Word abonnee

Uit helden

Büchli: ‘Ik zie geen gevaar’

door: Jasper Boks
18 februari 2015

Baanwielrenner Matthijs Büchli heeft in Rio de Janeiro na een bizarre finale een zilveren medaille gewonnen op de keirin. Helden Magazine sprak hem een jaar geleden op Papendal in aanloop naar de WK en legde hem stellingen voor.

'Ik denk dat mijn tegenstanders vaak het idee hebben: hoe flikt die Büchli het telkens om in de finale van de keirin te staan?'

Ik ben bang voor…
“Een van mijn sterke punten als baansprinter is juist dat ik geen gevaar zie. Op de keirin zijn er geregeld flinke valpartijen. Ga maar na, zes mannen die allemaal als eerste over de streep willen komen als de derny uit de baan is. En dat allemaal zonder rem en bij een snelheid tot wel 75 kilometer per uur. Als ik toe sta te kijken, denk ik weleens: hoe bestaat het dat het goed gaat. Maar als ik zelf op de baan ben, sta ik niet stil bij valpartijen. Het is net of ik een heel ander iemand ben, als ik eenmaal op m’n fiets zit. Mijn tegenstanders weten van mij dat ik in elk gaatje duik en rare bewegingen kan maken op volle snelheid. Ik ben zelden fysiek de beste tijdens een race, maar tactisch voer ik het bijna altijd het beste uit. Ik denk dat mijn tegenstanders vaak het idee hebben: hoe flikt die Büchli het telkens om in de finale van de keirin te staan? Fysiek ben ik oké, maar er zijn betere, ik moet het doen met denken op de baan. Tot nu toe. Want ik ben keihard bezig om fysiek een stap te maken.”

“De enige angst die ik heb, is dat ik mijn doelen niet zal halen, dat ik nooit een olympische medaille ga winnen. Goh, wat zou het mooi zijn als dat in Rio al lukt en anders in 2020. Ik heb twee kansen: op de keirin en bij de teamsprint. Wij, de Nederlandse baansprinters, zijn allemaal de afgelopen tijd zoveel beter geworden. Wat mezelf betreft: ik heb de afgelopen twee jaar brons gewonnen op het WK op de keirin en bij het afgelopen EK pakte ik zilver. Het is dus een reële kans dat ik volgend jaar al een medaille kan pakken.”

Het hele interview met Matthijs Büchli is te lezen in de Helden Magazine die nu in de winkels ligt. Het magazine is ook via de website te bestellen en het hele interview is ook op Blendle te lezen.

Delen: