Word abonnee

Uit helden

Bouwmeester: ‘Voor 2012 had ik een what if-lijst gemaakt’

door: Marlies van Cleeff
22 juli 2016

De zilveren medaille. Het was voor zeilster Marit Bouwmeester een mooie prijs op de OS in Londen. In Rio gaat ze voor goud, met in haar schaduw Lilian de Geus. Ook zij is inmiddels klaar om te strijden voor de medailles.

In 2011 won Bouwmeester alles wat er te winnen viel, maar een jaar later greep ze naast het goud. “De campagne van toen valt niet te vergelijken met die van nu. Ik heb er in 2011 alles aan gedaan. Ik had zelfs een hele what if-lijst gemaakt. Wat als ik mijn accreditatie vergeet of een lekke band krijg? Want alles gaat tijdens de Olympische Spelen veel onplezieriger. Er zijn ineens overal regeltjes. Achteraf gezien had ik in Engeland gewoon een paar kilo zwaarder moeten zijn.”

Lilian: 'Ik ben nog onbevangen en de underdog’

Met veel ervaring gaat Bouwmeester opnieuw proberen de gouden plak te winnen, terwijl De Geus nog zonder druk op de ketel naar Rio afreist. “Ik denk dat ik straks last heb van de grootsheid van de Olympische Spelen, zo zit ik niet in elkaar. Ik ben nu nog onbevangen en de underdog. Alhoewel dat veranderde toen ik podiumplaatsen haalde en derde werd op het WK.”

De ogen zijn in Rio gericht op Bouwmeester, van wie verwacht wordt dat zij een medaille gaat winnen. “Vroeger dacht ik altijd: als je wereldkampioen wordt of een medaille wint, verandert je leven. Maar er verandert niks met een zilveren plak! Het is knap hoor, maar niemand traint voor de tweede plek. Olympisch kampioen ben je voor eeuwig.

Marit: ‘Mijn ouders vinden het vooral vervelend voor me als ik niet goed vaar’

Druk is er van buitenaf, maar de ouders van Bouwmeester en Geus hebben hun kinderen nooit gedwongen om te presteren. Marit: “Vroeger heb ik wel eens aan mijn vader gevraagd: Houden jullie nog wel van me als ik geen medaille haal? Toen werd hij heel erg boos. Mijn ouders vinden het vooral vervelend voor míj als ik niet goed vaar.”

Lilian: “Mijn ouders vinden alles wat ik doe leuk. Ze zeggen soms: je bent nog jong, die medaille kun je ook nog in Tokyo winnen. Maar daar wil ik niet aan denken. In Rio wil ik het doen.”

Het complete interview met Marit en Lilian is te lezen in de Helden 29. Ook via Blendle is het mogelijk om dit verhaal te lezen, klik hier.

Delen: