Word abonnee

Helden in het nieuws

‘Vitesse heeft niets meer met een voetbalclub te maken’

door: Jasper Boks
31 januari 2015

Vitesse neemt het zondag in eigen huis op tegen Ajax. Het is niet voor het eerst rumoerig in Arnhem. Helden Online belde met Vitessekenner Marcel van Roosmalen.

Schrijver Marcel van Roosmalen groeide op in Arnhem en is fan van Vitesse. Hij schreef over het wel en wee rond zijn favoriete voetbalclub de boeken: Je hebt het niet van mij (2006, als Hard Gras 48), Het Jaar van de Adelaar (2009, als Hard Gras 66), Geef me nog twee dagen (2011, als Hard Gras 78), Het is zoals het is. Op pad met Theo Bos (2013), Schijt. Het laatste seizoen van Theo Janssen (en Ester Bal) (2014). Het gaat opnieuw niet goed met Vitesse, de ploeg werd deze week met 4-0 uit de beker geknikkerd door FC Groningen en staat slechts twaalfde in de competitie.

'Bosz speelde aanvallend voetbal met de clubs die hij trainde, hij leek me best een goede coach. Tot ik hem leerde kennen. Die man is zo humorloos'

De contractbesprekingen met trainer Peter Bosz zijn even uitgesteld. Moet Vitesse de verbintenis verlengen?
Van Roosmalen: “Dat lijkt me toch niet. Het zou toch niet te verkopen zijn als Bosz contractverlenging krijgt? Bosz speelde aanvallend voetbal met de clubs die hij trainde, hij leek me best een goede coach. Tot ik hem leerde kennen. Die man is zo humorloos, is absoluut geen mensenmens. Menselijke zaken zijn hem totaal vreemd. Als je hem tijdens de perspraatjes naar menselijke dingen vraagt, dan wordt daar niet op ingegaan. Want het is niet ‘voetbal gerelateerd’. Ik denk dat de spelers van Vitesse na anderhalf jaar ook heel graag een andere coach willen. Ik maak Bosz anderhalf uur per week mee en denk al zo, kun je nagaan als je elke dag met hem te maken hebt. Maar ja, de spelers durven volgens mij niet te zeggen dat ze op de coach zijn uitgekeken. De spelers worden zo afgeschermd, mogen zo’n beetje alleen Vitesse-tv te woord staan. En Bosz en zijn assistent Hendrie Krüzen, communicatief ook niet heel sterk, zitten ondertussen maar boos voor zich uit te kijken. Nee, het spelplezier spat er in Arnhem niet bepaald vanaf. Van technisch directeur Mohammed Allach begrijp ik trouwens wel weer dat hij ondanks alles het contract met Bosz wil verlengen. Hij kan goed met Bosz overweg en zo kan hij zichzelf ook weer indekken. Want bij Vitesse draait het er ook om dat iedereen zijn baantje kan houden. Vitesse heeft niets meer met een voetbalclub te maken.”

'Als Pröpper de kans krijgt om naar Ajax te gaan, dan snap ik volkomen dat hij gaat'

Doelman en kind van de club Piet Velthuizen zit tegenwoordig op de bank. Snap jij dat?
“Piet keept niet het beste seizoen van zijn carrière, dus een beetje is het wel te begrijpen. Maar ik vind Piet wel beter dan Eloy Room. Maar ja, wat ook wel ergens mee zal spelen is dat Bosz niet overweg kan met een volksjongen als Piet. Piet is namelijk een makkelijke en gezellige prater. En Bosz is dus niet het type waar je gezellig een kopje koffie mee drinkt, die is alleen maar in zichzelf gekeerd.”

Davy Pröpper wordt in verband gebracht met Ajax. Zou het pijn doen als hij vertrekt?
“Hou op. Davy is onze laatste echte voetballer, hij is beter dan al die huurlingen en nepvoetballers van Chelsea. Voor Vitesse zou zijn vertrek een geweldig aderlating betekenen. Davy is niet alleen een geweldige voetballer, hij is ook nog eens een normaal en sympathiek mens. Als je hem ook nog eens weghaalt, wat blijft er dan van Vitesse over? Maar als Davy de kans krijgt om naar Ajax te gaan, dan snap ik volkomen dat hij gaat. Geef mij maar eens een reden waarom hij bij Vitesse moet blijven. Hij is een heel goede speler en ik denk dat hij nog veel beter kan worden als hij alleen maar goede spelers om zich heen heeft. Ik hoop wel dat hij pas aan het einde van het seizoen vertrekt, anders word ik nog somberder over Vitesse.”

'Een tankstation… De fans hebben liever spelers die kunnen voetballen en een coach die kan communiceren'

Is er ook nog wat positiefs over Vitesse te vertellen?
“Ze hebben onlangs een benzinestation geopend in Arnhem. De Vitesseleiding is daar heel blij mee. Ze denken écht dat ze daardoor het geel-zwarte gevoel in de wijken brengen. Nou, daar word ik stil van. Een tankstation… De fans hebben liever spelers die kunnen voetballen en een coach die kan communiceren.”

Zondag wacht de wedstrijd tegen Ajax in eigen huis. Vitesse deed het de afgelopen jaren goed tegen Ajax, in de beker won het dit seizoen nog met 4-0 in Amsterdam. Wat verwacht je?
“Je denkt toch niet dat ze van Ajax winnen? Maar goed, telkens als ik wat negatiefs zeg over Vitesse, winnen ze. Alsof ze willen bewijzen dat deze lul-op-afstand er helemaal geen kijk op heeft.”

Delen: