Word abonnee

Voetbal

‘Er is meer dan het aardse leven’

Jasper Faber

Voetbal

‘Er is meer dan het aardse leven’

door: Barbara & Frits Barend
22 juni 2017
22 tot 27 minuten lezen

Ruud Gullit (54) is een van de iconen van het Nederlands voetbal. Hij is nog altijd een graag geziene gast. Een gesprek over zijn trainersambities, rol als vader, Johan Cruijff, Marco van Basten, Frank Rijkaard, Hans van Breukelen en – bovenal – zichzelf. “Ik heb geleerd drollen door te slikken. Ik kan teleurstelling goed en snel vergeten.”

“Hoelang deed het Joodse volk erover om bij het beloofde land te komen? Tachtig jaar? Bij mijn weten is het vanuit Egypte iets korter en je had ook nog een shortcut omdat God de Rode Zee opende. Ik vind het leuk om over dat soort dingen na te denken. Ik geloof dat er meer is dan het aardse leven. Toeval bestaat niet. Alles hee een reden. Soms ga ik even rustig in een kerk zitten, niet om te bidden, maar om mijn dankbaarheid te tonen, aan God, aan het universum. Het kan trouwens net zo goed een moskee of een synagoge zijn. Het gaat me niet om de religie, maar om de rust die ik daar vind. Ik heb de Bijbel niet gelezen, ben ook alleen geïnteresseerd in het Oude Testament, in de verhalen. Het Nieuwe Testament is er alleen om mensen bang te maken.”

Tekst gaat verder onder de foto

Aan het woord is Ruud Gullit, tweemaal wereldvoetballer en één keer Europees voetballer van het jaar. Hij heeft even ervoor zijn fiets geparkeerd in de binnenstad van Amsterdam en begint als altijd meteen na binnenkomst enthousiast te praten. Ruud was aanvoerder van het enige Oranje dat ooit een prijs won. Hij won met AC Milan tweemaal de Europa Cup 1 en de wereld­ beker voor clubs. Op zijn manier was deze Nederlandse icoon een atypische verschijning in de voetbalwereld. Als je hem zag voetballen, leek het alsof hij ook aan de top volledig op zijn gevoel afging. Toch relativeert hij zijn intuïtieve rol.
“Ik was een verdediger die aanvaller werd, dat komt bijna nooit voor. Meestal is het andersom, dat spelers beginnen als aanvaller en eindigen als verdediger. Ik heb echt moeten aanleren aanvaller te zijn. Feyenoord haalde me als rechtsbuiten, maar bij PSV werd ik weer laatste man. Scoorde ik vij ien goals. In de laatste tien wedstrijden moest ik weer in de spits, maakte ik er ook tien. Ik heb altijd veel rollen in het el al gespeeld en dat is eigenlijk niet goed. Bij AC Milan speelde ik afwisselend rechtshalf, rechtsbuiten en ook wel in de spits.”

In het Nederlands elftal speelde je ook rechtsbuiten.
“Ja, en daardoor voelde ik zowel bij Milan als in het Nederlands el al nooit de vrijheid die ik nodig had om mijn echte kwaliteiten te tonen. Ik heb te vaak in een regime moeten spelen. Ik weet nog heel goed dat die linksback van Duitsland bij het EK in 1992 bijna linksbuiten speelde. Als iemand achter mij hem opvangt, dacht ik, krijg ik vrijheid. Mocht niet, ik moest zelf achter mijn back aan. Later hoorde ik van die Duitsers hoe blij ze waren dat ik geen vrijheid had en mezelf als rechts­ buiten neutraliseerde. Ik moest me altijd aanpassen aan de tactiek en het teambelang en heb daardoor bij het Nederlands elftal en later bij Milan eigenlijk nooit het beste uit mijn spel kunnen halen. Alleen het eerste jaar bij Milan toen ik in de spits speelde, kreeg ik die vrijheid wel. Vind ik achteraf wel jammer. Mede daardoor maakte ik bij AC Milan nooit meer dan negen goals per seizoen. Ik moest altijd in een bepaalde rol spelen. Ik denk dat ik daardoor niet heb laten zien wat ik kon. Dat gevoel werd bevestigd bij Sampdoria. Daar had ik vrijheid in de spits zoals het eerste jaar bij Milan. Bij een veel minder el al als Sampdoria maakte ik zestien goals. Ik heb een prachtige carrière gehad, maar ik had meer speelplezier kunnen hebben en doelpunten kunnen maken. Daarom zeg ik altijd dat spelen in AC Milan en Oranje werk was. Had ik het achteraf niet moeten doen? Had ik me minder plooibaar moeten op­ stellen? Ik deed dingen in het belang van het elftal. Pas bij Sampdoria en later ook bij Chelsea merkte ik hoeveel plezier ik had gemist.”
Had je als speler nog meer dingen anders moeten doen?
“Ik had na mijn eerste seizoen Sampdoria in 1994 nooit terug moe­ten keren naar AC Milan, maar bij Sampdoria moeten blijven. Ik was veranderd, had mijn vrijheid gevonden en paste niet meer in dat strakke regime van Milan. Ik was in bloedvorm, scoorde in de beker­ nale voor Sampdoria ook nog de winnende tegen AC Milan. Maar mijn ego was toch gestreeld toen ze me terugvroegen.”

Delen: