Word abonnee

Helden in het nieuws

Zonderland: ‘Jammer dat Hambüchen niet meedoet’

door: Jasper Boks
11 oktober 2014

Epke Zonderland gaat zondag proberen zijn wereldtitel op rek te prolongeren. De olympisch kampioen kwalificeerde zich als eerste voor de toestelfinale in Nanning. Helden sprak de 28-jarige turner in aanloop naar de WK-finale.

Voor de WK speelde jouw rug je parten. Hoe is het nu, in aanloop naar de toestelfinale?

“Het gaat een stuk beter. Ik heb er niet echt last meer van. Tijdens de teamwedstrijd van vorige week vrijdag merkte ik dat ik nog niet sterk genoeg was. Mijn rug reageert nog lichtjes, maar het staat mijn trainingen en een goede oefening op zondag niet in de weg.”

Hoe zag de voorbereiding richting de toestelfinale op rek er uit?

“Ik heb de hele week één training per dag in de turnhal gedaan. Normaal waren dat er ook geregeld twee, maar de reis naar de turnhal duurde best lang. Ik deed nu in het hotel mijn warming up en krachttraining. De trainingen in de hal wisselde ik ook een beetje af. De ene dag trainde ik licht, de andere wat zwaarder. In aanloop naar de toestelfinale lette ik vooral op de details.”

'Ik ben iemand die het beste uit zichzelf haalt als de goeie jongens meedoen, daardoor word ik getriggerd'

Je moest wennen aan de rekstok, die is van een andere fabrikant dan je gewend bent. Heb je dit rek nu al in de vingers?

“Ik snap hem al een stuk beter, maar het duurt langer om deze rekstok helemaal in de vingers te krijgen. Dat gaat voor zondag niet meer gebeuren. Maar ik heb hem nu al zo dusdanig door, dat ik weet wat ik moet doen.”

Maar het betekent dus wel dat je meer moet denken aan de rekstok dan normaal?

“Klopt, normaal hoef ik alleen maar te luisteren naar mijn gevoel. Nu moet ik wat meer nadenken, anticiperen op hoe de rekstok zal reageren.”

Je bent naast het turnen ook nog druk met je studie geneeskunde. Ben je in China tussen de bedrijven door ook nog bezig geweest met de studie?

“Nee, er staan ook niet echt toetsen op het programma de komende tijd. Het enige wat ik zou kunnen doen is mijn stage voorbereiden, maar ik denk dat het deze week beter was om de volle focus op mijn sport te hebben.”

Jij kwalificeerde je met een score van 15.600 ruimschoots als beste voor de toestelfinale. Jouw maatje Fabian Hambüchen, goed voor zilver op de Spelen en het vorige WK op rek, wist zich niet te plaatsen. Altijd lekker als er een concurrent wegvalt, toch?

“Ik vind het juist jammer dat Fabian niet meedoet in de toestelfinale. Ik wil juist dat de beste turners meedoen. Ik ben iemand die het beste uit zichzelf haalt als de goeie jongens meedoen, daardoor word ik getriggerd.”

Je bent nu helemaal topfavoriet voor de wereldtitel.

“Nou, vergeet de Chinees Chenglong Zhang (die op rek de wereldtitel in de landenwedstrijd voor China binnensleepte deze week, red.) en de Japanner Kohei Uchimura (dit WK voor de vijfde maal wereldkampioen meerkamp geworden, red.) niet. Zhang werd in 2010 wereldkampioen op rek. Hij kan zomaar weer met een heel moeilijke oefening tevoorschijn komen voor eigen publiek. Uchimura is misschien wel de mooiste turner op rek, hij won al twee keer brons in de toestelfinale. Als hij de moeilijkheidsgraad van zijn oefening omhoog kan krijgen, is hij heel gevaarlijk.”

 Wil jij Epke succes wensen? Twitter met de hashtag #succesepke en maak kans op een door hem gesigneerd exemplaar van Helden Magazine.

Delen: