens dat veel meiden bij elkaar niet goed gaat hè? Bij ons is dat niet zo. Dat komt denk ik omdat we allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben. In het team heerst echt de ideale sfeer en we kunnen alles tegen elkaar zeggen. We spelen ook vaak spelletjes om elkaar beter te leren kennen. Ik slaap op de kamer met Lieke Martens, dat is echt mijn maatje.”

Vandaag spelen de vrouwen dus hun laatste wedstrijd voor de Cyprus Cup tegen Schotland. “Dat wordt een mooie wedstrijd. Zij hebben het tegen ons laten liggen, dus zullen zich graag willen revancheren.”

Donderdagavond zijn de Oranje Leeuwinnen allemaal weer terug op Hollandse bodem en keren ze terug naar hun eigen club. “Ik ga vrijdag weer naar PSV/FC Eindhoven. Zaterdag hebben we een bekerwedstrijd tegen FC Twente, dus kan ik gelijk weer flink aan de bak.”

Ik was zestien jaar en was er helemaal trots op’

Van de Donk wil na het gesprek over de Cyprus Cup nog even snel iets kwijt. “Wil je tegen Barbara Barend zeggen dat ik de panna, die ik haar ooit heb gegeven, nog herinner? Ik was toen zestien jaar en was er helemaal trots op, ha!” 

Delen: