Word abonnee

Helden in het nieuws

Voorwoord Barbara: IJskoud de beste!

door: Barbara Barend
18 oktober 2016

'IJskoud de beste’ luidt de kop van deze Helden. Natuurlijk slaat 'ijskoud' op de wintersport schaatsen, maar ook op het gegeven dat de sporters op onze cover pure winnaars zijn. Wintersporten zelf zijn niet mijn sterkste punt. Ik kan helaas heel slecht schaatsen en daar baal ik van. Skiën kon ik als klein meisje wel, tot ik als vijfjarige mijn been brak. De liefde voor de sport is er nog wel, maar met de techniek is het nooit meer goed gekomen. De wintersporten voor de lol beoefenen en de Helden aan het werk zien, dat doe ik maar al te graag.

Wat me aan onze covermodellen en veel topsporters fascineert, is dat ze het week in week uit kunnen opbrengen om te willen excelleren. Dat klinkt misschien raar, maar zelf heb ik ook een tijdje op niveau gesport. Ik betrapte mezelf er dan weleens op dat ik geen zin had, geen zin had om maximaal te gaan, niet iedere week. Het was iets geks in mijn hoofd. Ik was er niet minder fanatiek om, maar vocht op die dagen vooral tegen mezelf. En daarom kon mijn niveau ook per week enorm verschillen.

Sven Kramer en Ireen Wüst staan er eigenlijk altijd als het moet en met een tweede plek zijn ze over het algemeen not amused. Iets wat volgens Ireen eigenlijk niet mag in Nederland, waar een sporter ook met een tweede plek blij moet zijn. Ireen begreep de frustratie van Tom Dumoulin en Dafne Schippers tijdens de Spelen.
Vincent Janssen is een nieuwe ster. Ook eentje die kost wat kost de beste wil zijn. Hij is de nieuwe eerste spits van Oranje, de nieuwe man in een rijtje met sterren als Ruud van Nistelrooij, Marco van Basten, Patrick Kluivert en Robin van Persie. Hij is er gelaten onder en twijfelt nooit. Jaloers kan ik zijn op deze sporters, die pieken op het juiste moment, geen twijfel kennen.
Ook de sterren van de toekomst zijn goed vertegenwoordigd in dit nummer. Van de nieuwe wintersterren tot coureur Nyck de Vries. De Fries zit al sinds hij kan lopen in een kart en is nu voorbestemd om het stoeltje van Fernando Alonso bij McLaren over te nemen. 

Natuurlijk kan ik het niet nalaten om iets over het prachtige verhaal en de schitterende foto’s met Manon Flier, Reinder Nummerdor en hun dochter Milou te zeggen. Zij hebben niet gehuild bij de geboorte, ik heb het niet drooggehouden bij het lezen van het verhaal en het zien van de foto’s. Wat een prachtige familie. Ik hoop van harte dat Reinder nog vele jaren een gelukkig volleybalman zal zijn. Overigens kreeg ik ook een glimlach op mijn gezicht bij de lieve uitspraken van Sven Kramer over zijn Naomi van As en waarom hij haar per se wilde steunen in Rio. Kortom, het is weer een rijk blad geworden. Ik wens jullie allen veel leesplezier en laat vooral weten wat je ervan vindt…

Liefs, Barbara

Delen: