Word abonnee

Uit helden

Bastiaansen: ‘Nederland heeft bij voorbaat geen achterstand’

door: Marlies van Cleeff
13 februari 2016

Erik Bastiaansen (17) is de komende week actief op de jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer. De wereldkampioen snowboarden bij de junioren wil op het onderdeel slopestyle zijn mooiste tricks laten zien.

“Ik krijg vaak te horen of ik samen snowboard met Nicolien Sauerbreij. Maar dat is helemaal niet zo,” vertelt Erik. “Moet ik weer uitleggen dat ik trucs doe en niet om die paaltjes hoef te slalommen. Dan snappen ze het pas. Het is wel logisch dat mensen dat denken hoor, want er is geen aandacht voor slopestyle in Nederland.”

‘Zonder de skihal in Terneuzen was ik er nooit mee begonnen’

Tot Erik met een kinderfeestje in groep acht een keer mee ging naar de skihal in Terneuzen, had hij ook nog nooit gehoord van slopestyle. “Ik ben nog maar zeven jaar aan het snowboarden, zonder die skihal was ik er nooit mee begonnen. Al die hallen werken ook in Nederlands voordeel. In de bergen hebben ze te maken met slecht weer. We moeten daarom niet denken dat we als Nederland bij voorbaat al een achterstand hebben.”

Dat Erik geen achterstand had, bleek ook toen hij wereldkampioen bij de junioren werd. “Dit klopt niet, er is een fout gemaakt, dacht ik. Maar het was waar. Mijn droom is om de beste van de wereld te worden. Daarvoor zal ik ook angsten moeten overwinnen, zoals de angst voor heel hard vallen. Hoe eng het ook is, soms moet je een rondje draaien of een salto maken. Het hoort erbij.”

‘Ik zou wel een goede rol in een snowboardfilm willen spelen’

Hoewel Erik pas zeventien is, heeft hij al nagedacht over zijn loopbaan na het snowboarden. “Ik zou wel een goede rol willen spelen in een snowboardfilm. Of zelf een videoproject opzetten. Dat lijkt me echt tof.”

Het hele interview met Erik is te lezen in de nieuwe Helden, dat nu in de winkel ligt. Ook kun je dit artikel lezen via Blendle, klik hier.

Delen: