Het was dé transfer van dit jaar. Lionel Messi had nadat hij Argentinië eind 2022 de wereldtitel bezorgde de clubs voor het uitkiezen. De 36-jarige, volgens velen, beste voetballer ooit koos voor Inter Miami, de club van David Beckham.
Kim Kardashian, LeBron James, Serena Williams, DJ Khalid, Camila Cabello, Rick Ross, Derek Jeter, Diddy, Becky G, Marc Anthony, Giannis Antetokounmpo en Reese Witherspoon; ze zijn allemaal al een keer afgereisd naar het DRV PNK Stadium om Lionel Messi, die dit jaar voor de achtste keer de Ballon d’Or won, als speler van Inter Miami. De Argentijnse wereldkampioen, de volgens velen beste voetballer aller tijden, is voor de sterren onweerstaanbaar, ook al zit voetbal (‘soccer’) nog steeds niet in het Amerikaanse dna. Ook al zit Messi in zijn nadagen. Ook al is de tegenstand niet je-van-het. ‘Messi in Miami’ bekt niet alleen geweldig, het is gewoon een heerlijke trip, die het natuurlijk ook goed doet op social media.
Het veld in het DRV PNK Stadium is het voetbalequivalent geworden van Staples Center, thuis van de LA Lakers, of Madison Square Garden in New York. Van The Oprey, het beroemde podium in Nashville of van het Californische Indio waar jaarlijks megafestival Coachella wordt gehouden.
Het DRV PNK – Drive Pink, vernoemd naar een sponsor – ligt niet in Miami trouwens, maar in de veel minder glamoureuze buurstad Fort Lauderdale en heeft normaal gesproken slechts plek voor 18.000 bezoekers. De afstand van het sexy Miami Beach naar het tijdelijke onderkomen van Inter Miami is overbrugbaar. In veertig minuutjes ben je al in het gelikte stadionnetje in clubkleuren zwart en roze met palmbomen voor de deur. Waarvan de hoeken zijn dichtgebouwd met provisorische tribunes, geleend van het F1-circuit in Miami, omdat iedereen Messi in het volledig roze tenue van Inter Miami wil zien. Daarmee verliest het DRV PNK Stadium in esthetisch opzicht wel iets van zijn charme, maar dit is Amerika. Geld gaat boven alles. Kaartjes kosten nu 350 dollar, een dikke vertienvoudiging van de prijs.
Messi was natuurlijk ook niet goedkoop. Behalve ruim 50 miljoen dollar in salaris, ontvangt hij een deel van de inkomsten van zendgemachtigde Apple TV en kledingsponsor Adidas. Ook krijgt hij een aandeel in de club. Het is de bedoeling dat Messi zeker tweeënhalf seizoen in Miami gaat voetballen.
Het is alsnog de stunt van de eeuw: Messi naar de MLS krijgen, terwijl schatrijke Saoedische en Engelse clubs, maar ook zijn oude liefdes Barcelona en Newell’s Old Boys de rode loper uitrolden. En dan is Inter Miami ook nog een piepjonge, tamelijk artificiële club, die pas in 2018 uit de grond werd gestampt door een oud-voetballer in wie nooit een briljant visionair werd vermoed. Inter Miami presteerde daarnaast ook nog hondsberoerd. Maar inmiddels is het de club waar iedereen over praat, want nu heeft Miami de Messi-factor.
De droom van het icoon
Het verhaal van de club die de wereld verbaast, begon in 2007 met een megatransfer aan de andere kant van het land. David Beckham koos destijds verrassend voor LA Galaxy na een succesvolle periode bij Manchester United en een iets minder florissant verblijf bij Real Madrid. Becks was vooral een knappe speler, qua uiterlijk en traptechniek. Hij muntte die twee ‘kwaliteiten’ op nimmer vertoonde wijze uit, onder auspiciën van sterrenmanager en media-entrepreneur Simon Fuller.
Ondanks 115 interlands behoorde Beckham niet tot de allerbeste voetballers van zijn generatie, maar werd hij toch een van de iconen van de sport. Simpelweg omdat Beckham overal was, in elke abri, op elk gebouw en op elke tablet of tv kwam je zijn beeltenis tegen. Met dank ook aan zijn kapper, zijn clubkeuzes – Manchester United, Real Madrid, LA Galaxy, Paris Saint-Germain en AC Milan – en zijn vrouw, voormalig Spice Girl en mode-icoon Victoria Adams.
Een eigen club bestieren, wilde Beckham volgens Ruud Gullit, zijn trainer bij LA Galaxy, al heel lang. “Dat was al zijn plan toen hij naar LA ging,” vertelt Gullit aan Helden. “Hij voelt zich in Amerika als een vis in het water, je bent er iets anoniemer. Maar ze vinden het ook mooi als je echt ambities hebt. En als je succes hebt, zitten ze niet te zeiken, maar staan ze voor je te klappen. Dat gebeurt nu. Want het is niet zo makkelijk zo’n club op te zetten.”
Gullit weet hoe Beckham in elkaar steekt. “Een geweldige gozer. Op het trainingsveld kun je je niet verstoppen, daar zie je iemands ware aard. Nou, en David had natuurlijk al veel gewonnen en bereikt voordat hij naar Amerika kwam, maar was een echte professional, die keihard trainde en eigenlijk te goed was voor het niveau waarop hij speelde.”
Helden Magazine 69
Het eerste gedeelte van het verhaal over Lionel Messi komt voort uit het dubbeldikke eindejaarsnummer van Helden. De laatste editie van 2023 staat traditioneel in het teken van een terugblik op het afgelopen sportjaar, waarop Femke Bol de cover siert. De atlete blikt uitgebreid terug op het jaar waarin alles wat ze aanraakte in goud leek te veranderen.
Helden ging daarnaast in Engeland op bezoek bij Nathan Aké, die met Manchester City de landstitel, FA Cup en Champions League won. Hij werd samen met zijn echtgenote Kaylee, met wie hij al sinds zijn vijftiende samen is, geïnterviewd en gefotografeerd. Bijzonder was ook het bezoek aan de familie Schippers. Dafne nam afscheid van de atletiek en samen met haar ouders, zus en broer blikte ze terug op haar indrukwekkende carrière.
In de 69ste editie van Helden komen tal van sporters aan het woord die 2023 kleur gaven. Wout Poels blikt terug op ritzeges in de Tour en Vuelta, maar ook op het verlies van ploeggenoot Gino Mäder. Golden Sisters Bente en Lieke Rogge werden samen wereldkampioen waterpolo. Femke Kok kroonde zich tot de eerste Nederlandse wereldkampioene op de 500 meter en toont zich zoals we haar niet eerder zagen. Karolien en Finn Florijn zijn gezegend met geweldige roeigenen, ze pakten allebei WK-goud; een dubbelinterview. Jeffrey Hoogland is koning op de kilometer. Hij werd voor de vierde keer wereldkampioen op ‘zijn’ afstand en verbeterde het wereldrecord. Een openhartig gesprek met de kilometervreter.
Verder pakten zeilers Bart Lambriex en Floris van de Werken een hattrick aan wereldtitels. Over zeilen gesproken: Marit Bouwmeester keerde terug na de bevalling van haar dochter in 2022 en werd meteen weer Europees kampioen. Feyenoord werd ook kampioen en Lutsharel Geertruida had daar een belangrijk aandeel in. Hij doet zijn verhaal. Joey Veerman won in 2023 de KNVB-beker en werd vader. Een gesprek met de uitgesproken voetballer over wie veel mensen een mening hebben.
Ook een portret van Carlos Alcaraz, de nieuwe posterboy van het tennis die Novak Djokovic klopte in de finale op Wimbledon in dé wedstrijd van het jaar. En als laatste was het voor schaatscoach Kosta Poltavets en voetbaltrainer Anoush Dastgir juist een zwaar jaar, door de situatie in hun geboortelanden Oekraïne en Afghanistan.
Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 69 via onze webshop. Geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Kies het abonnement dat bij jou past en word abonnee.