Word abonnee

Helden in het nieuws

Van Oostveen: ‘WK 2010 was heel bijzonder’

door: Jasper Boks
9 december 2014

De KNVB viert deze week het 125-jarig jubileum. Helden vraagt daarom aan de voornaamste sterkhouders van het Nederlandse voetbal wat hun hoogtepunten zijn uit de rijke historie van de sport in Nederland. In deel twee: Bert van Oostveen, voorzitter en directeur betaald voetbal van de KNVB.

Lees hier deel 1 met Johan Cruijff

Bert van Oostveen lag nog in de kinderwagen toen hij voor het eerst door zijn moeder werd meegenomen naar het voetbalveld. Zijn vader voetbalde bij wat nu SV Ouderkerk is. Toen hij vijf of zes was ging hij zelf voetballen, aanvankelijk als linksbuiten en -half bij NFC in Amstelveen. Op zijn dertiende kwam hij op doel te staan tijdens een toernooitje in mei, omdat de vaste keeper ontbrak. “Op een of twee jaar na ben ik eigenlijk altijd keeper gebleven,” zegt de nu 44-jarige van Oostveen.

Zijn voetbalcarrière eindigde bij Amstelveen/Heemraad. “Door aanhoudende rugproblemen moest ik helaas stoppen. Maar de jongens met wie ik sinds mijn dertiende in een elftal speelde, tref ik nog geregeld.”  

Bert van Oostveen was 25 jaar toen hij in dienst kwam bij de KNVB, dat was in 1996. Het eerste toernooi wat hij meemaakte was het EK in Engeland dat jaar. “Ik ging met een bus vol supporters naar Liverpool voor de kwartfinale tegen Frankrijk. We verloren helaas na strafschoppen, maar de sfeer in het stadion was geweldig. Twee jaar later maakte ik ook de ambiance mee van het WK in Frankrijk, ik was bij de wedstrijd tegen België in Parijs. En wat te denken van Euro 2000 in eigen land.”

In 2010 volgde Van Oostveen bij de KNVB Henk Kesler op als bestuursvoorzitter en directeur betaald voetbal. Sinds 2012 is hij ook secretaris-generaal van de voetbalbond. De mooie herinneringen sinds hij in dienst trad bij de KNVB zijn talloos. “Natuurlijk was het WK in Zuid-Afrika heel bijzonder. Ik was bij dat WK betrokken als projectleider. Ik weet nog dat ik in 2008 in Soccer City, het stadion in Johannesburg, stond. Het stadion was nog niet af. Twee jaar later stonden we daar in de finale. Kippenvel. Het afgelopen WK was natuurlijk ook zo'n schitterende ervaring. Ik was voor het eerst eindverantwoordelijke namens de KNVB tijdens een WK en we wonnen brons.”

Is het lastig om op de tribune de emoties in toom te houden als het Nederlands elftal speelt?
“Dat heb ik met de jaren wel geleerd, hoor. Ik moet toch een beetje een rol spelen, moet mijn emoties kanaliseren. Het is niet de bedoeling dat ik op ga springen of dingen over de scheidsrechter en spelers ga roepen op de tribune. Dat soort dingen gaat nu eenmaal niet in mijn functie. Al zou het wel interessante televisie opleveren als ik dat zou doen, haha.”

En uw vrienden vissen natuurlijk vaak naar nieuwtjes bij u.
“Natuurlijk gaat het tijdens feestjes vaak over voetbal. Ik snap dat ze me dingen vragen, maar ik zeg er niet veel over.”

Zou u tijdens een groot toernooi het Nederlands elftal niet eens keer in een kroeg willen bekijken?
“Zelfs als het had gekund, zou ik liever thuis met een klein groepje vrienden kijken. Ik wil het goed kunnen zien, er moet niet telkens iemand door het beeld heen rennen.”

Lees ook:
Johan Cruijff: 'Mijn ruzies kwamen de voetballerij ten goede'

Delen: